Вход   Регистрация

Българските шофьори се оказаха най-ефективни

Българските шофьори се оказаха най-ефективни
 

Проучване показва какво оказва влияние на хората зад волана при пътуване

Българските шофьори са най-ефективни при ежедневните си пътувания. Това показва изследване, организирано от Shell, което обхваща повече от 3500 водачи от Централна и Източна Европа, както и още 1500 от други региони на света.

Българските шофьори се оказаха най-ефективни

Изследването има за цел да покже доколко фактори като настроение и личностни харакеристики влияят на способностите на хората зад волана. Оказва се, че това е далеч по-важно от пола, националността или професията на шофьорите.

При проучването е използвана GPS-технология, която трябва да оцени ефективността на придвижване. Тя измерва скоростта на движение, спирането и ускоряването на шофьорите. Максималният брой точки при оценяване е 100, като българските водачи получават 63.

Те прекарват средно по 29 минути на ден в пътуване, което е най-малко в сравнение с останалите изследвани. На обратния полюс са словаците – 52 минути, като те изминават и най-голямо разстояние всеки ден с автомобила си – средно по 40 км. Най-внимателни се оказват унгарските шофьори, чиято средна скорост е 32 км/ч.

„Анализирайти резултатите от Централна и Източна Европа можем да заключим, че типовете характер и личностните характеристики влияят далеч повече върху представянето на шофьорите зад волана, отколкото пола или професията им. Фактори като възраст и семеен статус също са доста важни – по-опитните водачи, които возят деца, се представят доста по-добре”, коментира д-р Крис Брауер от Института по мениджмънт към Университета „Голдсмитс”, койт също участва в изследването.

Проучването показва, че шофьорите в Централна и Източна Европа се делят на 5 различни типа. Българите са определени като „бдителелни и владеещи ситуацията”. „Устойчиви на стресиращи ситуации, българските шофьори са най-добре представящите се на пътя от гледна точка на ефективност на шофиране. Те не са склонни да поемат риск и правят уверен избор докато шофират, за да предпазят себе си и пътниците си”, се казва в анализа.

Българските шофьори се оказаха най-ефективни

Според  изследването, шофьорите в България, които планират пътуването си, изживяват по-малко стрес зад волана. „Бдителни и внимателни, те имат най-високи резултати по показатели като „ефективно представяне“ и „плавен път“. Тези личностни характеристики описват профил на водач, който успява да запази спокойствие зад волана, без да е твърде превъзбуден или потиснат, следващ дневната си рутина. Това са хора, които знаят кога да „натиснат спирачките“ и да бъдат внимателни, в живота и зад волана”, пише в изследването.

В изследването на Shell и Университета „Голдсмитс” са използвани 84 160 данни за българските шофьори. 77% от участвалите в експеримента са мъже, а 23% - жени. Средната им възраст е 35 г., а средната продължителност на измерените пътувания е 28,6 минути. Средната скорост на придвижване е 32 км/ч, а изминатото разстояние – 21 км.

Реклама  


Купи кола

 • Renault Megane 1.5 dci

  9900 лв.

  дата на произв. - юни , 2010 г., пробег - 147000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Ford Escort 1.8i ГАЗ

  1400 лв.

  дата на произв. - март , 1998 г., пробег - 236580, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Audi A6 CUATRO

  9300 лв.

  дата на произв. - април , 2006 г., пробег - 192000, С.к - Автоматична, цвят - Тъмно сив

 • Nissan e-NV200

  26000 EUR

  дата на произв. - ноември , 2016 г., пробег - 1000, С.к - Автоматична, цвят - Бял

 • Renault Megane 1.9 dci

  5500 лв.

  дата на произв. - юни , 2006 г., пробег - 185000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Subaru Legacy 2.5i 4X4

  4200 лв.

  дата на произв. - май , 2002 г., пробег - 205100, С.к - Автоматична

Виж всички обяви

Коментари ( 15 )

Напиши коментар Влез

от: по-скоро ... ( преди 5 месеца )

най - ДЕфективни
Отговори
 
+1
 

Положителни: 2  Отрицателни: 1

от: младен ( преди 5 месеца )

Ей, ПЕД-АЛИ КОМЕДИАНТСКИ, що ми затъркахте коментара как си търкате всяка сутрин и вечер линията на живота????
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: НеЕфективен ( преди 5 месеца )

Чудя се - как така сме номер едно едновременно по ефективност и по брой ПТП-та със смъртни случаи?!
Отговори
 
+2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 0

от: Крайно време е ( преди 5 месеца )

1- глобяване по видео
2-задължително работещa камера във всеки автомобил
3-глоба за ВСЯКО неправилно изпреварване/рисково шофиране 500лв
4-бонус за всяко подадено видео
5-цивилни полицаи заснемащи джигити
Отговори
 
+6
 

Положителни: 9  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Относно че етова се само черна извадка и моят опит показва че нямам качване на малко по-натоварен планински път без да трябва да скачам на спирачките за да пусна или за да се размина с подобен *** защото колоната кара с 60 на път позволяващ 70 а той иска да кара със 100. Иначе сигурно не му става или се чуства по-малко човек
Отговори
 
+3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Точно като по поръчка покрай тази статия за последните 10-тина дни имаме 3 фрапиращи случая на маолумие по родните пътища
1. Пияна и надрусана кифла с голям джип отнася 10 коли в Пловдив
2. Споменатия черен Опел Инсигния изпреварващ меко казано на сляпо
3. На 15-ти във Варна лека с малко дете но с голям джип се качила върху пет коли след опит да вземе десен завой със 100+
Отговори
 
+9
 

Положителни: 9  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

По статистика се води че Тайландските пътища са най опасните

Шофирал съм в Тайланд и гарантирам че местните са много по дксциплирани от пубертет с 20 годишно БМВ или мислеща се за господ мутра с джип за 150 бона

Наскоро имаше клипче по тв с идиотско изпреварване телевизиите се наоправиха че за първи път виждат такова чудо

Задължителни видеорегистратори и глоби започващи от 1000лв !
Отговори
 
+4
 

Положителни: 8  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Българските шофьори не предпиемали риск....

Евала, аз значи живея в друга България

Не минават и 15 минути без някой *** да рискува живота си тоя на околните

Изпреварвам камион но в огледалото виждам как джип се е засилил от 5-6 коли назад да изпревари всички без абсолютно никаква видимост за него до завоя

Такива самоубийци ще се излекуват само със задължителни видеорегистратори във всяка кола и 50% премия от глобата за подалия сигнала

Много от БГ "шофьори" са за Дарвиновите награди
Отговори
 
+11
 

Положителни: 11  Отрицателни: 0

от: Achtung ( преди 5 месеца )

Да сто улегнали шофьори с комбита и ванове може да дадат такъв резултат. Я ги сложете на 25 годишни с БМВ 3ка и ще се изплашат от данните.
Отговори
 
+7
 

Положителни: 8  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Е като си купиш нова кола с GPS система(тракер)производителя събира база данни за клиентите си. И какво им пречи да дават/продават информацията на трети страни, както Феисбук, Гугъл, Майкорософт Мтел, Виваком и др. Като разписваш някакви документи обикновено си даваш съгласието за това. Те ти го рекламират че го правят в твоя полза за да подобрят качеството на услугите си.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 1

от: Гошо ( преди 5 месеца )

Стига глупости! И шофьори и пешеходци знаят каква е ситуацията тук(абе зле е!). Вероятно ви е такава представителната извадка. Нови автомобили(за БГ), пътуващи на GPS ми звучи като да са управлявани от хора около средната възраст, интелигентни, отговорни и вероятно пътуващи със семейството си на почивка.
Отговори
 
+10
 

Положителни: 10  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Интересно как решиха че сме бдителни само по GPS-a. Също така за да получат данни от GPS-а трябва да имат съгласието на шофьора. А кой от българските състезатели ще се съгласи да го гледат как кара като ***. Тоест само кротки шофьори са участвали.
До някъде и Младенчо е прав. Това е като да гледаш записите от видео регистраторите окоито са качени и да правиш заключения - там са подбрани основно фрапантни случаи.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 5  Отрицателни: 2

от: Wane ( преди 5 месеца )

@младенчо

Прав си, че обикновено лошият пример изпъква. Конкретно за БГ обаче, моето наблюдение е, че масово хората правят нарушения (къде по-дребнни, къде сериозни) - например неподаване на мигач при престрояване. Това е нещо, което много малко шофьори правят и за мен лично това изпъква не по-малко от гамените на пътя.

Друг е въпросът, че това изследване не се фокусира върху такива неща.
Отговори
 
+15
 

Положителни: 16  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Всеки български шофЕр е рали шампион!А, тези с купени книжки или без книжки-шампиони от F1! Нас не догонят! Никав шанс!
Отговори
 
+4
 

Положителни: 6  Отрицателни: 2

от: младенчо ( преди 5 месеца )

...ако помислиш повечко ще знаеш че лошия пример изпъква над нормалните шофьори.Ако някой си видял днес да направи простотия, го коментираш цял ден,но пропускаш 200 други с които си се разминал,нали ? Това не означава че всичк иса ***.За дена си видял 3 кадъра от дневния филм..това не значи че филма е лош.Темата е толкова голяма ,че няма изписване.
Отговори
 
+8
 

Положителни: 10  Отрицателни: 2


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising