IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Нова Зеландия пускат летящо такси

Един от остователите на Google - Лари Пейдж, финансира проекта

В Нова Зеландия пускат летящо такси

Нова Зеландия е удивителна страна. Не много отдавна тя се отличи с това, че стана една от първите в света, която пусна въздушна куриерска достаква. Местна компания реши да направи крачка и в друго начинение, като пусне първото летящо такси.

В Нова Зеландия пускат летящо такси

Творението е на Kitty Hawk. Преди два дни компанията успешно завърши последните изпитания на летящия апарат с името Cora Hawk. По думите на разработчиците въздушното такси е хибридно транспортно средство. Проектът се финансира от Лари Пейдж, един от основателите на Google. Тестовете на машината започнаха още през октомври миналата година, но повече информация за проекта не бе публикувана.

В Нова Зеландия пускат летящо такси

Сега данните за изпитанията на Cora Hawk бяха официално разпространени. Самата компания пусна в интернет кратко клипче, което демонстрира възможностите на машината. Тестовете бяха проведени в южната част на страната. Точната дата на пускането на таксито в експлоатация още не е известна, но е ясно, че това ще се случи съвсем скоро. За начало то ще бъде пуснато само в един град в рамките на пилотен проект.

Летящото такси Cora Hawk не е много голямо, дори скромно по размери. Размахът на крилата е 11 м. Характерна особеност е неговата П-образна опашка. На всяко крило са разположени по 6 електромотора. С тяхна помощ машината се издига във въздуха и се приземява на земята, като това става вертикално. Зад кабината има още една перка. Летящото такси може да превозва двама души.

В Нова Зеландия пускат летящо такси

Машината може да измине 100 км с напълно заредени батерии. За движението й се използва само електричество, което означава, че тя не замърсява околната среда. Освен това таксито може да лети в автономен режим.  Правителството на Нова Зеландия вече даде зелена светлина за използването на апарата.

Снимки: Kitty Hawk

Тагове: google
0 от 500