Вход   Регистрация

И Renault се похвали с кола без волан и педали

И Renault се похвали с кола без волан и педали
 

Французите наричат прототипа си EZ-GO "робомобил с обществено ползване"

Компания Renault докара в Женева електрическия прототип EZ-GO. Това не е автомобил в класическия смисъл на думата. Той може да бъде използван като вид обществен транспорт или да бъде повикван като такси с помощта на мобилно приложение.

И Renault се похвали с кола без волан и педали

Франзуците наричат творението си "робомобил с обществено ползване", който е едновременно автомобил и услуга. Такова транспортно средство, способно да се свърже с инфраструктурана на трада, ще стане един от ключовите елементи на "умния град" на бъдещето.

Автомобилът има доста необичаен вид - монокабина със стъклен покрив,  дължина 5,2 м, широчина 2,2 м и височина 1,6 м. Влизането става чрез голяма врата: горната й част се вдига заедно с покрива, а долната се спуска на пътя, като оформя рампа, по която може да бъде качена, например, инвалидна или детска количка. Оригиналната архитектура на EZ-GO и дизайна във формата на пашкул осигуряват максимална възможност за работата на сензорите на автономната система.

И Renault се похвали с кола без волан и педали

В салона има седалки тип "пейки", които побират до шестима пътници, както и място за багаж. Предлага се, разбира се, и достъп до интернет. Затова път няма нито волан, нито педали, нищо за управлението на колата. EZ-GO е безпилотен автомобил от четвърто ниво. Това означава, че може да контролира разстоянието до колата отпред, да държи лентата за движение, да се престроява и самостоятелно да завива на кръстовища. В случай, че близо до маршрута на EZ-GO е фиксирано ПТП, автомобилът може да се премести на безопасно място - сам или по команда от центъра за наблюдение.

И Renault се похвали с кола без волан и педали

EZ-GO тежи 1700 кг, от които 300 се падат на батерията. Голямата му маневреност в града се осигурява от пълноуправляемото шасси  Renault 4CONTROL, а скоростта на движение е ограничена на 50 км/ч.

Снимки: Renault
 

Реклама  


Купи Renault

Виж всички обяви

Коментари ( 2 )

Напиши коментар Влез

от: .!. ( преди 9 месеца )

... като ги примамват в тоя коптор ли?
Отговори
 
+1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 0

от: . ( преди 9 месеца )

Интересен начин да се борят с хомо-тата .
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising