IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Слънчевите бури ще блокират автономните коли

Повишената соларна активност е заплаха за автопилотите, предупреждава NASA

Слънчевите бури ще блокират автономните коли

Най-могъщите автомобилни и технологични компании в света са се заели сериозно да създадат изцяло автономни коли за бъдещето. Те ще бъдат програмирани да се справят с екстремно време, да се съобразяват с пешеходци, животни и дори да избягват нацвъкването от птички. Но една най-обикновена слънчева буря е в състояние да ги изкара масово извън строя и да превърне булевардите и магистралите в големи паркинги, предпреждават експерти от NASA.

Слънчевите бури ще блокират автономните коли
Фотография NASA

Според доклада на космическите метеоролози, цитиран от Bloomberg, всички разработвани автопилоти са твърде зависими от GPS и останалите сателитни системи за глобално позициониране. Силните слънчеви бури са в състояние да блокират временно тези системи и да оставят автономните коли без средство за ориентиране.

Слънчевите бури ще блокират автономните коли
Eдна по-силна слънчева буря може да превърне магистралите в паркинги за автономни коли

Също като земните урагани, и слънчевите бури имат категории по опустошителност, от едно до пет. В бъдеще прогнозите за тях ще са също толкова важни, колкото и нормалните метеорологични бюлетини, казва Скот Макинтош от щатския Национален център за атмосферни изследвания.

NASA разполага с двата сателита STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory), чиято основна задача е да следят слънчевата активност. Пентагонът също има свой специален спътник за наблюдаване на Слънцето, който може да предупреждава при евентуални комуникационни и навигационни смущения.

Слънчевите бури ще блокират автономните коли
Сателитите от системата за глобално позициониране (GPS) се влияят доста от слънчевата активност

Добрата новина за автономните коли е, че слънчевата активност ще е в затишие по времето, когато се очаква те да навлязат масово на пазара, тоест между 2020-2023. Обикновено слънчевите бури се развиват в 11-годишни цикли, като последният пик бе през 2014.


 

Тагове: nasa gps
0 от 500