IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уелсци се хвалят с уникален автомобил на водород

Двуместният модел Rasa тежи едва 580 кг и може да измине 480 км с едно зареждане

Уелсци се хвалят с уникален автомобил на водород

Уелската фирма Riversimple проектира и създаде концептуален модел на водороден автомобил. На двуместния модела Rasa му трябват само 1,5 кг водород, за да измине 480 км. Компанията, създадена едва през 2016 г., е убедена, че колата ще се окаже сериозен конкурент на електрическите автомобили, и смята да започне серийното й производство през 2020 г.

Уелсци се хвалят с уникален автомобил на водород

Rasa е необикновена водородна кола. Дизайнът, над който е работил Крис Рейтц(създател на Fiat 500), умело съчетава футуристични и ретро елементи. Технически, основната разлика между този модел и всичко създавано по-рано, е че има отделен електромотор на всяко колело. Както и използваните в конструкцията суперлеки материали, благодарение на които автомобилът тежи само 580 кг. Това води до съвсем не лошото ускорения от място до 100 км/ч за 10 сек.

Уелсци се хвалят с уникален автомобил на водород

Захранването на автомобила става от "горивни клетки" - водородни елементи преобразуващи химическата енергия в ток, както и от преобразуването на кинетичната енергия, която се губи при спиране и движение по наклон и инерция, в електрическа. Токът не отива в класически електрически акумулатори на енергия, а в суперкондензатори, които са разположени в предната част на автомобила. В резултат на това от изпускателната тръба излича чиста водна пара.

Уелсци се хвалят с уникален автомобил на водород

Създателите акцентират върху дизайнерските характеристики на автомобила, като твърдят, че е уникален. "Всички големи автомобилни производители се опитаха да създадат водородни коли, като просто модифицираха технологията на автомобилите с ДВГ. А ние започнахме от нулата ", казва Хуго Споърс, основател на Riversimple.  Което е истина, защото в създаването на Rasa компанията по-скоро повтаря опита на Tesla и Toyota, които разработват своите електрически автомобили от нулата, а не преправя нещо остаряло.

Уелсци се хвалят с уникален автомобил на водород

Снимки: Riversimple

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    този тип задвижване има повече потенциал от електричките.. да видим.Тази конкретно кола не е супер яка като дизайн, но все пак хора от острова - простено им е :)