IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова технология спасява дизела

ACCT абсорбира 98% от вредните емисии, откриха британски учени

Нова технология спасява дизела

Учени от британския университет в Лоубъро намериха начин да се борят срещу вредните емисии на дизелови двигатели, което е доста актуален и наболял проблем в модерната автомобилна индустрия. Според тях новата технология ACCT (система за създаване и преобразуване на амоняк) ще направи дизеловите автомобили екологични като електрическите коли.

Нова технология спасява дизела

Греъм Харгрейв и Джонатънн Уилсън са разработили системтаа, която преобразува разтвора AdBlue, химически реагент, използван за пречистване на изгорелите газове от дизеловите двигатели. Получената в резултат течност е богата на амоняк, който "разкъсва" емисиите NOx (азотни оксиди).

ACCT бе изпробвана на автомобил Skoda Octavia. Тестът показа, че новата система абсорбира 98% от вредните емисии, ихвърляни от дизеловия двигател, докато аналогичният показател на AdBlue достига 60%. По този начин ACCT е почти два пъти по-ефективна от сегашните системи на стандарта Евро-6.

Нова технология спасява дизела

Учените отбелязват, че с подкрепа и финансиране на разработката след две години "демонизацията" на дизеловите двигатели ще бъде забравена. На този етап много световни автомобилни компании вече водят преговори с разработчиците. Учените също така посочват, че най-голямата заплаха за екологията представляват емисиите на СО2 (въглероден диоксид), а не на NOx (азотни оксиди).
 

0 от 500
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 4 години )
    И БОШ имат подобна технология, там нивата бяха малко по-високи 12% вместо 2, но деюре технологията работи. И ако *** ватмани викат по-малко и ако трижди по-*** политици барем малко мислеха и на някой му пукаше за истинска екология нещата щяха да са различни. Синтетични горива в комбинация с подобни каталитични системи са най-добрия вариант за чисто бъдеще. Батериите ще направят повече баталия дори и от дизела!
  • #24
    2 rate up comment 0 rate down comment
    gravitech.bg ( преди 6 години )
    Малко ме съмнява тази технология нещо
  • #23
    1 rate up comment 0 rate down comment
    fermera ( преди 6 години )
    Сега остава да решат проблема на отделяната течност със високо съдържание на амоняк.Понеже не могат да я изхвърлят свободно в атмосферата тъй като амоняка е токсичен и миризлив ще трябва да я съхраняват в съд под налягане.След това ще трябва и да се събира на определени пунктове,но хубавото е че може да се използва за азотно торове.Това са го пропуснали в статията.
  • #22
    4 rate up comment 4 rate down comment
    haha ( преди 6 години )
    Ега и кукумицините,абе шомпул запушен от колко години има климатична статистика ,и на колко е планетата..див на куглокузянка.Тва се затоплало онова се затопляло..мозъка ти прегрява умнико.Айде затвори всички заводи щото некой болен има халюцинации.Парникова мантра.. месце плюскаш ли а,..цигарки пафкаш ли..бонбонки тик так..айде у лево ***.
  • #21
    15 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    слушайте какво ви говорят германците дизела е полезен за вашето здраве особено сутрин палите колата вадите килимчето което хасан али и шукри са оставали в багажника на бмв постилате го надупвате се пред аспуха и дишате с пълни гърди и повтаряте немския дизел е най чистия дизел и молитите ви все някой ден ще се сбъднат и ще попаднете в рая където ще ви чакат 40 девственици с димящи наргилета с чист дизел
  • #20
    9 rate up comment 6 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Според Световната здравна организация дизеловото гориво е по-канцерогенно от цигарите.
  • #19
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мен пък не ме еня за пушенето от колата ми особенно като настъпя HDIто как става затъмнение и дърпам здраво.То коя ли кола стара над 10 г. с вътрешно горене не замърсява
  • #18
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    До сега ни облъчваха с новите немски технологии за чистият дизел, а сега почнаха и ингилизите да припяват. Очаквам скоро и френски учени да измислят нещо по въпроса и да продължат да ни тровят с нафтовите печки.До сега лъжеха със софтуер, а сега какво ли ново са измислили да ни мамят, че дизела е чист?
  • #17
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Отпушен ( преди 6 години )
    А бе г.з климатични промени има и става все по-горещо затова и се напълни Европа с ***.га.и които не са по-приспособени от нас за студът в Европа проблема е че заради затоплянето вече Европа не е достатъчно студено и тия се развъждат тука!
  • #16
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Някои хора с повтарянето на мантрите за климатичните промени станаха милиардери на гърба на всички.