IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бързи като вятъра и кръстени на него

Някои от тези автомобили бяха рекордьори по скорост за времето си

Бързи като вятъра и кръстени на него

Когато трябва да кръстите някой готин автомобил, няма нищо по-добро, лесно и сигурно от това да се обърнете към майката природа. Маркетинговата формула с използването на имена на ветрове и амтосферни природни явления добре изпълнява функцията си вече над половин век. В този обзор ще ви разкажем за най-интересните автомобили с такива имена.

1. Pagani Huayra

8 бързи автомобили, кръстени на ветрове

И двата легендарни суперавтомобили на Хорасио Пагани - Zonda и Huayra, са кръстени в чест на ветрове. Първият е вятър, който духа в Аржентина (родината на основателя на компанията) от Тихия океан. Вторият - е южноамериканският бог на небето и ветровете, а освен това означава само "вятър" на езика на индианския народ кечуа. Двата автомобила наистина са бързи като вятър, благодарение най-вече на своята аеродинамика.

2. GMC Typhoon

8 бързи автомобили, кръстени на ветрове

В своето време Typhoon е най-динамичният автомобил в класа си. Това е постигнато благодарение на турбо V6 двигателя с мощност 260 коня. От място до 100 км/ч тайфунът ускорява само за 5 сек - отличен резултат дори по днешните стандарти. Автомобилът определено е сред тези, които изпревариха времето си.

3. Mercury Cyclone

8 бързи автомобили, кръстени на ветрове

Първоначално, циклонът е изключително само спортен модел. Автомобилът се произвежда от 1964 до 1971 г. Самостоятелната версия на Cyclone се появява през 1968 г. Въпреки че на автомобила не му остава още дълго време живот на пазара, той успява да бъде запомнен от много водачи. В своето време циклонът е неофициален лидер по скорост сред серийните автомобили.

4. Pontiac Tempest

8 бързи автомобили, кръстени на ветрове

Петметровата "Силна буря" е достатъчно нескъп автомобир, дори по стандартите на 60-те години на миналия век. Моделът се произвежда от 1961 до 1971 г. Автомобилът се оказва толкова успешен, че впослествие дори се правят опити за възраждането на моделната гама, което обаче така и не доведе до нищо.

5. Volkswagen Scirocco

8 бързи автомобили, кръстени на ветрове

А този автомобил е кръстен в чест на сухия вятър в Южна Европа и Северна Африка. За съжаление, производството на Scirocco е спряно след три поколения (две в периода 1974-1992 и трето от 2008 до 2017 г.) по ред причини. Междудругото, Volkswagen има в "гаража" си и други ветрове, като Bora и Passat.

6. Renault Wind


8 бързи автомобили, кръстени на ветрове

Компактният роудстър "Вятър" се сдобива с добра слава на всички пазари, на които е пуснат в продажба. Феновете харесват автомобила заради необикновения му дизайна, интересния механизъм за сваляне на покрива и отличната управляемост. Renault Wind се произвежда в периода 2010-2013 г.

7. Ford Zephyr

8 бързи автомобили, кръстени на ветрове

Легендарен автомобил, който е предшественик на друг популярен модел - Granada. Произвежда се в четири поколения от 1950 до 1972 г. Колата е кръстена в чест на западния вятър, който духа от Атлантическия океан.

8. Maserati Mistral

8 бързи автомобили, кръстени на ветрове

Този автомобил е смятан за един от най-красивите в света. Произвежда се от 1963 до 1970 г. Всъщност, в Maserati обичат да кръщават колите си в чест на ветрове - Shamal, Khamsin, Bora, Ghibli, Karif.

Снимки: Производителите

0 от 500