IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият рекорд на Porsche 919 Hybrid е факт (ВИДЕО)

Еволюцията на прототипа от LMP1 е най-бързият автомобил на "Спа"

Първият рекорд на Porsche 919 Hybrid е факт (ВИДЕО)

Новият абсолютен рекорд на белгийската писта „Спа” вече е притежание на Porsche, след като вчера хибридният прототип от LMP1 919 Hybrid постигна 1.41,770 минути за обиколка с дължина 7,004 километра. Така швейцарският пилот Нийл Яни, който беше зад волана на 919 Hybrid подобри рекорда на Люис Хамилтън с Mercedes W09, с който той спечели миналата година полпозишъна за Гран при на Белгия във Формула 1.

Първият рекорд на Porsche 919 Hybrid е факт (ВИДЕО)

Времето на Яни е по-добро с 0,783 секунди от това на Хамилтън, като очакванията на Porsche, че 919 Hybrid ще успее да слезе под 1,40 минути за обиколка не се оправдаха. Тази версия на 919 Hybrid носи означението Evo и наистина представлява еволюция на прототипа, който вече не е ограничен от техническите правила на световния шампионат за издръжливост (WEC). Автомобилът отново се задвижва от 2-литров V4 турбо мотор и електродвигател на предния мост, но за разлика от състезанията, сега Яни не е бил ограничаван по отношение на разхода на гориво и електроенергия в рекордния си тур.

Първият рекорд на Porsche 919 Hybrid е факт (ВИДЕО)

Така швейцарецът е изразходвал 8,49 мегаджаула енергия, като в хода на състезанията през миналия сезон беше достигнал до 6,37 мегаджаула. Пак заради липсата на ограниченията на техническия правилник, мощността на бензиновия мотор на прототипа беше увеличена от 500 на 720 конски сили, а на електромотора – от 400 на 440 конски сили.

Промени има и по аеродинамиката на колата. 919 Hybrid получи активен дифузьор в предната част, по-голямо задно крило с DRS-система и още няколко добавки, включително и при оформлението на пода на колата, за да се използва т.нар „граунд ефект”. В резултат на това притискащата сила на аеродинамиката се е увеличила с 53%, а аеродинамичната ефективност на болида е подобрена с 66%.

Първият рекорд на Porsche 919 Hybrid е факт (ВИДЕО)

Прототипът е по-лек с 39 килограма в сравнение с миналата година заради прамахването на климатика, чистачката на предното стъклко, някои датчици и пневматичната система за подвигане на колата при спиране в бокса. Така теглото му е било свалено на 849 кг. В допълнение са били подобрени спирачките, а управлението е получило нови настройки.

Този рекорд е част от „Прощалното турне” на 919 Hybrid, след като Porsche закри заводската си програма в световния шампионат за издръжливост (WEC), където спечели три поредни титли при пилотите и конструкторите, както и три поредни победи в Льо Ман.
 

0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Очаквам още тази година рекорда да падне. И все пак е впечатляващо, че прототип от маратонска надпревара е по-бърз от Ф1... но като знам колко са ограничени болидите, а и тези отворени колела...
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    СТОПА ( преди 5 години )
    Мерцедеса тежи само 733 кг.и е над 950 кончета.
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    СТОПА ( преди 5 години )
    Мерцедеса тежи само 733 кг.
  • #7
    12 rate up comment 2 rate down comment
    до lowrage ( преди 5 години )
    Казваш .. важното е че те дръпнах на първия светофар , нищо че не пристигнах до втория ха ха
  • #6
    3 rate up comment 8 rate down comment
    lowrage ( преди 5 години )
    Хондата може последните няколко състезания да не завърши ,но не отне ли квалифицакията от Порше няколко пъти?
  • #5
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И от пилота зависи също. Колко е добър и можещ и колко големи топ ки има.
  • #4
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да не забравяме, че става въпрос за по-добро време от това на Формула 1! Пак повтарям Формула 1!
  • #3
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Man ( преди 5 години )
    Този рекорд само показва колко потресаващо бързи са болидите от Ф1. Тук няма никакви ограничения и 0.7с. по-бързо. Не е малко в света на моторните спортове, но не е нещо феноменално. Факт е обаче, че за момента на тази писта с по-добро темпо друга кола не се е движила.
  • #2
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Auto ( преди 5 години )
    Като от Porsche изтече информация, че плановете са за подобряване на рекордите със солиден аванс, а не с 1-2 десети от секундата на обиколка. Хмммм, 0.7 сек не е чак толкова категоричен рекорд, че чак другите да се откажат да го подобряват!
  • #1
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Aaa, трябва да има такъв шампионат, без технически ограничения, където всеки да покаже максимума на възможностите си. Респект за Порше, че се отеглят отново на върха и отделят ресурси и време за тези рекорди.