IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Болид от Формула Е се пробва срещу два самолета

Кой спечели импровизираното драг състезание?

Болид от Формула Е се пробва срещу два самолета

Основният спонсор на световния шампионат с електрически болиди Формула Е ABB Group и авикомпанията Qatar Airways организираха импровизирано състезание между един от демо автомобилите на първенството и два впечатляващо големи пътнически самолета: Airbus A350 и Boeing 787 Dreamliner.

С болид от Формула Е срещу два самолета

Зад волана на болида SRT_01E седна белгийският пилот Жером Д’Амброзио, който се състезава във Формула Е от 2014 година насам. Първата задача на Жером беше да изпревари набиращият скорост за излитане А350 на полосата на летище Хамад, а втората – да се надбягва с кацащия Dreamliner.

Резултатите от този интересен драг, може да видите във видеото.

Spark SRT_01E е с шаси от алуминий, карбон и кевлар, а теглото на машината е 880 килограма. Мощността на разработения от McLaren електродвигател е 270 конски сили, като болидът ускорява от 0 до 100 км/ч за 3 секунди. За настоящия сезон 4 във Формула Е отборите, участващи в шампионата получиха по-сериозна свобода, за да променят задвижването, но усилията са насочени към по-добро оползотворяване на мощността, която не може да се променя, тъй като има таван, наложен от организатора.

Формула Е вече представи болидите, с които ще се състезават десетте тима от петия сезон нататък, който стартира в края на 2018 година, като освен, че ще са по-мощни и по-бързи, те ще могат да изкарат и едно цяло състезание с една батерия, т.е няма да има спирания в бокса за смяна на колите.

 



Снимка и видео: YouTube

Тагове: abb qatar airways
0 от 500