Вход   Регистрация

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват
 

Наистина ли новата кола е по-добра от старата и решава ли системата 4х4 проблемите на пътя

Сред шофьоите има немалко хора, които приемат за чиста монета дадени твърдения, докато останалите ги считат за прадни приказки. Къде е истината и къде е лъжата, се опитва да обяси изданието AutoRambler.

Кросоувърите и всъдеходите се обръщат лесно

Това мнение е широко разпространено, като дори се посочват примери. Един от тях е Ford Explorer, който след преминаването на гуми Firestone се оказа въвлечен в сервизна акция заради голям брой инциденти, при които имаше и много загинали.

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

Скандална история имаше и около теста на  Jeep Grand Cherokee (WK2), който бе проведен от изданието Teknikens Varld. Изводът от него беше, че всъдеходът е почти толкова опасен колкото преобръщането на Mercedes-Benz A-Class при подобно изпитания през 1997 г. Нещо повече – експерните препоръчаха в никакъв случай да не купува Grand Cherokee.Противниците на SUV-моделите посочват като аргумент и тестове, проведени от Националната агенция за безопасност на движението в САЩ, която обяви за „потенциално опасни” автомобили като Cadillac Escalade и Chevrolet Tahoe. В интерес на истината обаче, редица кросоувъри се справят отлично с лосовия тест, като сред тях са Volvo XC90 и Volkswagen Touareg.

Корейските автомобили са евтини и некачествени


Корените на това твърдение са още в 90-те години на миналия век, когато в Европа (б.р. - в тоа число и на българския пазар) попаднаха модели на Hyundai, Kia, Daewoo и SsangYong. Факт е, че като надеждност те отстъпваха значително на германските и японските автомобили от същия период.

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

Нещата обаче се промениха кардинално и автомобилите от Корея вече успешно си съперничат с японските брандове, като дори ги превъзхождат в някои случаи. Една от най-важните роли за това изигра и изборът на екип. Например, Петер Шрайер промени напълно дизайна на марката Kia, което доведе до направата на забележителни автомобили. Последния от тях е фастбекът Stinger.

Ергономиката и управляемостта на корейските автомобили също се промени в положителна посока, като заслуги за това има друго голямо име – Алфред Бирман, който преди да заработи за концерна Hyundai-Kia, беше начело на BMW M GmbH. Всичко тов, разбира се, се отрази и на цените на „корейците”.

Японските коли се произвеждат в Япония


Закупуването на японска кола не означава автоматично, че тя е произведена в родината си. Както и емблемата на Ford не прави всеки модел на марката „американец”. Продукцията на японските марки се сглобява в цял свят, като в зависимост от региона автомобилите може да се различават кардинално един от друг.

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

Ярък пример за това за модели като пикапът и всъдеходът Tundra, както и седанът Avalon, които изцяло са насочени към пазара в САЩ, където се и произвеждат. Те нямат нищо общо с автомобилите с десен волан за Япония. Впрочем, същото важи и за Ford, чието европейско подразделение поне допреди години правеше коренно различни коли от тези в Щатите.

Всички хибриди са бавни

Светът на автомобилите с хибридно задвижване не свършва с Toyota Prius, той е много по-разнообразен и предлага всякакви машини. Някои от тях направо „слагат в джоба си” традиционни много бързи модели с двигатели с вътрешно горене.

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

Такава е „светата троица на хиперколите”. В нея влизат Porsche 918 Spyder (двигател с вътрешно горене с 616 к.с. и два електромотора с общо 283 к.с.), който дълго време беше най-бързият автомобил на „Нюрбургринг”, Ferrari LaFerrari (963 к.с.) и McLaren P1 ( 916 л.с.). Внимание заслужава и Honda/Acura NSX, чийто силов агрегат генерира 581 к.с. и оставя за себе си дори спортния байк Honda CBR1000RR Fireblade.

Задвижването 4х4 винаги помага на мокра настилка


Да, ще помогне, но само в определени ситуации. Мнозина обаче считат, че наличието на AWD решава всички проблеми. И съответно в един момент се сблъскват със суровата реалност, от която става ясно, че липсата на опит и навици при шофирането може да има тежки последствия.

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

Задвижването на четирите колела е голям помощник, но само при адвекватни и грамотни действия от страна на водача. Той поволява на шофьора да се чувства по уверен в някои ситуации, но понякога това се превръща в усещане за всемогъщие на пътя. А преминаването на границата е много лесно и когато помощта от електрониката и трансмисията приключи, идва ред на физическите закони. Те обикновено водят до излизане от траекторията на движение.

Като цяло проблемът не е в механиката, а в главата на водача. Който не вярва, нека влезе в YouTube, където има клипове, в които се виждат всъдеходни машини, преобръщащи се не само на мокър, но и на сух асфалт. Така че техниката може да е перфектна, но ако акълът на шофьора не си е на мястото, спасение няма.

Новата кола винаги по-добра от старата

Тук спор не би трябвало да има, тъй като новият продукт си е нов, докато при стария почти винаги се появяват проблеми. Само че и тук въпросът може да предизвика дискусии. На първо място, важно е как се поддържа даден автомобил, тъй като има коли само на няколко месеца, които вече са сериозно увредени, както и такива на 20 години, които са в идеално състояние.

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

На второ място – при купуването на кола от автосалона, клиентът винаги плаща повече, защото може да си купи същия модел с малък пробег и в отлично състояние. Този автомобил е загубил малко от стойността си, но още е в гаранция.

И трето – не всички нови коли могат да се похвалят, че нямат никакви проблеми. Някои от тях дори „боледуват” още от раждането си, като сред тези тези болести се срещат дори проблеми с основни агрегати. При това става дума за модели на именити производители.

Премиум-моделите са по-качествени от бюджетните


Производителите на премиум-автомобили активно превземат всяка възможна ниша на пазара, като пускат дори нетипични за марката си модели. Те навлизат в сегменти, в които се сражават компактни коли, а това понякога води до спад на качеството.

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

Това, например, засяга качеството на материалите, използвани за интериора, както и някои дефекти на лаковото покритие. В същото време производителите на по-масови и по-евтини автомобили не стоят на едно място и предлагат продукти, които правят впечатление с вниманието към детайлите, добрата изработка и качествените материали.

LED-фаровете винаги светят по-добре от халогените

Светодиодите са последен писък на модаса, като изместват старите хологени. Това би трябвало да одначава, че са по-добри. Със сигурност е така при сложната матрична опткика, която свети надалеч и може, например, да премества лъча така, че да не заслепява идващия насреща водач.

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

При по-простите светодиоди обаче нещата са различни и понякога LED-фаровете светят дори по-зле от халогените. Това се отнася най-вече да по-евтините модели, при които лъчът осветява добре пространството напред, но не и пред самата кола. Все пак, не може на се отчете, че LED-овете имат сериозно приемущество, тъй тато спектърът им е по-близък до този на дневната светлина. Това кара шофьора да се напряга по-малко и съответно прави пътуването по-безопасно.

Маслото на автоматика не трябва да се сменя


Над този мит може спокойно да се посмеем, но е факт, че има шофьори, които продължават да вярват в него. Специалните течности не могат да живеят вечно, без значение дали става дума за масло в двигателя, спирачната течност или маслото в автоматичната скоростна кутия. Лъжа е, че течността е така направена, че да изкара колкото самия автомобил. Който не вярва, нека провери указания да използване на скоростните кутии ZF и Aisin, написани от двата производителя.

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

Ако някой го мързи, да прочете, ето какво е написано в сайта  zf.com: "ZF Services recommends changing the transmission oil after 80 000 to 120 000 kilometers or eight years to prevent premature wear" (Сервизът на ZF препоръчва смяна на масло на скоростна кутия след между 80 000 и 120 000 км пробег или след 8 години, за да се предотврати износването). От Aisin на свой ред препоръчат да се следи състояните на маслото, като то трябва да се сменя дори след 20 000 км пробег, ако е потъмняло.

Като цяло интервалът зависи до голяма степен от условията на експлоатация. Ако колата се кара в градски условия, то смяната може да се наложи дори на 30 000-40 000 км. Тя е задължителна не само за стандартни автоматични скоростни кутии, но и за вариаторите.

Двигателят V6 не може да е по-мощен от V8

При отделните производители обикновено нещата обикновено са такива – модификациите с 8-цилиндрови мотори са по-силни от тези с 6 цилиндъра. Например, топ-версията Mercedes-AMG E 63 S 4Matic разчита на би-турбо V8 двигател с мощност 571-612 к.с. В същото време обаче Ford предлага своя суперкола GT с 3,5-литров V6 с 647 к.с., които не са по силите на много V8 мотори.

10 мита за автомобилите, в които някои шофьори още вярват

В историята има редица случаи, при които „шестаците” доминират. Например, в началото на 80-те години автомобили като Buick Grand National и GNX, GMC Typhoon и Syclone, а също така Ford Mustang SVO и различни Chrysler/Dodge, оборудвани с 6-цилиндрови мотори направо издухват от пътя  моделите с атмосферни V8.

 

Реклама  


Купи кола

 • Toyota Yaris 1.0 GAS

  6600 лв.

  дата на произв. - август , 2010 г., пробег - 151000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Fiat Strada Malibu 1.9JTD Климатик

  5500 лв.

  дата на произв. - юни , 2006 г., пробег - 205000, С.к - Ръчна

 • Toyota Corolla 2.0 D4D 90 KS

  2999 лв.

  дата на произв. - юли , 2003 г., пробег - 165000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Fiat Doblo 1.9JTD Климатик

  5200 лв.

  дата на произв. - септември , 2009 г., пробег - 152000, С.к - Ръчна

 • Suzuki Swift 1.3

  5999 лв.

  дата на произв. - юни , 2008 г., пробег - 108000, С.к - Ръчна, цвят - Син

 • BMW 335 335i

  39999 лв.

  дата на произв. - май , 2013 г., пробег - 126000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

Виж всички обяви

Коментари ( 19 )

Напиши коментар Влез

от: 123 ( преди 4 месеца )

Статията е неграмотно преписана от някой американски сайт. Цитират се модели, които почти никой в Европа не е и чувал. Възможностите на колите с 4 задвижващи колела наистина се надценяват, ако не ми вярвате четете статии за катастрофи, например онази на Гешов от вчера. А корейските коли и в началото имаше много надеждни. Деу Рейсър например беше копие на кадет, но беше в пъти по-добре направен и не гниеше. Абе личи си отвсякъде че статията е преписана от американски сайт. И некадърно преведена.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 2  Отрицателни: 1

от: БАйХ ( преди 5 месеца )

На някои автоматици в България няма даже да искат да ти ги отворят, за да им сменят маслото и филтър. Иначе смяната си е нещо добро. Сега, това за 4х4 е пълна глупост. Няма по-добро от 4х4.Имал съм коли с предно, задно и с 4х4 - Лексус и Мерцедес. Лексусът един, два пъти да е имал проблем на пълна газ на мокро. Мерцедесът никога. БМВ със задно си е за забавление на мокро. Предното също има проблем на мокрото стига да не е с самоблокиращ диф. Туй то. От личен опит. Другото са преписваници.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: Аналогичен Случай ( преди 5 месеца )

Купих си ново Suzuki Vitara 1.4 turbo. Предната ми кола беше BMW E60 530d. Да нестабилно е и ако го напъна ще се обърне. Странно корейската Kia Spotrage беше по-скъпа. Японска пък унгарка. Хибридите не ме кефят слаби са. Новото си е ново, пък било и Сузуки. Премиум-моделите са по-качествени от бюджетните ОТВСЯКЪДЕ. LED фаровете светят по зле от ксенон. Маслото на автоматика се сменя, но това няма да ви помогне и други работи се сменят. На новата нищо не се сменя. Само караш. R4 е по слаб от R6
Отговори
 
+2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 1

от: :) ( преди 5 месеца )

На колко километра се сменя маслото на автоматика на 2007 toyota camry, че не мога да намеря в инструкцията на потребителя?
Отговори
 
 -3
 

Положителни: 1  Отрицателни: 4

от: magnate ( преди 5 месеца )

Много правописни грешки!
Срамота, а съдържанието е като за 5- класник.
Чудите се какво да публикувате!
Отговори
 
+4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

По принцип си прав, но в статията не става въпрос за офроуд, а за каране на мокър път евентуално малко кален. В наши дни 4х4 системите станаха доста по-достъпни, но и доста по-слаби. В момента ако на европейския пазар има 10 модела с хубаво 4х4 реално ставащи за някакъв реален офроуд различен от това да минеш през полянка край пътя е добре.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

4х4 но какво 4х4?
Има огромна разлика!
Има 4х4 с разните му там електроники, което е доста по-зле от предно и дори и задно.
Примерно едно време имаше една руска марка ЗАЗ. Имахме ЗАЗ-968А и непрекъснато ходехме за риба с него. Беше със задно. Там където сме минавали сега колегата с Шкода Йети не може да мине, а е 4х4. Дори той самият казва, че първата му кола Шкода 120 пак със задно е била и Фелицията след това на предно по-проходима. А иначе е фен на марката и само Шкода кара.
Отговори
 
+11
 

Положителни: 11  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

4x4 само че да е с хубави гуми - и най-умното 4х4 с *** няма да е по-добро от предно с хубави гуми
Отговори
 
+12
 

Положителни: 13  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Все бях чел глупости ама всеки път ме изненадвате. Мит било че 4Х4 помагало при мокра настилка?!?! Не е никакъв мит а реалност, на мокра настилка най-зле се държи задното предаване, доста по-добре се представя предното а най-добре 4Х4 ФАКТ! А че има *** на пътя си е отделна тема. Новата кола не била по-добра от старата?!?! и 10годишна ЕС класа е по-добре от базово Поло ама като пишете нова срещу стара сравнявайте еднакви модели.
Отговори
 
+5
 

Положителни: 13  Отрицателни: 8

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Покажи Коментара
Аз от кога разправям, че корейските са далеч по-добри коли от японските геометрични фигурки.
Отговори
 
 -11
 

Положителни: 9  Отрицателни: 20

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Да, корейските коли (KIA и Hyundai) нито са некачествени нито са евтини.
Отговори
 
+27
 

Положителни: 31  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

ЛЕД/Ксенон/Халоген - трябва да сложиш това за което е предвидено тялото на фара. На повечето рефлектори колкото и хубав ксенон или лед да служиш шансовете са че единствено ще вадиш очите на околните
Отговори
 
+24
 

Положителни: 25  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Стара кола има смисъл само ако е класически модел, като хоби или ако е много гледана и запазена. И в трите случая не са евтини подобни екземпляри. Българина обаче иска луксозна кола за малко пари. НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО. Ако я купиш евтино ще ти струва като ремонти. И като се забатачиш в квартални/кримнинални сервизи с някакви части за без пари ако може и язък за колата. Това че премиума си е загубил 90% от покупната цена не означава че си е загубил и 90% от поддръжката даже напротив
Отговори
 
+25
 

Положителни: 28  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Целевия пазар на преиум колите са хора които искат най-модерно и технологично оборудване най-често. И тези клиенти много рядко карат колата повече от 3-5 години, за това в стремежа си да предложат най-новото няма как да са усъвършенствали технологията и съответно да са я направили надеждна. Зора е да си изкара гаранцията после втория собственик не е тяхна грижа.
Отговори
 
+18
 

Положителни: 19  Отрицателни: 1

от: none ( преди 5 месеца )

Факт е че разликите между марките намаляват, а с въвеждането на ел. колите съвсем ще се стопят. Също така е вярно, че в момента в среден клас автомобил за 40-50К, могат да се намерят толкова екстри колкото и в премиум за 100К. Още по-интересното е че до 100К, при премиумите и двигателите са като на среден клас кола (т.е. не си струват парите). Относно спорът нова стара кола, проблема в България е че няма никакви регулации на пазара за стари коли и се пробутват всякакви б0клуци.
Отговори
 
+21
 

Положителни: 24  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Покажи Коментара
Какъв Дошо пак си сънувал бе джендъре ВАГенски? То вече сън не те хваща от този Дошо, който явно доста надълбоко ти е влязал и колкото повече се мърдаш, толкова ти е по-хубаво. Хе искаш за го извадиш, хем ти е хубаво джендърче. Аре пали гоуфа и изчезвай, че си голяма досада!
Отговори
 
 -7
 

Положителни: 9  Отрицателни: 16

от: popa ot razgrad ( преди 5 месеца )

статията е пълна с правописни грешки...българска работа...
Отговори
 
+16
 

Положителни: 18  Отрицателни: 2

от: .. ( преди 5 месеца )

Ако зад волана е "най-великия"... и извънземна да ти е колата, пак ще се пребиеш.
ЪКЪЛ си трябва колеги, ЪКЪЛ, не модерни технологии. За справка - строежа на египедските пирамиди (а и не само те).
Отговори
 
+8
 

Положителни: 14  Отрицателни: 6

от: писано за дошо ( преди 5 месеца )

това е писано за тъпана дошо !
Отговори
 
  0
 

Положителни: 15  Отрицателни: 15


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising