IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Няма как автономните коли да са безопасни в близките години

Шефът на Peugeot в специално интервю за "КОЛЕЛА" и Automedia.bg

След десетилетие на постоянна криза групата PSA Peugeot Citroen се възроди и вече три години се радва на рекордни резултати. КОЛЕЛА разговаря с един от главните виновници за това - главния изпълнителен директор на Peugeot Жан-Филип Емпарато, по време на автомобилния салон в Женева.

  


Г-н Емпарато, гледайки новото 508 зад вас, колко важен е за Peugeot дизайнът? Колегата ви от Mercedes доктор Цетше казва, че главната заслуга за рекордните продажби е на дизайна. Така ли е и при вас?
- Със сигурност. Дизайнът е преди всичко. В Peugeot имаме три ценности: съвършенство, привличане, емоция. Привличането означава именно това: никакъв компромис с дизайна. Това е ключово за мен. Ако трябва да избирам между това да инвестирам пари в някакви допълнителни системи, или да ги вложа в дизайн, отговорът е твърдо в дизайн. Без съмнение. И това обяснява успеха на компанията в момента.

  
Няма как автономните коли да са безопасни в близките години


Много правителства и местни власти обмислят забрани за дизела или изобщо за двигателя с вътрешно горене. В същото време имаме пазари като нашия в Източна Европа, които не са съвсем готови за електрическо задвижване. Значи ли това, че в бъдеще ще трябва да разработвате два различни типа автомобили за два различни типа пазари?
- Определено не. Искам вие като клиент да сте свободен да си изберете сам задвижване в зависимост от регулациите - местни и международни. Енергийният преход ще протече по различен начин в различните страни и дори в различните градове. Затова решихме да направим модулна платформа и в бъдеще да предлагаме всеки модел на Peugeot с три задвижвания: електрическо и плъг ин хибрид, дизел или бензин. Не искаме този преход да е скучен. Искаме да се забавлявате: това е нашето послание.

Задават се нови стандарти за емисиите в Европа. Дизелът бе основното средство за покриването им досега, но делът му все повече намалява след Дизелгейт. Как ще се справите?
- Да. Ние ще покрием изискванията през 2020 година. Ще работим по двигателите, по електрификацията, по нови решения, но накрая ще спазим стандартите. Защото не приемаме идеята да плащаме за въглеродни емисии.
  
  
Няма как автономните коли да са безопасни в близките години

   
Някои производители обещават напълно автономно управление още през 2020-21 година. Реалистично ли е това? Колко време ще е нужно такива технологии да станат достъпни за масовия клиент?
- Не споделям тази визия за 2020-2021. Ако искаш такова ниво толкова скоро, ще трябва да платиш много висока цена. А ние искаме да сме достъпни. Затова мисля, че ще предложим подобна автономност някъде между 2023 и 2025 година. Сигурен съм, че преди това автономните коли няма да бъдат и напълно безопасни.

При тези тенденции към автономност и все по-голяма свързаност смятате ли, че има нужда да наемате още софтуерни инженери, да речем? И какви са предимствата на традиционните автомобилни гиганти пред компании като Tesla, Uber, Google?
- Много интересен, и много труден въпрос. Бих казал, че главното предимство е безопасността. Ние работим в тази област вече от векове. Тя е залегнала в начина ни на мислене. Никога не бих пуснал на пазара автономен автомобил, преди да е преминал свръх-изпитания. Това е в нашата ДНК. Не сме склонни да приемем дори минимален риск в тази посока.
  
 
Няма как автономните коли да са безопасни в близките години

  
Групата PSA работи върху 40 нови електрически или хибридни модела. Ще се отрази ли това на работната ви ръка, при положение, че електромобилите са доста по-прости за производство от конвенционалните?
- Очевидно е, че уменията, необходими за построяването на автомобил, ще се променят. Ще се променят и неща като следпродажбеното обслужване. Нашата отговорност като компания е да помогнем на нашите момчета и момичета да се променят. В тази нова технологична ера ще се появят толкова много нови работни места и професии. Ние трябва да обучим хората си да се справят с тях...

Започвате ли да усещате вече ефекти на синергия от сливането с Opel...
- О, да, и то много.

... Ще се наложи ли премисляне на стратегията ви за някои пазари, където и двете марки присъстват?
- Не. Колкото до синергиите, забелязваме ги всеки ден. Ще предложим на отделните региони всичките си марки, и вече те ще избират според характерните си особености. Има пазари, където германският бранд е по-силен, и там ще наблегнем на Opel. Има пазари, като Африка, където Peugeot е най-силната марка изобщо. Така че ще решаваме според страната. Но възможностите са огромни. Преживяваме един фантастичен момент като разширената група PSA. След годините на криза се завърнахме.
  
  
Няма как автономните коли да са безопасни в близките години

  
С тази нарастваща свързаност въпросът е кой притежава данните, които колата събира.
- Единствената ни позиция е, че ние искаме да имаме контрол върху автомобилите си. Не върху всичките данни. Но държим да контролираме онази част, която се отнася до сигурността.

Каква е ролята на Югоизточна Европа, и на пазари като България във вашите планове?
- Това е една от ключовите ми посоки за развитие. Западна Европа е едно. Но Източна Европа е много важна. Както и пазарите извън Европа. Каква е целта ни там? Да сме все по-добри с всяка следваща година. 2018 да е по-силна от 2017. Нека се постараем да го постигнем във всяка страна.
 
 

0 от 500
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    дъртанян ( преди 5 години )
    Дизайнът продава наистина!Прав е професорът за онези 80%. За тях опаковката е най-важното нещо, а не съдържанието. Отгледахме си и си култивирахме поколения ***, материалисти, консуматори и безмозъчни същества за които интернета и соц.мрежите са най-важното. Да си позьор и комплексар е мода. Купуваме си коли и други вещи на които им служим и чрез които си осмисляме живота. Ако това безмозъчно поколение беше прочело поне една книга, може би други ценности щеше да има...
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    за разлика от шефа на волво този има мисловни процеси в главата си за да се наложат автономните автомобили е необходимо изцяло ново поколие инфраструктура и пътни карти и най вече тотална забрана на автомобили управлявани от човек
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    dw ( преди 5 години )
    прав е човека поне за едно - дизайна продава!Без дизайн каквито и системи да има няма да е хит. След дизайна идва двигателя и скоростите и чак после асистенти, системи и т.н.
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пежо крадат от кия? Кое по точно хот хеча е им е краден от 308 във всяко едно отношение даже пежо като пуснаха версия пежо спорт корейците направиха същото. Червение елементи по купето цялото излъчване. Вчера се возих в новата киа рио бегъл опит да се изкопира новата визия от тъблата на пежо. Да не говорим че кия копира от всички.
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Автопилотът никога няма да бъде перфектен. Това никога не е било цел. По-важното е да е по-добър от човека и да намали статистиката на произшествията. За голяма част от шофьорите е по-безопасното се доверят на автопилота. По-безопасно за тях самите, по-безопасно и за всички наоколо. Лично аз, не виждам смисъл да включа автопилота, дори да го имам наличен в автомобила.
  • #1
    2 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да особено ако разчитат на електроника на Шафран. Жалко, дизайна на Пежо беше пример за подръжание, сега прилича на краден от Кия. Опукаха всичките си свободни капитали да купят затъналия Хлопел. С този мениджмънт няма да стигнат далеч.