IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen направи електромобил, по-бърз от Формула 1

I.D. R Pikes Peak ще участва в най-известното планинско състезание в света

Volkswagen направи електромобил, по-бърз от Формула 1

Volkswagen представи вчера във френския град Алес първия си състезателен електромобил – I.D. R Pikes Peak, който ще дебютира в най-известното планинско състезание в света – Пайкс Пийк. Премиерата се състоя в родния град на Ромен Дюма, трикратният победител в Пайкс Пийк, който ще пилотира електрическия прототип през юни.

VW направи електромобил, по-бърз от Формула 1

Състезанието е на 24 юни, като целта на Дюма ще е победата при електромобилите и подобряване на рекорда за електрически автомобили, който сега принадлежи на новозеландеца Рис Милън – 8.57,118 минути. Трасето в щата Колорадо е с дължина 20 километра, има 156 завои и от няколко години е изцяло асфалтирано.

VW I.D. R Pikes Peak получава два електромотора с обща мощност 680 конски сили, които задвижват и четирите колела, а максималният въртящ момент на прототипа е 650 Nm. От VW обещават ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,25 секунди, което ще направи I.D. R Pikes Peak по-бърз от болидите във Формула 1, Формула Е и естествено, най-мощната версия на Tesla Model S P100D, която се използва за мерило в Щатите.

VW направи електромобил, по-бърз от Формула 1

С този проект VW се завръща в големия моторспорт, след като закри програмата си в световния рали шампионат в края на 2016, а заедно с това последователно спорта напуснаха и заводските тимове на Audi и Porsche в световния шампионат за издръжливост и „24 часа на Льо Ман”.

Шефът на VW Motorsport Свен Смеетс обясни, че технологиите, които се използват при електрическия прототип тепърва ще се развиват, като компанията планира да работи с тях и за бъдещия си електрически раликрос автомобил, който трябва да стартира в световния раликрос шампионат, където плановете са за изцяло преминаване към електромобили за сезон 2020.

Снимки: VW Motorsport

Тагове: volkswagen pikes peak
0 от 500
  • #11
    4 rate up comment 1 rate down comment
    hahah ( преди 5 години )
    То по твойта логика,..живота на човека е най скъпото от към ресурси,..какво ядеш,какви дрехи носиш, емисии транспорт памперси ..къв е извода..да мрем :) со ше сметал, алоууууууууу...еко терористии...До оня отдолу..*** като не можеш друго да кажеш ръсиш *** *** ***,ама толко ти е багажа.
  • #10
    6 rate up comment 12 rate down comment
    KLASIKA ( преди 5 години )
    И какво от това.....?!?!Някакъв"електрокар" който ще бъде забравен!Без имидж,без полза,визия и нещо общо общо с автомобил!Някакаква "синтетична" модернология от плейстейшън и трансформарс и с бързо-настъпващото и тотално изчезване на още непроходилите,но тотално остарели като технология без възможности и перспективи ел.коли които замърсяват въздуха тройно и са измислени от хитри"схемаджии"като някои от тях ще ги вкарат в затвора ,но босовете ще се откопчат като кажат ,че били против ел.колите
  • #9
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    жалко, че го асфалтираха. Вече няма интрига- който приложи изтърканите трикове при аеродинамиката от миналото на формула едно и наблъска най-много коне печели
  • #8
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Гоче ( преди 5 години )
    " Formula One race cars have been recorded to reach 0-60 as fast as 1.6 seconds, however the typical range for modern day F1 cars is between 2.1 to 2.7 seconds. The 2007 Honda RA107 f1 race car goes 0-100 mph in a blistering 4 seconds flat. The 2015 Infiniti Red Bull RB11 Formula One race car jets 0 to 60 in only 1.7 seconds"Разбира се, че е по-бърз от болид от Ф1...
  • #7
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    возил си се 3 дена на марко на топа дева и вагенския ***.
  • #6
    12 rate up comment 9 rate down comment
    haha ( преди 5 години )
    Къв Приус къв Дошо, 3 дена се возя из Италия с таксита приуси...кош, по шумен от Кади то ми ...видях му вървежа,..в градска среда ако е на батерия има друг проблем..зумера за пешеходци=шумово замърсяване, ходи и писука...нонстоп.Явно по закон така са направени и Леаф имаше писклив.Чисто нови и дрънкат..като подаде газ, двигатела е нещо немощно...абе за такси става.За семейно не.А Дошко и компания..те само в WC то работят.
  • #5
    5 rate up comment 4 rate down comment
    73593 ( преди 5 години )
    (44 обиколки на СПА)
  • #4
    10 rate up comment 10 rate down comment
    :) ( преди 5 години )
    Голяма хвалба, че е по-бърз от F1, но е е без значение, че не се налага да спазват и същите ограничения като F1... Интересно и ако тръгнат заедно, кой ще завърши първи 44 обиколки, имам съмнение, че ще е точно това VW.
  • #3
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да но от друга страна 4-местния Роудстър с багажник е по-бърз
  • #2
    23 rate up comment 22 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 5 години )
    Какво бе ВАГи? "Технологиите" на ВАГ са все внос - батерии най-вероятно Самсунг, карбоново шаси предполагам Далара (които правеха шаситата на Ауди за WEC).. ВАГ като напишат че ще развиват технологии, това всъщност означава че ще гледат как другите ги развиват.