IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Швеция откриха път, който зарежда електромобилите (ВИДЕО)

Отсечката край Стокхолм струва по 1 млн. евро на километър

В Швеция откриха път, който зарежда електромобилите (ВИДЕО)

В Швеция бе открит първото шосе, което може да зарежда батериите на движещите се по него електромобили. Отсечката е разположена между Стокхолм и летището край града „Арланд”, съобщава The Guardian.

В Швеция откриха път, който зарежда електромобилите (ВИДЕО)

Компанията eRoadArlanda, която отговаря за направата и поддръжката на пътя, е поставила плътно една до друга 50-метрови секции, в които са интегрирани контактни релси. Включването към тях става с помощта на подвижен приемник на ток, поставен в долната част на автомобила.

Захранването са подава автоматично, веднага щом превозното средство влеззе в участъка. Интересното е, че зареждането не е безплатно, тъй като системата може да изчислява подадената енергия към всеки автомобил и съответно да изпраща сметката на собственика му.



Цената на всеки километър от електрифицираното шосе е 1 млн. евро, което е по-евтино от построяването на травмайна линия. В резултат на използването на подобно съоръжение нивата на вредните емисии СО2 ще спадне с 90%. Развитието на електрически пътища е част от плана на властите в Швеция за намаляване на колите с двигатели с вътрешно горене със 70% до 2030 г.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    406 май е последното здраво Пежо. Съдя по едно английско ползвано в едно село вече 5 години за работно животно и навъртени над 100 000 за това време. Мотора е 2.0 ХДИ 90 кончета.
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пежо 406 фейслифт - последния красив голям автомобил на Пежо. Какво бихте ми казали за него, явно лесно се електрифицира, мисля да си го купя, защото искам голяма кола, но с красив дизайн.
  • #3
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това е все едно да направиш подово отопление на пътя. Разходите да вкараш проводниците не са нищо в сравнение със сметката за ток която ще плащаш всеки ден, ако си пуснал отоплението на макс 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата и 365 дни в годината.
  • #2
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Митко ( преди 5 години )
    Напишете в тубата - С.А.Салль ЗАГАДКИ ДРЕВНЕЙ ЦИВИЛИЗАЦИИ и презентация книги ВИМАНЫ, 2 часть и гледайте какво са изобретили от Тойота.
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    То и в България горе - долу струва по-толкова,но разликата е че там се прави а тук се краде!!!