IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Учени: Електромобилите са полезни за човешката психика

Зад волана на такава кола шофьорите се чустват по-спокойни и по-свежи

Учени: Електромобилите са полезни за човешката психика

Както се знае, електрическите превозни средства имат редица предимства в сравнение с автомобилите с ДВГ. Токът е по-евтин от бензина и дизеловото гориво, електромобилите не вредят на околната среда, повредите при тях се по-редки, а ремонтът излиза по-евтино.

Учени: Електромобилите са полезни за човешката психика

Сега обаче учените твърдят също така, че електромобилите са полезни за нашата психика, като оказват много по-малко отрицателно въздействие върху човешкия мозък, отколкото колите с ДВГ.

Проучване, проведено от д-р Дънкан Уилямс от Университета в Йорк във Великобритания, показа, че водач, управляващ електромобил, е много по-малко уморен зад волана. При отсъствието на "ръмжащи" звуци, човешката психика не е подложена на влияние от обсебващи шумове и съответствено издържа на по-големи натоварвания.

Учени: Електромобилите са полезни за човешката психика


Това било установено благодарение на електроенцефалограма: на шофьорите на лондонските таксита по време на движение били записвани електрическите импулси на мозъка. В продължение на няколко дни те карали електромобили, а след това дизелови коли, като били свързани с електроенцефалограф.

В крайна сметка се установило, че водачите на електрически автомобили са били по-фокусирани върху пътя, показали концентрация и спокойствие, по-малко се уморявали и ядосвали. А при шофьорите на дизелови коли тези показатели били значително по-лоши.

Учени: Електромобилите са полезни за човешката психика

Това проличало особено ясно на натоварените кръстовища, в задръстванията и в очакване на зеления сигнал на светофарите. Освен това при шофьорите, които били зад волана на електромобили, честотата на сърдечния ритъм била почти винаги постоянна, докато при тези с дизеловите или се забавяла, или се увеличавала значително.

В анкетата след тестовете шофьорите потвърдили, че зад волана на електрическите автомобили физическото и психическото им състояние било по-добро. Те били концентрирани, не чувствали агресия и се наслаждавали на тишината.

Учени: Електромобилите са полезни за човешката психика

Д-р Уилямс също така отбелязва, че медицинското оборудване регистрирало висока умствена активност и повишено внимание при шофьорите на електромобилите. С други думи, липсата на шум от дизеловия двигател им позволило да се съсредоточат по-добре върху пътната обстановка и да бъдат спокойни. Което, според доктора, доказало още едно от предимствата на електрическите автомобили.

0 от 500