IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW бе принуден да изтегли 11 000 луксозни коли от пазара

Проблемът отново е със забранен софтуер на дизеловите двигател

BMW бе принуден да изтегли 11 000 луксозни коли от пазара

Федералното управление за автомобилен транспорт на Германия нареди на BMW да изтегли от пазара 11 000 луксозни автомобили заради поставен в тях софтуер, манипулиращ показатeлите за вредни емсии на дизеловиje двигатели, събщава Der Spiegel.

BMW бе принуден да изтегли 11 000 луксозни коли от пазара

Акцията ще засегне моделите 750d и M550d, като от министерството на транспорта на Германия са категорични, че тези автомобили разполагат със забранен софтуер. От BMW отричат подобно нещо, но е факт, че през седмицата прокуратурата в Мюнхен извърши обиски в щаб-квартира на произведителя, като търсеше именно доказателство за извършените машинации.

Според властите, BMW използва от години забранен механизъм, който коригира показателите за вредни емисии. Още през юли 2017 г. най-големите производители в Германия бяха обвинени в картелно споразумение. Една от точките в него е поставяне на системи за пречистване на вредните емисии от определени производители и на определена цена.

От Volkswagen вече признаха вината си със специално писмо до властите, но останалите производители отричат подобно нещо. Разследващите са на мнение, че още през 2006 г. представители на най-големите компании са обсъждали и съответно са се договорили за цената на системата AdBlue, която се използва за пречистване на дизеловите мотори.

Снимка: BMW

Тагове: bmw
0 от 500