IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

6 съвета към младите шофьори

Взимането на книжка не означава сигурност на пътя

6 съвета към младите шофьори

Във всяка автомобилна школа учат не само на правилата за движение по пътищата, но и на управление на автомобил. Инструкторът отделя сериозно време за това, но като цяло през последните години часовете са прекалено малко и не стигат за изучаване на някои особености на автомобила. Това е и причината експерти на изданието Cars да отправят 6 препоръки, които младите шофьори трябва да спазват след излизането си на пътя.

1. Настройка на огледалата


6 съвета към младите шофьори

Задължително след влизане в автомобила трябва да бъдат настроени огледалата за задно виждане, така че шофьорът да бъде максимално улеснен. Задължително трябва да се вижда част от каросерията на превозното средство и да се намалят до минимум „слепите” зони.

2. Разположение на колелата


6 съвета към младите шофьори

Всеки нов шофьор трябва максимално бързо да „усети” габаритите на автомобила си. Това ще му позволи лесно да избягва препятствия по пътя – като дупки, например и ще предпазва джантите от удари. Лесен начин за придобиване на подобно усещане е използването на пластмасови бутилки. Те се поставят близо до бордюра и се започва маневриране. Когато шофьорът чуе „хряс”, значи се е приближил максимално.

3. Движение зад камион

6 съвета към младите шофьори

Благодарение на по-високата позиция на водача в камиона, той вижда пътя пред себе си далеч по-добре. И ако започне рязко да върти волана в някаква посока, значи се опитва да избегне препятствие. Същото се отнася и при опит за внезапно спиране на пътя, при което стоповете на камиона ще светнат. Затова и младите шофьори могат да повторят подобно действие, което вероятно ще им спести проблем на пътя след това.

4. Намаляване на скоростта пред локва

6 съвета към младите шофьори

Експертите препоръчват внимателно намаляване на скоростта пред локва на пътя, независимо от нейните размери. А след като водното препятствие е премината, е добре да се натиснат няколко пъти спирачките, за да може дисковете да изсъхнат по-бързо.

5. Без ръчна спирачка в студа


6 съвета към младите шофьори

Ръчната спирачка не бива да бъде използвата при ниски температури, категорични са експертите. Това важи както по време на движение, така и след паркирането на автомобила. При движение блокирането на колелата върху заръзнала повърхност почти сигурно ще доведе до инцидент. А при спряло положение при минусови температури  дръпната ръчна спирачка може да доведе до късане на жилото

6. Пускане на климатика


6 съвета към младите шофьори

Ако автомобилът е оборудван с климатична система, то е препоръчително от време на време тя да бъде включвана. По този начинът се увеличава животът на климатика, чийто ремонт не е от най-евтините.

0 от 500
  • #5
    12 rate up comment 1 rate down comment
    KLASIKA ( преди 6 години )
    Това ли са съветите ?Едно нещо знам: на млад човек съвет не можеш дадеш-никогаш! Хормоните му врът и се мисли за безсмъртен!Разликата е,че едно време глоксовете бяха по 3-три месеца и полигони с колчета и мостове на ръчна и късаха напоразия и какво ли ни и какво ли още не-все едно си политически в Сибир!!! И колкото и да си млад и луд няма начин да не прихванеш полезни неща! .....Сега младите хем са на трева ,хем си купуват книжки,и като ги купят мислят ,че вече са бързи и яростни,хем глокса трае колкото да си изпържиш яйца ?!?.....какви съвети бе хора на неуки отвързани бизони?!?...?!?-при цялата корупция ли..?-Но моля:не карайте с качулки!...-сега е модно да са със качулки и шапки тъпанарки все едно са по-хубави и по-умни.....-така не видите и не чуете....-качулките са за вятър и дъжд и когато инквизицията е колила и бесила..... - Намалете музиката ,защото ще блъснете линейката и ще згазите пешеходец на протрила се пешеходна пътека който вика ,че това е пешеходна-а-а-а ...а-а......,макар,че никой не спира и на непротрита....?!? -Не гледайте само колата пред вас,гледайте поне 5-6 коли напред ,опитайте се да разчитате ситуациите ,а не да пътувате на газ-спирачка , да говорите по телефона бъркайки в жабката и бърникайки радиото и всичко друго да пипате което автопроизводителите са монтирали за повече пари с цел: ТОТАЛНО РАЗСЕЙВАНЕ ?!?-И запомнете не сте единствени на пътя! карат хиляди!-един го боли зъб,един жена му го е ядосала,друг детето му е в болница,трети е в радостна еуфория от нещо си и изобщо не е в час,вече имамного жени които пък изобщо са над тия неща.....-за всичко това трябва да мислите вие и да карате вместо тях !!!!Така ,че на пътя другите коли не са колчета или недвижими препятствия,а хора в своето ежедневие с непредвидими мисли и реакции!!!!!МИСЛЕТЕ ЗА ТОВА!!!!-спрете ли да мислите за това ставате част от:......НЕЩАТА КОИТО ДЕБНАТ И ЧАКАТ ДА СЕ СЛУЧИ НЕЩО КОЕТО Е ГОТОВО И ЧАКА САМО ДА СЕ СЛУЧИ НЕЩОТО !!!!!......
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това с климатика изби рибата
  • #3
    7 rate up comment 3 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    Това за ръчната че може да се скъса жилото утепа рибата :)
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Съвет 5 ме кефи - значи ли това че може да опъва ръчната по време на движение в топло време :D
  • #1
    19 rate up comment 3 rate down comment
    тираджия ( преди 6 години )
    Хубави съвети, ама на Бай *** синът му иска 20 годишно чипосано бмв с турбина, за да дрифти в града със 140.