IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Когато не ви трябват пътища: тест на Isuzu D-Max

В днешните разглезени времена ето най-после едно почтено работно конче (ВИДЕО)

Когато стане дума за гордостта на японското автомобилостроене, Isuzu не е първото име, което ще ви дойде наум. Най-вероятно няма да е дори шестото или седмото.
  
   

  
   
ТАЗИ КОМПАНИЯ СЪС 140-ГОДИШНА
история е по-прочута с камионите и автобусите си, отколкото с колите си. Всъщност в Европа Isuzu предлага само един автомобил със само един възможен двигател. Тъкмо него тестваме днес.
D-Max е класическо работно конче: конкурент в един все по-наситен сегмент на пазара, където към Тoyota Hilux, Nissan Navarа, Mitsubishi L200 и Ford Ranger напоследък се присъединиха и нови играчи като Volkswagen Amarok, Renault Alaskan и дори новата Х-класа на Mercedes-Benz.
  
   
Когато не ви трябват пътища: тест на Isuzu D-Max
  
  
В ТАЗИ ПРЕНАСЕЛЕНА ДЖУНГЛА всеки предлага какви ли не глезотии, за да изпъкне над конкурентите. Всъщност всеки, освен Isuzu. Във всеобщата лудост японците си остават на територията на здравия разум и ви дават това, което трябва да бъде един пикап: надеждна машина, която да носи на бой и да може да минава почти отвсякъде по права линия.

НОВИЯТ D-MAX ВСЪЩНОСТ е фейслифт на модела от 2012 година, но с една много съществена промяна. Старият 2.5 дизел е пенсиониран и заменен от изцяло нов, 1.9-литров агрегат. Той запазва мощността на стария - 164 коня, и компенсира леко намаления въртящ момент с по-къси предавки.
Благодарение на новаторското турбо с променлива геометрия този мотор успява спокойно да покрие безмилостния стандарт за емисии Евро 6, и то без да се налага да му наливате прословутата AdBlue течност с подозрителна миризма.
  
   
Когато не ви трябват пътища: тест на Isuzu D-Max
 
  
ТОВА Е И ЕДИН ОТ СЪВСЕМ РЕДКИТЕ случаи в нашите тестове, в които успяваме да постигнем разхода, посочен в брошурата. Или почти успяваме - Isuzu обещава 7.8 литра на 100 км в комбиниран цикъл. Ние го докарваме до малко над 8 на сто, но с доста дълго движение по магистрала с максималната разрешена от закона скорост.

D-MАХ СЕ ПРЕДЛАГА С ТРИ ВЪЗМОЖНИ кабини - единична, удължена и двойна. Последната, която именно караме, намалява товарния ви отсек до квадрат със страна метър и половина, но пък позволява спокойно да возите и семейството си, а не само един тон тухли. Ако живеете в провинцията, това наистина може да бъде семейна кола - с една-две уговорки. Окачването, което е пригодено за тежки товари, е фантастично твърдо, когато багажникът е празен. По пътища като българските колата се подрусва като начинаеща фолк изпълнителка. Иначе мястото вътре е достатъчно и седалките са съвсем удобни.
  
   
Когато не ви трябват пътища: тест на Isuzu D-Max
  
  
ПРИ СКОРОСТНИТЕ КУТИИ японците ви дават необичайно богатия избор от две. Има шестстепенна ръчна, която обаче не е сред най-гладко работещите, и шестстепенен автоматик. Той е колеблив и понякога шумен, но всъщност добре пасва на колата и по-скоро бихме препоръчали него. Като цяло D-Max е тромава машина, настроена за теглене и издръжливост, но се справя добре с изпреварванията и без усилие поддържа 140 км/ч на магистралата. Би могла дори и повече, ако не уважавахме толкова българската Пътна полиция.
  
  
Когато не ви трябват пътища: тест на Isuzu D-Max
  
   
НО ИСТИНСКАТА Й СИЛА, разбира се, е извън пътя. Минималният просвет е 22 см и половина, предният ъгъл на атака - 30 градуса. Не са върхови постижения в сегмента, но в истинския живот можете просто да начертаете една права линия през пейзажа и после да минете по нея.
Теглителната сила е 3.5 тона, а в във версията с двойна кабина D-Max може да носи 1050 килограма товар отзад. Фейслифтът е твърде нов, за да имаме идея за надеждността му. Но една съвсем серийна машина от предишното поколение стана първата кола в британския крос кънтри шампионат, завършила две поредни години без нито една механична повреда.

  
 
Когато не ви трябват пътища: тест на Isuzu D-Max
  
  
ЦЕНИТЕ СА СЪИЗМЕРИМИ с конкурентите: 42 000 за единична кабина с предно предаване и 50 хилядарки за най-достъпното 4х4. Тестовата ни кола, с двойна кабина, двойно предаване, климатроник, bluetooth и 9-инчов тъчскрийн на навигацията, ще ви излезе около 71 000 с включено ДДС.
Откъм безопасност всичко е наред: ABS, контрол на сцеплението и шест въздушни възглавници, макар да липсват модерните напоследък системи за аварийно спиране или предупреждение за сляпата точка.

КАТО ИНТЕРИОР D-Max отстъпва и на Navara, и на Hilux. Пластмасите са твърди и явно са предвидени да са здрави, а не красиви. Но това всъщност важи за цялата кола и е едната главна причина да я харесваме толкова. Другата причина е, че Isuzu D-Max ви дава онова най-прекрасно за българския шофьор чувство: че ни най-малко не си зависим от Агенция Пътища.
  
  
Когато не ви трябват пътища: тест на Isuzu D-Max

164 к.с. максимална мощност
180 км/ч максимална скорост
12.5 секунди 0-100 км/ч
22.5 см минимален пътен просвет


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Ime ( преди 6 години )
    сравнявах Исузуто с Хилукс и Л200 от личен опит и с направени хиляди километри?
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    След невероятно здрав трупър от 1993-а година купих две родеота 2007-а и 2012-а година. Оказаха се невероятни ***, проблеми с чупещисе се обтегачи на алтернатора и на двете, пластмасови вилки на съединителите, сега едното има теч от скоростите и мотора а е на 94 000 километра реални, купувах ги и двете нови. Повече не бих купил нищо от тази марка. Може би пак стар трупър по който ще хвърлиш 2-3 хиляди лева и ще го оправиш. Тия новите си ги пазете за вас. информация за проблемите има много !!
  • #1
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Най-доброто в този клас!Факт!А ако някой се съмнява да гледа Top Gear - да убиеш тойота и може да му се изясни.А азко още се съмнява да гледа експедиции и НГ, както и всички научно популярни филми за дивата природа и няма начин да не му направи впечатление, че всичко е ЛК и Хайлукс.Където се иска безкомпромисна надеждност - там са Тойота!Където ви трябва високопроходима машина, за да водите децата на детска или да пазарувате в МОЛ-а има немски образци и ментета на японските оригинали.