IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Испания пуснаха светофари за смартфон-маниаци

Властите в Украйна ще премахват жълтата светлина от уличните устройства

В Испания пуснаха светофари за смартфон-маниаци

Зависимостта от смартфона или таблета обхваща все повече хора и в някои държави като Холандия, Германия, Австалия и Южна Корея тя вече е обявена за болестно състояние. В други страни манията по тези устройства също набира скорост и кара властите да взимат мерки.

В Испания пуснаха светофари за смартфон-маниаци

Едно от тези места е испанският град Саламанка, чиято управа реши максимално да обезопаси хората, които не изпускат своите смартфони. За целта са създадени специални светлинни устройства, които допълват стандартни светофари. Те са вградени в пътната настилка и светят в зеленэ или червено. Така човек, който е забил поглед в устройството в ръцете си, може да се ориентира лесно дали е безопасно да пресече улицата или трябва да чака.

Към момента експерименталните светофари работят само на една улица в Саламанка, но ако експериментът даде резултати, властите са готови да ги поставят и по другите оживени пътища в градчето, съобащава изданието Espanarusa.com.

В същото време в друга европейска държава – Украйна, се обмисля идеята светофарите да останат без жълта светлина. Причината са многото катастрофи в последните месеци, станали по вина на шофьори, които се опитват да „хванат” именно светещия предупредителен сигнал.

В Испания пуснаха светофари за смартфон-маниаци

Идеята за забрана на жълтия цвят на светофарите е на Държавната автомобилна инспекция. Тя излезе с подобно предложение още през 2010 г., като дори то беше въведено експериментално в една от областите в страната. Тогава експериментът продължи 3 месеца, след което беше закрит.

Сега заместник-министърът на транспорта Юрий Лавренюк отново предлага същото, като вече е информирал премиера на страната Владимир Гройсман и той е покрепил идеята, като е поръчал на Министрествата на вътрешните работи, на инфраструктурата, а също така на Националната полиция и Държавната автомобилна инспекция да проучат как може да бъде осъществена тя.

Последният трагичен случай е от 17 април, когато при катастрофа в Кривой Рог се сблъскват лек автомобил, маршрутка и автобус. Причината е опит на водача на леката кола Mazda да пречмине на жълт сигнал на светофара. Загиват 9 души, а 17 са ранени.

Ако Украйна все пак реши да премахне жълтия цвят от светофарите, си това ще противоречи на Виенска конвенция от 1968 г. В нея е записано, че на пътищата за обществено ползване задължително се използват светофари с 3 цвята.

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И как е живота там? Ксенофоби ли са местните? Резервирани като аутисти и студени?
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    fan. ( преди 5 години )
    И защо да махат жълтия цвят?!?!? Да препрограмират светофара . В Германия съм , малко градче на 50 км от Мюнхен. Още като дойдох ми направи впечетление , че като е червено се задържа 3-4 секунди за всички посоки- този , който е влязъл на жълто излиза спокойно , защото на другите им свети все още червено и няма как да тръгнат.
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Реално времето за жълт сигнал ще си го има, но без да го показват на шофьорите, за да няма такива, които дават газ на жълто вместо да натиснат спирачката, сеш се?Жълтия сигнал ( може би малко от вас знаят ), но е забранителен, а не разрешителен, както всички си мислят, че на жълто няма проблем да минеш - НЕ има проблем и се минава само, когато спирачния ти път би бил по-дълъг от разстоянието до стоп линията.
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    джигит ( преди 5 години )
    И зеленото да махната, джигитите ще си ги има.. Като цяло *** идея - ако караш с 50кмч и на 1м преди да навлезеш в кръстовището светне червено какво? Спиране няма.. остава на нарушиш правилника и да минеш на червено..