IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как най-бързо да продадеш автомобила си

Ето някои основни правила, препоръчани от автомобилни експерти

Как най-бързо да продадеш автомобила си

Когато решат да се разделят с автомобила си, хората се надяват това да стане по възможно най-бързия начин. За осъществяване на сделка не е нужно да се търси помощ от посредник, а е достатъчно да се спазlат няколко основни правила, препоръчани от експерти.

1. Анализ на пазара и избор на стратегия

Как най-бързо да продадеш автомобила си

На първо място трябва да се изучи пазара за класа и модела автообил, който се продава. Така може да се придобие реална представа за цената на колата, а също така и за това от какво точно се интересуват купувачите при търсенето на подобна машина. Последното ще помогне за по-лено отговаряне на техните въпроси.

Повечето клиенти се интересуват от външния вид на автомобила и от неговите технически параметри, но е хубаво продавачът да бъде наясно с цената на обслужването, както и с проблемите, които могат да се появат. Освен това задължително всички документи на автомобила трябва да бъдат наред – платени застраховки, данъци и т.н.

2. Подготвяне на грамотна обява

Обявата за продажба трябва да бъде грамотно написана. Дори правописни грешки или други неточности могат да отблъснат евентуални купувачи. Трябва също да бъдат отбелязани всички възможни данни за автомобила, като екстрите са предимство. Направените ремонти не винаги са плюс, особено ако са повече на брой.

Снимките на автомобила също са много важни, като преди това той трябва да бъде добре почистен. Снимайте не само екстрериора, но и интериора, като естествено махнете всички ненужно от салона.

3. Подготовка за оглед


Как най-бързо да продадеш автомобила си

Евентуалният купувач няма да хареса безпорядъка в автомобила. Със сигурност няма да оцени положително и неприятния мирис в салона, който се появява след пушене или след употреба на парфюм и дезедорант. Ако не можете да се справите сами, закарайте колата на автомивка. Там ще се погрижат за нея.

Също така заменетете изгорелите лампички на таблото. Ако външните осветителни тела – фарове, мигачи и стопове са увредени, по-добре ги сменете с нови. Отстранете течовете от масло, от охладителна или спирачна течност.

Замяната на масло и филтри не си заслужава, освен ако не е дошло време за нея. Новият собственик почти сигурно сам ще направи това, след като купи колата. Не се препоръчва и опит за продажба на неизправен автомобил, защото това може да доведе до конфликтна ситуация, която по принцип трудно ще завърши в полза на купувача.

4. Електрическите системи трябва да са наред

Важно е всички основни системи на автомобила да работят. И не става дума само за стартера и двигателя. Неизправен климатик или аудиосистема могат да откажат евентуалния купувач, така че е добре те са бъдат напълно изправни. Поправката на електрическите системи на колата не е чак толкова скъпа, така че ако има проблем с някоя от тях, минете през сервиза.

5. Ожулвания и вдлъбнатини по каросерията


Трудно е да се даде категоричен отговор дали ожулванията и влъбнатините по каросерията трябва да бъдат отстранени преди продажбата на автомобила. От една страна това е добре, но със сигурност ще струва пари и съответно ще се отрази върху цената на превозното средство. Още повече, че следите от нова боя върху стар автомобил ще накарат евентуалния купувач да застане нащрек и не е изключено дори да го откажат от евентуална сделка.

6. Пазарете се внимателно

Как най-бързо да продадеш автомобила си

Дефектите по каросерията или други дребни неизправности със сигурност ще накарат клиентът да се опита да свали от цената, тъй кто ще се оправдае с това, че ще трябва да плати известна сума затяхното отстраняване. Търговията не е за всеки, така че продавачът трябва да бъде много внимателен в подобни ситуации. Експертите препоръчват цената да се сваля бавно и внимателно, тъй като голям скок надолу може да изплаши купувача и той да реши, че има нещо нередно.

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    gugsulina_@abv.bg ( преди 4 години )
    Продавам Мерцедес А160
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Поздравления за автора на първия пост - успял е да обхване целия спектър достойнства на екземпляр - нов внос.Мога само да добавя, че отскоро виждам една иновация - появили са се фотостудия за тези таратайки. Вече ги снимат в един ъгъл , облицован с гранитогрес/ фаянс, отгоре - окачен таван, да прилича на автосалон. Съответно в обявата пише " първите няколко снимки са от Италия"!
  • #2
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    РЕАЛНИ КИЛОМЕТРИ вервайте ми
  • #1
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    продавам автобил нов внос година на производство 1987 била е собственост на пенсионер роден 1916г. колата е 4 автомобил в семейството карана е само през лятото от 60 години по младата му жена само по средиземноморското крайбрежие на южна франция автомобила е като от автосалон на 10 000 км пълна сервизна история напълно обслужена сменени ролки ремъци масла филтри качваш се и караш колата я продавам защото като бях градинар в имението им в южна италия не ми платиха цената е по споразумение