IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизайнерът на McLaren P1 ще рисува летящи таксита

Франк Стивънсън ще отговаря за цялостната визия на Lilium

Дизайнерът на McLaren P1 ще рисува летящи таксита

Германският стартъп Lilium има сериозни амбиции – да превърне електрическите летящи таксита в част от ежедневието на развитите страни в следващите няколко години. И сега идва следващата смела стъпка – компания нае дизайнера Франк Стивънсън, известен с автомобилните си модели – от възраждането на марката Mini през съвременния FIAT 500 до суперавтомобила McLaren P1.

Дизайнерът на McLaren P1 ще рисува летящи таксита

Lilium разработва лек въздушен апарат, задвижван от 36 електромотора, закрепени на крилата му. Въздушното такси ще пътува със скорост до 300 км/ч, като ще покрива разстояния до 300 км, което означава максимум един час във въздуха.

Компанията е основана през 2015 година от четирима студенти в Техническия университет в Мюнхен, сега баварската компания има план да представи действащ прототип догодина, а до 2025 година клиентите ще могат да си правят онлайн резервации за въздушните таксита.

Дизайнерът на McLaren P1 ще рисува летящи таксита

58-годишният Стивънсън ще започне работа в компанията през май. Той живее близо до Лондон и вече е обявил, че всяка седмица ще пътува до базата на Lilium, която е в покрайнините на Мюнхен. Задачата на Стивънсън е да създаде летящо такси, което отвън прилича на самолет, а отвътре – на лек автомобил, най-общо обясниха от компанията.

Стивънсън е работил за BMW, Mini, Ferrari, FIAT, Alfa Romeo и McLaren, а в новата компания ще има доста по-важна роля – той ще отговаря за цялостния дизайн на Lilium. Това включва както летателните апарати, така и дизайна на площадките за кацане и излитане, включително и терминалите за клиентите.

„Най-хубавото нещо при Lilium е, че всичко започва от нулата, не се налага да подобряваме вече съществуващи технологии – обясни Стивънсън пред агенция Reuters. – Дълго време смятах, че работата ми във Ferrari е най-страхотната на света. И бях прав, но в един момент осъзнах, че винаги ще трябва да рисувам коли, които да приличат на Ferrari. Работих 10 години за McLaren и там получих възможност да започна от нулата, което беше страхотно. Сега се чувствам по същия начин.”

Тагове: mclaren p1 lilium
0 от 500