IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чехи направиха електромобил с ретро-дизайн

Моделът Luka EV ще струва около 20 000 евро

Чехи направиха електромобил с ретро-дизайн

Чешката компания MW Motors е слабо известна дори в родината си, но това може да се промени. Фирмата готви пускането на пазара на електромобил с дизайн от 60-те години на миналия век и достъпна цена – около 20 000 евро.

Чехи направиха електромобил с ретро-дизайн

Всъщност MW Motors дори не е пълноценен производител, тъй като за направата на колата помагат група ентусиасти, обединени в организацията Hackaday. Те осигуряват парите за машината, която ще се сглобява на ръка и ще излезе в малка серия. Почти всички компоненти за електромобила са от външи доставчици.

Въпреки че дизайнът не е дело на професионалисти, електрическото купе изглежда доста хармонично. Погледнато отпред то донякъде прилича на Volkswagen Karmann Ghia, а профилът му напомня на Aston Martin DB4. Ретро-стилът се забелязва и в кожения салон, в който стилният волан от 60-те години е комбиниран с тъч-скрийн на мултиедийната система.

Чехи направиха електромобил с ретро-дизайн

Дължината на купето е 4050 мм, широчината – 1620 мм, височината – 1220 мм, а разстоянието между двете оси – 2300 мм. В основата на колата е алуминиева тръбна раба, на която е закачена каросерията от армирана пластмаса. Под пода е поставена кобалтова батерия с капацитет 21,9 кВт/ч, която зарежда 4 електромотора – по един във всяко колела.

Мощността на цялата задвижваща система е 68 к.с. Теглото на Luka EV е само 815 кг., като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 9,6 секунди. Максималната скорост на купето е 146 км/ч, а с едно зареждане на батериите пробегът е 300 км.

Чехи направиха електромобил с ретро-дизайн

Според създателите на електромобила, при използване на специална зарядна станция батерията се пълни до 80% за един час. В момента компанията предлага на потенциалните клиенти да се запишат за тест-драйв, но не е ясно кога машината ще бъде готова да серийно производство, тъй като преди това трябва да бъде сертифицирана и да премине краш-тестове.

Снимки: MW Motors

 

Тагове: luka ev mw motors
0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пенчо ( преди 6 години )
    С 22 кВтч ще минеш 300 км, ако не вдигаш над 60. Реално пробегът ще е около 200 при спокойно каране.
  • #3
    7 rate up comment 12 rate down comment
    KLASIKA ( преди 6 години )
    Колега ,Първо защо все сте анонимни?Мързи ли ви да се пишете!Страшно ли е да излезеш с името си?Или е най-лесно Левски да организира мероприятия ,а останалите да сме анонимни и предатели?Така все едно си пиша с нищото....?!?!Къде прочете че някъде съм писал заперпетум-мобиле !И че двигателя ще работи с Нефт....?!?!Или пък ще има нещо общо с досегашните???Къде съм го писал или ти се вдъхнови по своя инициатива?Ако се откъснеш от интернет-лъжите..,ако вземеш да прочетеш нещо ,не да чакаш да ти сервират новините наготово-може би ще прогледнеш през Матрицата !Изключи Компютъра и почвай да търсиш по книги и документи това което ти казвам.Направи си проучване!!!7-иска се много воля и умения да четеш и разгадаваш събития които няма да ги намериш наготово!!!Ако тръгна да ти описвам,трябва да ти пиша една седмица какво съм разбрал с много пот и нерви!...Разбира се че не знам на 100% ,то дори не се и споменава ей-така оп и готово!Но ако спреш да пишеш това което си чел наготово, се поизпотиш сам ти лично нещо да откриеш ще разбереш за какви насоки ти говоря!!!!Земята има и други подпочвени ресурси и те няма да работят по начина познат ти досега,но кой ли преди 120 г. е вярвал,че фосилитеще минат през даден период и ще се превърнат на нефт....!Стига с тая мътилка с която ти промиват мозъка за електричество!Това са временни схеми за печелене на пари и за отбиване на данъци!!!Изгодно взаимно-измислени..............
  • #2
    2 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Двигателя е от стара пералния Перла 04. Имам и аз една такава в мазето, другата седмица ще електифицирам Москето ми.
  • #1
    10 rate up comment 13 rate down comment
    KLASIKA ( преди 6 години )
    За това говорим!!!Понеже няма да сме живи да дочакаме истинския двигател който е измислен,но се пази в тайна промишлената мафия докато не свърши бензина....то май временно ще караме електрокари...Това трябва да е временното решение:РЕТРО ФОРМИ,А НЕ СЕГАШНИТЕ КОШМАРНИ "ТРАНСФОРМАРСИ"...,РЕТРО ЩАСТИЕ С ИМИТИРАЩИ ИСТИНСКИ ДВИГАТЕЛИ КОЛИ!ТОГАВА БИХ СИ УМРЯЛ ПРЕЦАКАН ЧЕ НЯМАДА ВИДЯ ИСТИНСКИЯ ДВИГАТЕЛ,НО ЩАСТЛИВ ЧЕ ИМАМ РЕТРО-ИЗЯЩНА КОЛА БРЪМЧАЩА КАТО ИСТИНСКА!А НЕ СЕГАШНИТЕ ПАРОДИИ НА КОЛИ...