IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo може да получи двигатели на Mercedes-Benz

За подобно решение ще помогнат китайските собственици на марката

Volvo може да получи двигатели на Mercedes-Benz

Шведската компания Volvo и германският концерн Daimler може да сключат споразумение за техническо сътрудничество в областта на двигатели и компоненти за електромобили. Инициатор на подобен обмен на технологии е корпорацията Geely, чийто президент Ли Шуфу наскоро стана собственик на близо 10% от акциите на Daimler.

Volvo може да получи двигатели на Mercedes-Benz

Още през февруари китайският милиардер купи 9,69% от акциите на Daimler AG, като така стана най-големият акционер в концерна. Според немското издание Manager Magazin, именно Ли Шуфу ще бъде в основата на вероятно бъдеща договорка между двата производителя.

Ако се стигне до нея, Daimler и Geely ще обединят усилия в разработката на нова платформа за електромобили, от което ще се възползва принадлежащата на китайците компания Volvo. Шведите ще могат да получан двигатели и компоненти от Mercedes-Benz, като в замяна ще позволят на Daimler да купи част от акциите им.

В момента Geely и Volvo работят над платформа за електрически коли. В нейната основа е модулната архитектура CMA, която се използва за малкия кросоувр Volvo XC40, както и за моделите на новия бранд Lynk&Co.

Засега няма официално потвърждение от страна на шведи и германци, но според експерти сътрудничеството между тях е напълно вероятно. Това донякъде беше потвърдено и от самия Ли Шуфу, който заяви пред прес-службата на Geely, че нито една компания не можа да постигне техническо лидерство пред останалите без външна помощ.

„Няма как един прозиводител сам да спечели битката с конкуренцията. За подобно нещо трябва да се промени мисленето на хората в автомобилния бранш и да се обединяват сили между компаниите. Моята инвестиция в Daimler отразява именно тези идеи”, обясни шефът на Geely.

Снимка: Volvo

Тагове: daimler volvo geely
0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Да знаем как са излизали чрез далаверки и картели.Но сега на Сащ им писна и може да смачкат измислената държава германиика за 15 минути най-малкото ще паркират 3 самолетоносача от 7-те и ще ги пометът както е било две световни войни подред.
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    AMG ( преди 5 години )
    Вече само двигателите на AMG са истински Mercedes, всички други са ниско бюджетни разработки.
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ти остави къде ще отиде немската автомобилна индустрия, щот те поне не фалират и да отиват към Франция, по подобие на Митсубиши, Нисан.
  • #2
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Китайците настъпват яко и съвсем скоро немската автомобилна индустрия ще отиде там, където е немската електроника. Само имената ще останат, но те ще са без съдържание. Всъщност, това отдавна го имаме налице...
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    :) ( преди 5 години )
    Изненадващо за всички Шифу и Geely успяват да си пробиват път напред. Интересно, явно освен с многок, много, много пари, разполагат и с акъл.