IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

Шведски застраховател направи серия краш-тестове на 10-15-годишни автомобили

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

Стандартните краш-тестове показват нивото на безопасност на новите автомобили, които току-що са излезли на пазара. Какво обаче се случва със същите тези машини, след като са карани 10 и повече години? Отговор на този въпрос дава шведската застрахователна компания Folksam, която заедно с една от асоциациите на потребителите в страната проведе серия от краш-тестове на по-стари коли.

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

За експеримента са били закупени няколко автомобила от два популярни модела, чиято възраст е над 10 години. Това са петото поколение на Volkswagen Golf (2003-2008 г.), както и комбито и седана Mazda 6 от първото поколение, което се произвежда през същия период. Задължителното условие е колите да имат ръжда по каросерията – да, в Швеция също има такива автомобили.

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

Изпитанията са проведени британската лаборатория Thatcham по методиката на Euro NCAP, но не в сегашния вариант, а спрямо изискванията, които са действали в годината на производство на съответната машина. Тоест, колите са тествани при удар в бариера с 40-процентно покритие, при страничен краш-тест и при удар в стълб.

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

Старите „Голфове” оправдават славата си, като се оказват достатъчно здрави, за да издържат всички тестове. При това въздушните им възглавници сработват без проблеми. Общата оценка на модела е 32 точки. Това е само с точка по-малко от резултата на модела, постигнат при тестовете на Euro NCAP през 2004 г. Ако тази оценка се превърне в звезди обаче, тя не е максималните 5, а само 4.



При Mazda 6 нещата не стоят така. Силната корозия по каросерията сериозно променя разпределението на на натоварванията при страничен краш-тест, като деформацията от удара се оказва значително по-голяма от тази, постигната при изпитанията на Euro NCAP през 2003 г. Най-сериозно е увеличено натоварването върху гърдите на шофьора и спътника му.

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

Ръждата не оказва влияние върху резултатите при фронтален удар, като тук комбито на японците се справя по същия начин като чисто нов автомобил. В крайна сметка обаме Mazda 6 получава 18 точки срещу 26 за новата кола от преди 15 години. Съответно звездите в случая са 3 вместо 4, като експертите от Folksam са на мнение, че при катастрофа с такъв автомобил вероятно за смъртен случай е с 20% по-висока от тази с аналогична нова машина.



Все пак трябва да се отбележи, че подобни изпитания не могат да се приемат за напълно коректни, тъй като всеки стар автомобил си има своите особености. И е невъзможно могат да се намерят две машини, които да са ръждясали на едно и също място по един и същ начин, така че резултатите от краш-тестовете си зависят изцяло от състоянието на конкретния екземпляр.

Снимка и видео: Folksam

Тагове: volkswagen golf mazda 6
0 от 500
  • #15
    1 rate up comment 1 rate down comment
    gabron ( преди 6 години )
    мойта мазда не успя да изгние щото счупи колянов вал...
  • #14
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Има и друг момент - всяка кола която е удряна и не е оправена както трябва (80% от новия внос тук) гние. Някой надолу каза че държавата виновна. Че тя не прави нищо е факт, НО тук имаме пазарна икномика - ако има търсене има и предлагане. Тук търсим дърти каруци с много коне или лъскава емблема и за това такива ни внасят. Ако търсехме среден клас компактни коли на половината възраст и километри за същите пари щяхме да караме доста по-прилични коли.
  • #13
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Весо ( преди 6 години )
    Уникално съдържателен коментар по мой адрес.Пълен с истини.Благодаря винаги съм ценял нивото на коментарите тук.Харесва ми че не се избиват комплекси а се борави с ПРОВЕРЕНИ факти.Респект.
  • #12
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Благодарение на Кобе Стийл, всички жълтурници са в безопасност.
  • #11
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Весо,мислиш ли, че някой ти вярва на глупостите?Да кажеш такава простотия:няма форд бил тои фокус серия 1 или 2 или 3 който да е изгнилпоказва, че страдаш от много сериозни ментални проблеми. Някои хора са големи на възраст и са карали Мазди и Фордове и знаят кое как е. На тези приказки може да им хване вяра само тинейджър набор след 1995 г. Даже и това не е сигурно.
  • #10
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Весо ( преди 6 години )
    въпросните марки-мазда ровер ягуар волво астън мартин живеят втори живот благодарение на форд.именно форд създаде модели чрез които ги наложи по цял свят включително сащ.мазда правеше 121 като стана собственост на форд...ако това е кола-супер.ровер измъчи бмв...но форд го направи продаваем продукт.астън за цялата си история беше продал 2000 коли а при форд продаваше по толкова на година...само че точно от това мислене форд решиха да ги разкарат и да работят за своето име.само за него.че иначе...
  • #9
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Весо ( преди 6 години )
    що пишете щуротии.гниенето си е чист патент на мазда.няма форд бил тои фокус серия 1 или 2 или 3 който да е изгнил.нито мондео моделна серия 2001 година и нагоре...повърхностна ръжда на одрано място-да.но до там.маздите гният в праговете задните вежди и ауспухната система.сега това са фактите пък вие пак си спорете.и още нещо.като мазда астън мартин волво са толкова добри защо не продаваха своята продукция от което да изкарат средства за закупуването на примерно форд.а е обратното.пълни щуротии.
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не знам кое поколение Мазда 5, около 2007-2009та е
  • #7
    14 rate up comment 14 rate down comment
    каруцаря ( преди 6 години )
    вЕрно е,че Гоуфа след 10 г.си е пак Гоуф,т.е. абсолютна каруца.
  • #6
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За коя Мазда 5 говориш?Ако е първото поколение съм съгласен. Те тогава си бяха на Форд ламарините и всички модели на марката бяха гнилочи. След, като се разделиха с форд нещата са добре Второто поколение Мазда 5 не гние. Мой познат има такава на 7-8 години е и няма грам ръжда. А е държи пред тях и гараж не е помирисвала. Имам преки впечатления и от Мазда 6 на 5 години купена нова. Грам ръжда няма. Нещата в това отношение са оправени. а техниката както винаги си е на доста добро ниво.