IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бърни Екълстоун плати 4,2 млн. евро за болид на Сена

Люис Хамилтън и Рон Денис също наддавали за колата, с която Айртон спечели в Монако през 1993 г.

Бърни Екълстоун плати 4,2 млн. евро за болид на Сена

Бившият бос на Формула 1 Бърни Екълстоун купи един от най-важните болиди в кариерата на легендата Айртон Сена – McLaren MP4/8-6 от 1993 г., с който бразилецът спечели последната си победа в Монако.

Бърни Екълстоун даде 4,2 милиона евро за болид на Сена

Сена има шест победи в Монте Карло, а колата, с която е постигнал последната излезе на търга в Монако с двигателя си от 1993 г. – Ford HB, както и с оригиналната си скоростна кутия от въпросното състезание. Цената на болида стигна 3,65 милиона евро, но с добавките по сделката, Бърни плати почти 4,2 милиона евро за автомобила.

Според непотвърдена информация за тази кола са наддавали и настоящият световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън и бившият бос на McLaren - Рон Денис.

Това далеч не е най-високата цена, на която е продаван болид от Формула 1. През ноември в Ню Йорк беше една от колите Ferrari на Михаел Шумахер от сезон 2001, като цената достигна 7,5 милиона долара. Екълстоун има сериозна колекция болиди от Формула 1, като се оказа, че е задържал много от колите на тима, на който беше собственик – Brabham, като след това е започнал да купува и шасита на други тимове, основно на търгове.

Колата, купена от Бърни е особено ценна, тъй като много малко шасита, карани от Сена, докато той беше пилот на McLaren са напуснали завода на компанията в Уокинг. Единственото изключение са болидите, дадени на Honda заради заслугите на японската компания като доставчик на мотори на тима на Рон Денис.

Бърни Екълстоун даде 4,2 милиона евро за болид на Сена

С този болид Сена се е състезавал в Монако, на „Маникур”, „Хокенхайм” и „Спа”, като и в трите състезания завършва 4-и, на „Силвърстоун”, където е 5-и, само защото малко преди финала му свършва горивото докато се движи трети. Колата е участвала и в надпреварите в Монреал и на „Монца” и е била резервна на „Сузука” и в Аделаида в Австралия.

Интересното е, че другият автомобил от Формула 1, продаден на този търг в Монте Карло, също се оказа болид на Айртон Сена. Става въпрос за Toleman-Hart TG184 от сезон 1984 – първият на бразилеца във Формула 1. С тази кола Айртон завършва втори в Монако и трети на „Брандс Хеч”, като цената на болида стигна 1,61 милиона евро.

Тагове: mclaren mclaren mp4/8
0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    този си беше клиничен случай лошото е че зарази с агресия и шумахер и стотици милиони последователи пред тв които си въобразиха че пътищата за обществено ползване са място за фиическа и емоционална саморазправа като техните кумири сериала бързи и яростни въобще не говоря родили съвременни мутри и простакеси зад волана
  • #4
    2 rate up comment 15 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Стига глупости ***.гото от Кабана беше опасен за околните и свърши подобаващо в предпазните стени.Добре че бе уби някого през кариерата си на камикадзе тоя латино ревльо!
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    fan. ( преди 5 години )
    Има един "Факт!" и той е ,че си безгранично ***! С въпросния болид на Толеман Сена дори печели състезанието в Монако , но му открадват победата , защото се оказва , че то е прекратено малко преди да изпревари ***!!! По настояване на самия ...***:)))
  • #2
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Да какво ли биха направили англииски и бразлиски ци.ани/!Интересно наистина.Най-много някоя катастрофа щото и двамата са/бяха куци коне!
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Дедо ( преди 5 години )
    Красота!!!Много ми е интересно какво ли би направил Айртон в тази кола днес, срещу Люис с модерния мерцедес, например. Или всеки в колата на другия. За жалост никога няма да разберем...