IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche вкарва 60 000 дизелови SUV в сервизите

Причината е добре познатият софтуер за манипулиране на вредните емисии

Porsche вкарва 60 000 дизелови SUV в сервизите

Властите в Германия задължиха компанията Porsche да вкара в сервизите си близо 60 000 SUV-автомобила, продадени в Европа, съобщава агенция Bloomberg.

Porsche вкарва 60 000 дизелови SUV в сервизите

Проверка на регулаторните органи е показала, че моделите Cayenne и Macan са оборудвани със софтуер, който намалява вредните емисии на азотен диоксид, отделяни от дизеловите двигатели. Същото устройство вече беше открито и при други компании от концерна Volkswagen.

Така Porsche ще трябва да отремонтира 52 831 коли от модела Macan с 3,0-литров V6 двигател, както и 6755 от модела Cayenne с 4,2-литров V8. Само преди седмица заради същия проблем Audi прекрати продажбите и доставките на моделите си A6 и A7 със същите дизелови мотори.

Едновременно с това Porsche спря приемането на поръчки за цялата си моделна гама в Европа. Решението се налага заради влизането в сила на нова система за измерване на вредните емисии на автомобилите – WLTP.

Представител на марката коментира, че компанията разполата с достатъчно автомобили на склад, за да неутрализита негатимния ефект от преминаването към WLTP. Клиентите, които искат да си направят кола по поръчка, обаче ще трябва да изчакат до влизането в сила на новия стандарт.

Цилълът WLTP заменя остарелия NEDC, който е в сила още от 1970 г. Автомобилите вече ще преминават по-голям пробег при тестове, като при тях ще се увеличава броя на ускоренията и ще се намалява времето за спиране.

Снимка: Porsche

Тагове: porsche cayenne macan
0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    подп.Фьотенщайн ( преди 5 години )
    Руските Т-34 едно време също бяха дизеляци и пленените им танкове ги преработвахме да работят на бензин щото още преди 78 години разбрахме, че дизела е гадна технология.
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Сигурно ще препрограмират електрониката нещо...
  • #5
    1 rate up comment 3 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    "Причината е добре познатият софтуер за манипулиране на вредните емисииТова изречение е като за ИТ списание с тема за Windows-а - "...добре познатият windows..." :D
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Дам ( преди 5 години )
    Порше на дизел, е все едно Ламборгини на дизел!
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Думата отремонтиран е руска и понеже тука е пълно с *** резултатът е налице!
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Неук ( преди 5 години )
    Моля някой да ми каже какво означава "отремонтира" и каква е разликата с ремонтира. В смисъл, че вече е било на ремонт и от ремонта пак се нуждае да се ремонтира или в смисъл на некачествен ремонт и сега го откриват. Търсих по речници ама такава дума няма.
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    ФВ и производните му и до момента си продават манипулираните двигатели. Няма как до 2015 да са били манипулирани, а след това изведнъж същите двигатели да покриват нормите. Двигателите им никога не са покривали норми от Евро 4 нагоре. Просто спряха да ги продават в САЩ и продължиха да го правят в Европа. Лошото е че покрай измамниците от ФВ, ще изгорят и компаниите с дизели които покриват нормите а и доста държави ще забранят изцяло ДВГ до 12 години.