IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota възстанови най-стария си оцелял състезателен автомобил

Мъникът Sports 800 печели маратонско състезание на "Сузука" през 1966 г.

Toyota възстанови най-стария си оцелял състезателен автомобил

Toyota показа напълно възстановен екземпляр от модела Sports 800 от 1965 година – най-старият оцелял досега състезателен автомобил на японския гигант. Най-големият успех на точно този екземпляр Sports 800 е 2-о място в общото подреждане на „500 километра на „Сузука” през 1966 година.

Toyota възстанови най-стария си оцелял състезателен автомобил

Серийната версия на 800 е и първият спортен модел, който Toyota предлага на пазара. А за авторитетното състезания компанията подготвя 4 състезателни коли от този модел и печели двойна победа. Шасито с номер 10007, което виждате на снимките завършва на второ място, като зад волана е Мицуо Тамура.

За днешните стандарти, задвижването на Sports 800 е повече от скромно – 45 конски сили, идващи от двигател с работен обем 790 кубически сантиметра. А не трябва да забравяме, че мъникът и пилотите му е трябвало да се борят с доста коли с 2-литрови мотори, които са имали сериозно преимущество в мощността.

Toyota възстанови най-стария си оцелял състезателен автомобил

Но Sports 800 се представя по-добре на пистата благодарение на ниското си тегло и ефективната аеродинамика. Начело на екипа, създал Sports 800 е Тацуо Хасегава, станал известен с първото поколение на хита Corolla. При развитието на 800 обаче Toyota използва интензивно изследвания в аеродинамичен тунел, а освен това 800 е и първият японски модел, при сглобяването на който се използва стомана и алуминий – това е по идея на конструкторите, което позволява собственото тегло на колата да е едва 580 килограма.

В хода на маратонското състезание Sports 800 са единствените коли, които не трябва да спират в бокса за дозареждане с гориво.След финала това води до обстоен технически преглед, който показва, че колите на Toyota отговарят напълно на хомологацията си, а освен това се оказва, че са изразходвали малко над две трети от горивото си.

Автомобилът е възстановен от Toyota Gazoo Racing и носи състезателните цветове на тима, същите като на Yaria WRC и LMP1 прототипа на компанията за Льо Ман.

Тагове: toyota toyota sports 800
0 от 500