IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

САЩ повдигнаха обвинения срещу бившия шеф на Volkswagen

Мартин Винтеркорн ще отговаря пред съда в Мичиган за заговор и мошеничество

САЩ повдигнаха обвинения срещу бившия шеф на Volkswagen

Бившият шеф на германския автомобилен концерн Volkswagen Group – Мартин Винтеркорн, бе обвинен официално в заговор и в нарушение на закона за „чистия въздух” в САЩ, съобщават медиите зад океана.

САЩ повдигнаха обвинения срещу бившия шеф на Volkswagen

Обвиненията са повдигнати от съд в щата Мичиган, като Винтеркорн и още петима бивши служители на концерна ще отговарят също за престъпен заговор и мошеничество. Според съда, те са се договорили да фалшифицират резултатите от тестовете за вредни емисии на двигателите на Volkswagen, които реално не са отговаряли на съответните стандарти.

Винтеркорн беше начело на германския производител през периода 2007-215 г., като изпълняваше две длъжности – генерален директор на Volkswagen и председател на Съвета на директорите. Именно при неговото управление през есента на 2015 г. избухна и скандала с манипулираните дизелови мотори.

Няколко дни по-късно Винтеркорн напусна постовети си, като мястото му беше заето от тогавашният шеф на Porsche – Матиас Мюлер. Срещу германския концерн бяха заведени дела по цял свят, като той беше принуден да изкупи обратно автомобилите с дизелови двигатели, продавани в САЩ.

До момента скандалът струва близо 20 млрд. долара на Volkswagen, а част от топ-мениджърите са заплашени от реални присъди. Един от шефовете на американското подразделение – Оливер Шмид, дори бе осъден на 7 години, след като призна вината си и сключи сделка с американските власти.

Снимка: Volkswagen

Тагове: volkswagen group
0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Фердинанд Пиех как им го ***не е истина каква стара лисица е въпрос на време е да се върне след като американците разчистят борда на директорите
  • #4
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Дошо ( преди 5 години )
    Отлична новина! Сега да дочакаме и присъда за другия мошеник, начело на френската полудържавна перачница рено и света ще стане по-добро място.
  • #3
    7 rate up comment 4 rate down comment
    МЕТАХА ( преди 5 години )
    Разбира се , че никой не може да доближи мошеничеството на ФВ . А 8ците са друга тема непозната за ВАГ маниаците.
  • #2
    7 rate up comment 12 rate down comment
    iiii ( преди 5 години )
    Сигурен съм че в САЩ всички автомобили, осебено осмаците са супер екологични. Те никога даже няма да се доближат до технологичното ниво на ФВ. Като чета обвинението с тоя заговор, имам чувството че е от Либийски или Саудитски съд.
  • #1
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Само да си носи ролетката, другото ще му осигурят.