IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hennessey атакува световния рекорд с нов двигател

Хиперолата Venom F5 ще получи 8,0-литров мотор с две турбини

Hennessey атакува световния рекорд с нов двигател

Американската фирма Hennessey Performance ще се опита през 2019 г. да постави рекорд за скорост сред серийни автомобили, като за целта нейният Venom F5 ще трябва да развие скорост от 300 мили в час (483 кч/ч). Това обяви шефът на компанията Джон Хенеси в интервю за изданието Automobile.

Hennessey атакува световния рекорд с нов двигател

Хиперколата на американците ще бъде оборудвана с 8,0-литров V8 двигател с 2 турбини, разкрива Хенеси. По този начин той опроверга твърденията, че автомобилът ще получи 7,4-литров мотор. Новият агрегат ще развива 1600 к.с. и 1762 Нм въртящ момент.

Мощността ще бъде предавана с помощта  на 7-степенна роботизирана скоростна кутия с еди съединител. Ускорението от 0 до 300 км/ч при спортното купе ще отнема 10 секунди, а до 400 км/ч – 20 секунди.

Хиперколата Hennessey Venom F5 е построена на ново, леко шаси и е направена изцяло от карбон. Теглото е 1,3 тона, като автомобилът няма активна аеродинамика, но коефициентът на аеродинамично съпротивление е 0,33. За сравнение, този показател при предшественика Venom GT е 0,44, а при Bugatti Chiron – 0,38.

Hennessey атакува световния рекорд с нов двигател

Производството на модела стартира догодина. Той ще излезе в серия от 24 бройки, като 12 от тях вече са поръчани от клиенти. Цената на всяка хиперкола е минимум 1,6 млн. долара. Още 600 000 долара струват допълнителни опции.

Снимки: Hennessey

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Чубака харесва това ( преди 5 години )
    Да не развие само някаква светлинна скорост и да отвори хипер пространството, че после не могат да я намерят да и пишат рекорда.