IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

70 метра дистанция между колите на магистрала?

Новия мерки за движение по пътищата обмисля МВР

70 метра дистанция между колите на магистрала?

Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство. Те предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

70 м между колите на магистрала?

Новите правила са записани в три закона – за движение по пътищата, водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, пише "Монитор". Те вече са качени на сайта на МВР за обществено обсъждане.

Промените в правилата предвиждат солена глоба от 100 лв. за шофьорите, които паркират където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък глобата скача на 200 лв. Досега за неправилно паркиране санкцията беше 50 лева. С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Сред другите мерки е автомобил, преотстъпен от собственика му на недобросъвестен шофьор, да бъде спиран от движение за период от шест месеца до една година. Според действащата в момента разпоредба регистрацията се заличава само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

Какво още ще се промени, вижте тук.

0 от 500
  • #28
    3 rate up comment 0 rate down comment
    до Dido за задачата ( преди 5 години )
    Ако приемем, че колата на изпреварващия ускорява мигновено до 90км/ч, а ТИР не променя скоростта си, и приемем, че колата трябва да излезе на 40м пред ТИР, то изпреварването ще продължи 16.92сек. За това време колата с 90км/ч ще измине 423метра. Ако приемем (най-лошия случай), че насреща иде друга кола с 90км/ч ТО ВИДИМОСТТА ТРЯБВА да бъде НЕ ПО-МАЛКА от 850метра.Всяка промяна в предположенията води до друг резултат...
  • #27
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Край ( преди 5 години )
    Докато има и една кола на тротоар - от това държава няма да става. А в САЩ или в Германия или в друга бяла държава си качете едната гума само на тротоар. Българина има едно копче с което отменя закона за движение по пътищата - авариики пуска и си може да се спре където му се е дояло баничка.
  • #26
    2 rate up comment 2 rate down comment
    neno ( преди 5 години )
    и трее сички да карат рено! така хем уж караш, хем стоиш на една место и нема нарушения!
  • #25
    1 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Каквото и да измислят контрола го няма. Трябва да се стимулират полицаите като им се повишат заплатите и се уволняват корумпираните. Трябва да се наслагат повече камери и да се глобява сериозно (и да се събират глобите). Само с глобите които мога да се пишат всеки ден на няколко ключови булеварда и кръстовища в София ще увеличат заплатите на патрулиращите полицаи двойно. А и както пишат колегите, глобите дисциплинират. Който има пари да ги плаща, да нарушава правилата.
  • #24
    1 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 5 години )
    всичко е на хартия...а на практика кръгла нула...
  • #23
    2 rate up comment 1 rate down comment
    :) ( преди 5 години )
    В движение няма как да измерим дистанция. Затова както писа колегата - гледаш обект и броиш до три. Според скоростта винаги дава достстъчно безопасна дистанция
  • #22
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Случаен ( преди 5 години )
    Преди 10 дни получих акт за неспазване на дистанция! При скорост от 130 км/час, законовата дистанция е около 60 метра! Измерената дистанция в момента на прегрешението е около 24 метра или 40% от законовата:(...за това си деяние платих 120 евра(закръглям цифрата:)....ИЗНЕНАДА:).Та:) има страни в които това е възможно! И като грешник ви казвам! ....има закони и по един или друг начин се спазват! Просто нямаш избор! Боли:)!
  • #21
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Вечния кмет ( преди 5 години )
    Кво се ежите и дървите сега. Всичко ще си е по старому, никой нема да се занимава с тия метровки.
  • #20
    28 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Ако питаш един майстор на автомобилния спорт, той ще ти каже има само 1 правило за дистанцията - правилото на 3те секунди. Независимо дали караш с 50 или със 150 правилото на 3те секунди ти дава нужната дистанция! Но кретеноидните фуражки разбира се си нямат представа от автомобили - те са просто едни НАП-аджии в униформа - целта на промените е само една да дерат пари!
  • #19
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Убеждавам се, че в МВР/КАТ няма 1 нормален. Даже подозирам, че закона го пише някой *** без книжка! 1во Това разстояние е безумно. 40 и 70 метра показва, че тия *** нямат идея от разстояние. На теория трябва да Караш в насрешното като за изпреварване на 80 метра атовлак - това предполага километри права! БЕЗУМИЕ! 2ро Хубаво ще се глобява за паркиране АМА ПОСТРОЙТЕ ПАРКИНГИ БЕ ***! Къде да се паркира като няма кьорав паркинг! Особено около административни сгради!