IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС пак ни удря по джоба

Този път заради новия и скъп фреон

ЕС пак ни удря по джоба

Изискванията на ЕС отново изпразват джобовете на шофьорите. Този път заради новия вид хладилен агент (фреон), който е няколко пъти по-скъп от стария. Въпреки това, дори собствениците на коли, които използват по-стари видове фреон, ще плащат повече. Причината е, че пазарът се стреми да изравни цените и на двата вида хладилни агенти.

ЕС пак ни удря по джоба

От началото на 2017 г. всеки хомологизиран нов автомобил, трябва да има климатична система, пълна с хладилен агент R1234YF. Дотогава производителите използваха R134a. Новият газ е по-екологичен от стария и отговаря на стандартите на ЕС, които определят въздействието на дадено вещество върху парниковия ефект. Има много съмнения относно безопасността на новия хладилен агент. Тестовете показват, че R1234YF е доста опасен.

ЕС пак ни удря по джоба

Преди време експертите предсказаха изравняване на цените на стария и новия хладилен агенти. Проблемът обаче е, че новият не стана по-евтин, просто цената на R134a бе увеличена. Разбира се, на пазара се появиха по-евтини алтернативи под формата на цилиндри със стария хладилен агент, внесени от "изток". Трябва обаче да се има предвид, че те не са сертифицирани по никакъв начин - не е известно как ще се държи газът при някаква проблем. Използването му може да повреди климатичната система. От цялата ситуация изход няма - след като искате да ви е хладно през лятото, ще си плащате.

0 от 500
  • #26
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Парица - царица, са казали хората. Тва е. Народа - кучета го яли, отново народна погооворка.
  • #25
    2 rate up comment 3 rate down comment
    . ( преди 5 години )
    Трижди проклет да е ЕС!
  • #24
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Дизела го наложиха автопроизводителите като излъгаха света. Автопроизводителите сега са против новия газ, така че нещата са на обратно.
  • #23
    2 rate up comment 2 rate down comment
    до: Какво се случва ( преди 5 години )
    А как искаш да говорят хората?!До сега ги убеждаваха в дизелите, а се оказва, че са най-голямата отрова излизаща от ауспусите. Как да им вярват и как да са положително настроени, като става на въпрос за поредната схема! Схема, която ще ни прави нас по-бедни, а тях по-богати. Ти не усещаш ли, че има хора, които ги усещат нещата. Те даже не е нужно да се усещат, а просто трябва да се видят. Но за да ги видиш е нужно очи да имаш...
  • #22
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Аве ей какви глупости плещиш:За дизела как да не реагират бе - забраняват го в много градовеКога го забраняват? След колко години лъжи и манипулации? И продължават с тях и продължават да лъжат и да мамят. А истината за умрелита и заболелите от нафтовите печки, ако излезе, знаеш ли, че тези мошеници изобщо няма да съществуват и ще трябва да са по затворите. Това обаче са корпорации зад които стоят правителства и държави и естествено нищо няма да се случи. Ще мине и замине...
  • #21
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Какво се случва ( преди 5 години )
    Почти всички форуми без значение от темата хората предимно говорят отрицателно. Защо ?
  • #20
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За дизела как да не реагират бе - забраняват го в много градове
  • #19
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Едно джендърче вече се разписа с минус.Давайте останалите да ви видя колко сте!Всичко се прави уж за екологията, но когато стане въпрос наистина за екология корпорациите се врътват на друга страна. Тук в случая говорим за нови още по-големи печалби. От десетки години СЗО обявява вредата от дизелите и алармира, че са изключително вредни никой не реагира. Сега частна лаборатория била установила нещо си и хоп преминаваме на друго още по-скъпо,но незнайно колко по-вредно. И така до следващия път..
  • #18
    6 rate up comment 4 rate down comment
    до ЕС ( преди 5 години )
    Я пак?Без хомосексуалисти?В Москва има 256 гей бара.Във Фейсбук доста често се поства списък с въпросните барове като отговор, когато някой изтъкне липсата на обратни в Русия.
  • #17
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Сутринта една рускиня от Украйна реве че иска в България и не иска да я връщат в украйна. Явно дори руснаците не искат в русия и само се чудят как да се измъкнат от там.