Вход   Регистрация

Snap - каршерингът от близкото бъдеще

Snap - каршерингът от близкото бъдеще
 

Каросерията и ходовата част на автономното превозно средство на ток се отделят, предлагат се три различни модула

Швейцарската компания Rinspeed може да бъде приравнена към националните ценности като шоколада, сиренето, часовниците и банките. Тайната на фирмата е в уникалното мислене на основателя й Франк Риндеркнехт. Година след година на салона в Женева той показва автомобилни фантазии, които са необикновени дори по стандартите на прототипите. И всеки път изглежда, че по-яко и щуро нещо едва ли може да се измисли. Франк обаче не спира да изненадва с творенията си.

Snap - каршерингът от близкото бъдеще

След появата на хот род трансформър, прозрачна и плъзгаща се машина, повърхностна високоскоростна амфибия и подводен кабриолет, можеше да се очаква, че геният на  Риндеркнехт ще плава над суетата някъде в облаците. Напротив, Франк се върна към светското и се увлече от набиращата сила на тенденцията на автономните автомобили. Двадесет и четвъртият му прототип - Snap, или по нашенски "Щрак", "Щракване",  е безпилотно елесктрическо превозно средство със сменяща се конструкция.

Snap - каршерингът от близкото бъдеще

Думата "snap" означава щракващият звука, с който корпусният модул Pod автоматично се прикрепя към платформата Skateboard.  Скейтбордът с електродвигател на задния мост е пълен със сензори и радари и сам се придвижва от каросерия на каросерия. Предвидени са различни модули - пътнически, каравана, павилион. И всеки остава функционален в статично положение, когато вече няма платформа - като капсула-беседка, склад или място за продажба. Много компании са сътворили безпилотни капсули, но само Риндеркнехт се досети да отдели каросерията от ходовата част.

Snap - каршерингът от близкото бъдеще

Петметровата платформа Skateboard може да се похвали с четири завиващи колела и е много маневрена. Едно зареждане на батерията осигурява пробег от 100 км. Snap разпознава потребителите чрез сканиране на ретината на окото и предлага на всеки пъттник информационната си поддръжка. Може да проведете онлайн среща с колеги, да се консултирате с частен лекар и да изберете от любимите си ресторанти.

Snap - каршерингът от близкото бъдеще

Единственият построен от компанията демострационен модул осигурява комфорт, невиждан за каршеринга. Има конзола като кухненски робот и ултравиолетови лампи за унищожаване на бактерии.

Snap - каршерингът от близкото бъдеще

На външните панели се показват предупреждения за околните, като например надпис: "Намали! Деца!" на задния прозорец. А с пътниците Snap започва да комуникира още при качване - чрез лазерни проекции на страничните прозорци.

Snap - каршерингът от близкото бъдеще

В четириместния пътнически модул са разположени няколско дисплеи. Тук има всичко за пълноценен живот онлайн и за всеки пътник Snap конфигурира различен информационен канал. И да, темата за облаците все още съществува - за хранилището на компютърни данни, с които се свързва екипажът.

Snap - каршерингът от близкото бъдеще

Подобно на всички предишни концепции на Rinspeed, новата е създадена с участието на много известни компании, които са произвели отделни елементи. Например, американската компания Gentex е осигурила скенерите, като при Boeing Dreamliner.

Snap - каршерингът от близкото бъдеще

Срещу допълнително заплащане Snap може да бъде оборудван със стюард-робот. Един забавен човекоподобен асистент, както е написано в ръководството за употреба, ще се радва да ви помогне да направите покупки или да решите други досадни задачи. "Щрак" наистина все още е приказка, която обаче прави очевиден намек за каршеринга в световен мащаб.

Снимки:  Rinspeed
 

Реклама  


Купи кола

 • Peugeot 307 1.6 HDI

  2500 лв.

  дата на произв. - май , 2005 г., пробег - 203459, С.к - Ръчна, цвят - Бял

 • Toyota Corolla D4D

  5800 лв.

  дата на произв. - ноември , 2006 г., пробег - 130000, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • BMW 520

  7950 лв.

  дата на произв. - април , 2007 г., пробег - 330000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Mercedes-Benz C 200 Kompresor

  4999 лв.

  дата на произв. - август , 2001 г., пробег - 194500, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • Audi A4

  6600 лв.

  дата на произв. - август , 2003 г., пробег - 170000, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно сив

 • VW Golf 1.9 TDI

  4000 лв.

  дата на произв. - януари , 2002 г., пробег - 260000, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

Виж всички обяви

Коментари ( 0 )

Напиши коментар Влез

Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising