IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Държавен глава победи рали пилот (ВИДЕО)

В Туркменистан не може номера на колата ви да започва с 77

Държавен глава победи рали пилот (ВИДЕО)

Ексцентричният президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов постигна нов връх в спортната си кариера, този път на рали сцената. Но трябва да направим уговорката, че управниците в постсъветското пространство са запазили силния афинитет на своите предшественици към култа на личността и смятат, че могат да се представят на високо ниво във всичко, с което се захванат. Това обяснение е важно за тази история.

Как президентът победи рали пилот

Факт е, че Бердимухамедов е запален по автомобилния спорт от юноша и е постигнал прилично ниво на пилотиране, сега той се изяви в подборните серии на ралито „Амул-Хазар 2018”, по-голямата част от маршрута на което минава по територията на Туркменистан. В края на миналата седмица в пустинята Каракум се провеждало подборното състезание, което трябвало да определи 10-те тима от Туркменистан, който да участват в рали-рейда.

И точно там се появил президентът Бердимухамедов. Той пристигнал със състезателния пикап, подарен му от легендата на рали „Дакар” Жан-Луи Шлесер, който е и един от организаторите на ралито „Амул-Хазар 2018”. Президентът попитал съдийската комисия дали може да се пусне и той по скоростния етап и никой не намерил смелост да му откаже. Състезанието в Каракум се провежда на принципа на елиминацията, като екипажите карат по двойки, а съперник на президента бил пилотът на автомобилния клуб на МВР в Туркменистан Георгий Хомадов.

Как президентът победи рали пилот

На финала на отсечката се оказало, че Бердумухамедов печели етапа с почти 12 секунди аванс. След като всички поздравили президента за страхотното му пилотиране, той пожелал на екипажите „упоритост в повишаването на спортното им майсторство”. И докато тази история е по-скоро весела и демонстрира увлечението на авторитарните държавници към спорта, другата, свързана с Бердимухамедов е доста по-различна.

Как президентът победи рали пилот

Тази седмица в Туркменистан стана ясно, че полицията спира колите с номера, започващи с цифрите 77 и прибира табелите. След това шофьорите получават указания да се явят след 2-3 дни в местния КАТ, за да получат нови регистрационни табели за колите си.

Причината за тази странна акция, която в определени области на страната е обхванала всички коли с номера, започващи с 77, е прищявка на президента Бердимухамедов. Той е наредил, че с такива номера могат да карат само неговите роднини, за да не стават грешки при проверките на пътя.

А акцията е била ускорена, след като полицията си позволила да спре за проверка един от роднините на президента. Това доведе до уволнението на министъра на вътрешните работи на Туркменистан Искендер Муликов и спешната акция за премахване на регистрационни номера, започващи с 77, които не са на автомобили на президентската рода.
 

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    за членове на герб има специални номера ББ в 6 цифрен тираж
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    aladeen, aladeen...
  • #2
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Професионалния пилот се е усетил какво може да му се случи ако се старае
  • #1
    8 rate up comment 2 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    "Той е наредил, че с такива номера могат да карат само неговите роднини, за да не стават грешки при проверките на пътя."Боко, изоставаш момче."А акцията е била ускорена, след като полицията си позволила да спре за проверка един от роднините на президента. Това доведе до уволнението на министъра на вътрешните работи на Туркменистан Искендер Муликов и спешнат"Скоро и у нас ;)