IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Швеция електрифицира пътищата си (ВИДЕО)

Скандинавската страна намери решение на проблема със зарядните станции

Как Швеция електрифицира пътищата си (ВИДЕО)

Електромобилите навлизат в живота ни по-бързо, отколкото човечеството е способно да направи благоприятна за тях среда. Повечето компании се стремят да развиват колите на ток и съпътстващите ги системи, но малко от тях са готови да направят тези технологии по-прости и по-бързи.

Как Швеция електрифицира пътищата си (ВИДЕО)

Дори 10 години след излизането на най-масовия електромобил Nissan Leaf все още има проблеми с намиране на станция за зареждане по време на пътуване. Създаването на мрежа от такива съоръжения, разположени на достъпни места и най-вече тяхната защита от обкръжаващите ги фактори, струват много пари.

Това е и причината някои компании да търсят възможности за използване на сега съществуваща пътно-транспортна мрежа за осигуряване на зареждането на електромобилите. Един от тези проекти се появи в Швеция, като неговото име е eRoadArlanda.

Всъщност това е конгломерат от компани и учереждения, които искат да електрифицират съществуващи вече пътища с помощта на технология с проводници. Целта е през 2030 г. в Швеция да бъде създадена транспортна инфраструктура, която да бъде напълно независима от изкопаемите горива.

Как Швеция електрифицира пътищата си (ВИДЕО)

Местните експерти са изчислили, че електрифициране на пътната мрежа (особено на тази за товарния транспорт) ще намали нивата на вредни емисии с до 90%. При това, за целта eRoadArlanda ще електрифицира само 4% от сега съществуващите основни шосета, докато по останалите колите ще се движат на батерии.

По своето същество превозните средства на ток работят благодарение на електричеството. То може да се доставя от „хранилища”, тоест от батерии, или от проводници. В момента всички електромобили на пазара са оборудвани с батерии, като е нужно време за тяхното зареждане.

Как Швеция електрифицира пътищата си (ВИДЕО)

Затова шведите тръгват в друга посока – използване на непрекъснато подаване на електроенергия. Тази концепция се използва в градовете при травмаите и тролеите, но в eRoadArlanda смятат, че тя може да се използва и в междуградските пътища. За целта ще бъдат монтирани метални релси, които са свързани с електропреносната мрежа.

Как Швеция електрифицира пътищата си (ВИДЕО)

Те ще разпознават кога над тях се движи автомобил и автоматично ще се свързват с него със специален устройство. Когато превозното средство реши да изпреварва, връзката ще прекъсва. Самата релса е разделена на секции, които се активират единствено при намиращ се над нея автомобил. При спиране на колата, системата се изключва и подаването на ток спира.

Как Швеция електрифицира пътищата си (ВИДЕО)

Поставянето на технологията по пътищата може да бъде осъществена с минимални инвестиции, тъй като релсите лесно се монтират в съществуващите вече шосета. Те могат да захранват както леки коли, така също камиони и автобуси. Концепцията може да се използва и за обществения транспорт, като ще замени съществуващите в момента кабели за зареждане на тролеи и травмаи.

Големият проблем е поставяне на допълнително оборудване на електромоболите. Още повече услугата няма как да бъде безплатна, така че трябва да бъде създаден алгоритъм, които да изчислява получената от всяко транспортно средство енергия. И съответно неговият собственик да плаща за нея.



Към момента изпитанията на системата се провеждат на 10-километров участък от пътя между терминала Arlanda и логистичния район Rosersberg. Там вече са електрифицирани 2 км от пътя, като за тестовете eRoadArlanda използва 18-тонен камион.

Снимки: Autoevolution

Тагове: eroadarland
0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 5 години )
    Е как откъде, ще построим АЕЦ Белене ще им продаваме. Дано само Да се съгласят да го купуват целогодишно на поне 20 стотинки за киловатчас че това е минималната цена на която може да произведе ток тази централа, вместо да го взимат без пари от Германия, когато има излишък като на първи май тази година. Новите търгове за изграждане на мощности се печелят от перки и фотоволтаици на цени 6~8ст.квч без никакви субсидии. Почти колкото вдигнаха цената от АЕЦ Козлодуй 2017, а искат и ново увеличение.
  • #4
    1 rate up comment 7 rate down comment
    Тъпомер ( преди 5 години )
    Тия джендерасти изпотрошиха ***...не стига че имат огромно социални проблеми ми продължават да режат клона под краката си...тирове на жици, сега и това..Кой шъ прай тока, алоууу...тия кловати откъде ще дойдат...
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Ще трябва ли да прескачаме релсите :)
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    zoom in ( преди 5 години )
    Страшно ненужно усложняване. Даже и да намерят техническо решение, къде е характеристиката "автономия" на превозното средство ?И каква е разликата или предимството пред един товарен влак, трамвай или тролей ?
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 5 години )
    и моята кола има специален устройство...