IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дори и Rolls-Royce минава само на ток

Шефът на компанията очаква и САЩ да забранят бензиновите и дизеловите мотори

Дори и Rolls-Royce минава само на ток

До 2040 година очакваме да продаваме само електрически автомобили, заяви изпълнителният директор на Rolls-Royce Торстен Мюлер-Отвош в интервю за The Financial Times. В момента най-луксозният производител в света предлага единствено 12-цилиндрови бензинови двигатели, но ще се откаже от тях, за да отговори на променящите се регулации по света, подчерта Мюлер-Отвош.

Дори и Rolls-Royce минава само на ток
Торстен Мюлер-Отвош в разговор с "КОЛЕЛА" през 2016

2040 е годината, в която правителствата на Великобритания и Франция планират да въведат пълна забрана на двигателите с вътрешно горене. Според шефа на Rolls-Roycе подобна мярка скоро ще въведат и други ключови пазари, като Съединените щати или държавите от Близкия изток.

"Ако погледнете към Саудитска Арабия, Дубай, Абу Даби, те всички се ориентират към алтернативна енергия", обяснява Мюлер-Отвош. "Електрификацията ще се случи и в останалите страни, рано или късно. Ние определено ще предлагаме нашите 12-цилиндрови мотори толкова дълго, колкото е законово възможно".

Rolls-Royce възнамерява да представи първия си електрически модел в близките няколко години, но подмяната на бензиновите V12 ще става постепенно. Главният изпълнителен директор на компанията не крие, че този преход е подтикван повече от "законови изисквания", отколкото от екологични съображения. "Нашите автомобили не се използват прекомерно, никой не ги кара на огромни разстояния, така че средният им преход е по-нисък от този на един обикновен автомобил... Но въпреки това електрификацията е бъдещето, точка. Трябва да се подготвим за това".

Дори и Rolls-Royce минава само на ток
Концептуалният ex103 - прототип на електрически и самоуправляем Rolls за бъдещето

Електрическото задвижване би паснало идеално на марката, каза Торстен Мюлер-Отвош още преди две години в специално интервю за "КОЛЕЛА" по Bulgaria ON AIR. "Електрическото задвижване е тихо, мощно и с много въртящ момент. Минус за момента е само ограниченият капацитет на батериите", каза тогава главният изпълнителен директор. "Когато технологията на батериите напредне - след 5-10 години - ми се струва много вероятно да предложим изцяло електрически Phantom например".

Цялото интервю на шефа на Rolls-Royce за "КОЛЕЛА" можете да гледате тук:

 

Тагове: rolls-royce ghost suv cullinan
0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    цялата история с електрическите автомобили е да се ограничи масовото потребление на мпс и контролиране на движението на независими автомобили по пътищата както и освободното придвижване на хората и който не слуша му спират тока и си стои в къщи
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    пълен цинизъм ( преди 5 години )
    са изказвания от този тип..Кога видим САЩ да забранят горивата ела да се обадиш. А за пенсии ше има да зепате в небето..освен гориво за *** и пульо горивата носят огромни бюджетни приходи.Синята зона е бонус сега..ак оси представим че в СФ има толкова електрички колкото места синьо...дали ще е безплатно.? Утопия връз цинизъм...Пенооооо нашия *** да целуваш..че ние наливаме сега бензин и дизел, и нашите пари отиват за твойта пенсия, голотор смотан.Ако искаш *** да поцелуваш Мъско..
  • #4
    8 rate up comment 3 rate down comment
    ElPatron ( преди 5 години )
    BMW все пак пусна първата серия електромобили в годината, в която Илон Мъск още носеше памперси. Просто хората не искат да баламосват клиентите и инвеститорите си, и затова изчакват технологията и особено батериите да стигнат ниво, при което от тях има смисъл
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И няма да има акциз върху горивата, не забравяй :) Обаче не се тревожи, държавите ще измислят как да ни вземат парите, за това единствено ги бива
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    .... ( преди 5 години )
    Много ми е чудно ако всички коли са на ток и хората не плащат високи данъци за тях, не плащат зони,не се плаща за зареждане и всякакъв друг вид спестяване на пари държавите от къде ще събират пари за ремонт на пътищата и тн????
  • #1
    2 rate up comment 7 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    Е нали тия трамваи за нищо не станаха. Ще има а целувате *** на Мъск още много време!