IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германски хлапета измислиха нова система за Ford (ВИДЕО)

Технологията използва дъждовна вода за измиване на предния прозорец

Германски хлапета измислиха нова система за Ford (ВИДЕО)

Две германски хлапета – Даниел  Крон на 11 години и сестра му Лара (9 години), измислиха система, която позволява дъждовната вода да се използва за по-късно измиване на предния прозорец на автомобилите. Технологията е заинтересовала европейското подразделение на Ford, която възнамерява да я използва при колите си.

Германски хлапета измислиха нова система за Ford (ВИДЕО)

Идеята дошла в главите на децата през миналото лято, когато пътували с баща си и започнало да вали силно. След като дъждът спрял, мъжът се опитал да включи чистачките на предното стъкло, за да измие натрупалата се мръстотия, но се оказало, че водният резервоар е празен.

„Имаше вода навсясъде, но не и в казанчето. Със сестра ми решихме, че това е много смешно, след което проблемът сам намери решение. Просто е нужно дъждовната вода да се използва”, обяснява Даниел.

След като прибрали у дома, хлапета разглобили една от количките на Даниел и монтирали на нея малък съд, който да събира вода. За да бъде тя чиста, е добавена и система за филтрация. Тази гениално проста идея им донеса първо място в регионален конкурс за млади изобретатели в град Юлих.

Германски хлапета измислиха нова система за Ford (ВИДЕО)

Инженери на Ford веднага проявили интерес към изобротението и предложили да монтират системата в реален миниван Ford S-MAX. За да се събере нужната вода, долната част на стъклото и резервоарчето за вода за свързани с гумени маркучи.

„Идеята на Даниел и Лара е елементарна, но досега никой не се е сетил за това. При силен дъжд, само за 5 минути резервоарът за вода се пълни догоре, което е впечатляващо”, коментира Тео Гойеке, специалист по оборудването в европейското подразделение на Ford.



В компанията са пресметнали, че всеки собственик на автомобил ежегодно сипва поне 20 литра вода за почистване на предното стъкло. По пътищата в Европа се движат 291 млн. автомобила, което означава, че само в тази част на света може да бъдат спестени до 6 млрд. вода годишно.

Снимки и видео: YouTube

Тагове: ford
0 от 500
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Любопитно е, че изобретяването на системата за почистване с чистачки е изцяло дело на жени. Първата конструира ръчната чистачка ( с ръкохватката отвътре ), а втората се сеща да сложи електромоторче. Няма друга система в автомобила, при която жена да има такива заслуги.
  • #12
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Малееее, тея какво епохално откритие са направили?!А от форд кога ще открият, че не е нужно да имат 2 резервоара, а само един за предно и задно стъкло.Един стига майне дамен унд херен. Айнен ист генук!И за каква вода си говорим изобщо?! Тези напушени немци с дизелови сажди не са ли чували, че има течност за чистачки. Лятна и зимна има, а не вода!Та кой си пълни казанчето за чистачки с вода да попитам, че не ми е ясно има ли чак толкова зле хора. иначе браво на децата,но да ходят да играят!
  • #11
    7 rate up comment 3 rate down comment
    до последния анониме ( преди 6 години )
    Ти доучил ли си 8.клас? Какво общо има киселинния фактор pH със съдържанието на минерални соли във водата?! Няма как и да си чувал за мерната единица "немски градус",с който се измерва степента на "твърдост" на водата. Ама щом имаш клавиатура пред теб е ясно,че разбираш от всичко и даже акъл раздаваш щедро.Аферим!
  • #10
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Бат Сали до Аха ( преди 6 години )
    Ми,огъва се , разбира се! Но, така е - не може от нищо нещо! Като го настъпваш - харчи много! Но, така е със всички коли ... И електроавтомобил да си вземеш, пак има значение за пробега от начина на каране!
  • #9
    2 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ти в кой град село и държава живееш аз като си измия автомобила и както винаги после завали дъжд колата става все едно съм карал в рали дакар и какво казваш за рн на дъждовнта вода
  • #8
    7 rate up comment 12 rate down comment
    Аха ( преди 6 години )
    А капачката на резервоара за бензин огъва ли се на ST-то от вакуума създаден от помпата заради подаването на газ, или е проигран този сюблимен момент, само се пита от Кибиците тук.
  • #7
    20 rate up comment 4 rate down comment
    Бат Сали ( преди 6 години )
    Форд ST 250к.с., карам го кротичко,но като искам резвам го и започва да набира хасвалта като котка на черга! Много голям фън е да се кара това. Пък , пишете си тука колко са зле фордовете! Мен не ми пречи!
  • #6
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Брандо ( преди 6 години )
    Регистрацията на автомобила е от Кьолн, а там правят фордовете. Различни светове. В Бг е пълно с ***, които учат българчетата как се краде и мързелува. После се чудим защо младите бягат от тук.
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Бемти лордо! Върнете си ни фордо!
  • #4
    21 rate up comment 0 rate down comment
    до анонимен 2 ( преди 6 години )
    Дъждовната вода не се омекотява,по-мека вода в природата не може да намериш. В нея не се съдържат соли,тя е като дестилираната вода.