IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло

Трябва ви парцал, препарат за миене на прозорци, спирт, лак за нокти и малко време

Почти всеки шофьор е имал проблем с пукнатина на предното стъкло на автомобила си. За някои това сигурно изглежда като дреболия, но дефектите по стъклото съществено развалят настроението при пътуване, а може да ви донесат и глоба от Пътна полиция. Дори съвсем малка пукнатина е способна да се разшири и разпространи по цялото стъкло, което да доведе до това по време на движение то да се пръсне. Ако не ви мързи и не ви се дават пари за майстор в някой сервиз, за 30-40 минути сами може да поправите такава пукнатина.
  
   
Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло
  
  
За разлика от страничните стъкла, предното се състои от няколко слоя, поради което пълната му подмяна или ремонт излизат скъпо. За да си спестите пари, а и време, може сами да си помогнете. Най-добре е процедурата да бъде извършена през лятото или пролетта, когато времето е сухо и топло. Първо, трябва да измиете добре повърхността. Използвайте препарат за миене на прозорци. След това избършете мястото с чист парцал.
   
   
Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло


После обезмаслете повърхността с ацетон, спирт или разтворител. Течността най-добре се нанася със синтетичен парцал, който е без власинки. Ако е възможно, премахнете прахта и водата от пукнатината. Това ще даде по-добър краен резултат. Когато стъклото изсъхне, нанесете на тънък слой прозрачен лак за нокти (дано съпругата или приятелката ви имат такъв). Четчицата запълва целия обем на пукнатината или резката.
 
   
Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло
  
  
След това с помощта на бръснарско ножче премахнете остатъците от лака. Най-добре е да направите това докато течността още не е засъхнала. Лакът се втвърдява за около 10-15 минути, в зависимост от дебелината на слоя.  Полученият втвърден слой може да бъде полиран, за да се получи чиста и гладка повърхност. След това целият процес се повтаря от другата страна на стъклото, в салона.
  
   
Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло
  
  
Въпреки очевидната простота, този метод е много ефективен. Дори ако с помощта на лака за нокти пукнатината не е напълно премахната, нейното по-нататъшно разпространение спира в 80% от случаите.


Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло


0 от 500
  • #13
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Пешо ( преди 3 години )
    Дали има оправия с 20 санта цепнатина ?
  • #12
    15 rate up comment 19 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Винаги ми е било интересно, как така някои хора гледат да спестят от всичко. Като ти е скъпо стъклото/спирачките/геврека... не си купувай кола! Неминуемо е да има разходи по тази кола. Виждал съм такива "индивиди" с такива "возила", че да се чудиш как това нещо е запалило, че даже и се движи. Било скъпо, било такова-онакова. Като нямаш пари - ХОДИ ПЕШ, поне няма да си опасен за околните.
  • #11
    34 rate up comment 10 rate down comment
    лопатар ( преди 5 години )
    Пукнатина в предното стъкло се премахва със средно голям чук. Един-два удара и пукнатината я няма. След това се слага ново стъкло.
  • #10
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Няма такава опасност да ти се нацъфка, ако е направено както трябва. Ако си го правиш сам или при кварталният майстор в гаража му може.По-голяма вероятност има да се нацъфка, ако сложиш друго стъкло. Дори и ново. Колега си го смени неговото преди време заради градушка, която го беше попиляла. Сложи си ново в официален сервиз и след месец се напука. Залепили го с някакво лепило, което не поема вибрации и разширения при студ и жега. Та така колегата ей така остана отново без стъкло а ново сложи
  • #9
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ти какво правиш е едно, а какво е правилно е съвсем друго. При условие, че ти го оправят перфектно и не си личи ще сменяш стъкло за една камара пари ли? И знаеш ли, че смяната в повечето случаи е некачествена. Просто няма как да ти е направят, като заводската и протича след някоя друга година, а при някои дори веднага. А стъклото с ново ли го сменяш? Оригинално? Я кажи колко хилядарки ти струва? А ако е втора употреба нищо чудно да е оправяно и както ти казах няма как да го видиш. Не личи.
  • #8
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Скръндза ( преди 5 години )
    Не е въпросът в това, дали си личи. Сигурно може да се замаже проблемът, а той не е, че си личи. Проблемът е, че има риск в даден момент да ви се нацъфка цялото стъкло и да нямате видимост.Кихате 4-5 стотака за добро челно стъкло и това е! Специалните коли със специални стъкла - 2 бона или колкото трябва. Да си специален е скъпо удоволствие!Менте стъклата са опасни - имат лоша видимост и правят цветни ореоли през нощта.
  • #7
    12 rate up comment 10 rate down comment
    Скрунджо ( преди 5 години )
    Ако ви свети лампичката за ниво на маслото - оправя се с доливане на патоки в казанчето. Ако и това не помогне - черно тиксо върху лампичката помага на 100%.Ако двигателя ви трака неприятно - усилванете музиката.Липсващо задно - можете да се справите и сами - с найлон, тиксо и сръчни ръце.Аз лично при пукнатина сменям стъклото.
  • #6
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Винаги си било личало?!Хайде бе! Ако некадърници го правят съм съгласен, но професионалисти, които само с това се занимават така го правят, че изобщо не личи с просто око, ако гледаш. 6-та година карам колата, която ми е оправиха и нищо не личи все още. А и тук говорим за обикновени стъкла, както са на повечето автомобили, а не за такива с подгрев. С подгрев се оправят също, но подгряването на мястото няма да работи.
  • #5
    23 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    единствената оправия е ново стъкло, това е решение само когато няма откъде да се набави такова но е временно
  • #4
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Винаги си личи поради това, че стъклото се замърсява мигновено и обезмаслителя не може да почисти добре. И също така стъклото пак трябва да се пробие за да се спре пукнатината, има и наистина варианти в които се скрива доста добре, но е временно и това се променя със времето, защото стъклото има линейно разширение, и се получава така, че между пукнатината все едно има две стъкла.