IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Красотата иска жертви: тестваме BMW X2 (ВИДЕО)

Първият малко по-смел дизайн на BMW от доста време насам почти оправдава по-високата си цена

Всеки стар фен на BMW ще ви каже, че истинският баварец трябва да е нисък, с шестцилиндров мотор и със задно предаване.
Новото Х2, което карахме на международния прес тест в Португалия, не е нито едно от тези три неща. Но това не му пречи да е най-важният модел за компанията от доста години насам.

МОЖЕ И ДА ВИ ПРОЗВУЧИ СМЕШНО: една компактна семейна кола да е по-важна от машини като чудовищното М5, футуристичното i8 или смайващата Седма серия. На техния фон X2 предлага същата архитектура като Х1, предно предаване и сравнително скромни три- и четирицилиндрови мотори. Никога няма да го видите по пистите или в гаража на някоя футболна суперзвезда.
Но има една много съществена причина в Мюнхен да очакват със затаен дъх пазарния му дебют. X2 е първата кола с малко по-смел дизайн, която те са пускали от много, много години насам.

Красотата иска жертви: тестваме BMW X2

ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЕ BMW се опари здравата с експериментите на тогавашния си главен дизайнер Крис Бенгъл, и оттогава предпочиташе да залага на предпазливите форми (ако не броим нишовото i8). Дълго време това носеше успех - особено в годините след кризата. Но после икономиката укрепна, клиентите станаха по-смели и Mercedes, със своя радикално променен дизайн, изведнъж отне на баварците първото място в луксозния сегмент.

X2 E ПЪРВИЯТ ОТГОВОР от Мюнхен: не просто поредното умалено копие на Х5 и Х6, а изцяло нова визия, по-свежа и несравнимо по-закачлива.
Капакът е по-издължен, решетката е променена, отворите за въздуха са по-агресивни. Задницата е далеч по-скосена, светлините са под наклон, калниците са набъбнали. В М Sport версията, която караме, се прибавят и тези контрастни сребристи вложки в бронята, калниците и праговете. Накратко, X2 е първото "масово" BMW, извън i-сериите, след което хората ще се обръщат на улицата.

Красотата иска жертви: тестваме BMW X2

ИНАЧЕ ПОД ТАЗИ ИЗЦЯЛО НОВА обвивка се крие съвсем позната архитектура: същата като в Х1 или в новото поколение на MINI Countryman. Това означава напречно разположен двигател и предно предаване за базовите модели. А също и лимит в размера на двигателите.
На старта X2 има само два агрегата: двулитров турбобензин, и двулитров турбодизел. Те са еднакво мощни - по 190 коня, еднакво бързи и дори с едни и същи вредни емисии. Има само две разлики: бензиновият харчи повечко, и освен това не се предлага с четири по четири задвижване. За момента няма ръчни скорости - бензиновите версии получават 7-степенен автоматик с двоен съединител, а дизелите - отличния 8-степенен автоматик на ZF.

Красотата иска жертви: тестваме BMW X2

ПО-НАТАТЪК ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ трицилиндрови мотори, както и по-мощен дизел с над 230 коня. Но засега тестваме версията, която вероятно ще се продава най-много: 20d със задвижване на четирите колела и M Sport X оборудване.
Буквата "M" не трябва да ви лъже: това не е спортна кола. Високото ниво на оборудване добавя някои по-спортни елементи към дизайна, като споменатите сребристи вложки, и снижено с около сантиметър окачване. Но не превръща X2 в ръмжащо чудовище.

НАПРОТИВ, ТОВА Е ПРИЯТНО успокояваща, комфортна, тиха кола. Удоволствието от карането не е  пренебрегнато: воланът е прецизен, окачването е по-стегнато от това в Х1, накланянето в завоите е още по-малко. Но идеята е по-скоро да имате една високотехнологична и сексапилна градска кола.

Красотата иска жертви: тестваме BMW X2

Технологиите включват радарен круиз контрол и един много удобен асистент за задръствания, който може сам да спира и да потегля в тежък трафик - макар че ще трябва все пак да му хвърляте по едно около, вместо да си четете книга, например.

ИНТЕРИОРЪТ Е ИЗЧИСТЕН и практичен, както сме свикнали да очакваме от BMW. Екранът на мултимедията най-после е станал сензорен, но въпреки това кръглият контролер до скоростния лост си остава най-лесният начин да я управлявате в движение. Свързването на телефон с Apple Car Play или Android Auto е съвсем лесно и може да става чрез bluetooth, за да не ви се мотаят разни кабели.

Красотата иска жертви: тестваме BMW X2

МЯСТОТО Е В ИЗОБИЛИЕ, седалките са удобни, а отзад без прекалени унижения може да седне и висок човек. Минус за пътниците са твърде малките задни стъкла. Багажникът е по-малък от този на Х1, но 470-те му литра превъзхождат почти всички конкуренти в този клас. Не ни е ясно само защо упорито няма USB порт за задната седалка, където в повечето случаи се возят невръстни богове на електронните игри. За компенсация има 12-волтов извод.

Красотата иска жертви: тестваме BMW X2

С ДВЕ ДУМИ, X2 е една по-интересна и забавна версия на Х1, което през миналата година бе най-продаваният кросоувър на баварците. Единственият й недостатък е, че е и забележимо по-скъпа.
Базовата бензинова кола с предно предаване започва от 73 000 лева. Добре оборудван дизел като тествания от нас вдига летвата до 94 000 - но това е преди да започвете да добавяте допълнителните екстри. 1400 лева за този златист металик. 3400 за кожен салон. 1600 за асистент при паркиране, 1900 за електрически седалки, 2500 за панорамен покрив... Без особено усилие може да докарате фактурата до 120 000 лева и дори повече. Аналогично Х1 ще ви струва с две до пет хилядарки по-малко, и ще ви даде повече пространство и по-голям багажник. От друга страна, красотата открай време иска жертви. И все по-често - финансови.

Красотата иска жертви: тестваме BMW X2

192 к. с. максимална мощност
400 Нм максимален въртящ момент
7.7 секунди 0-100 км/ч

 

Тагове: test drive bmw x2
0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 9! ( преди 6 години )
    Благодаря за това че си честен и въпреки че си с джип сам си признаваш - спирането е друго.Това е физиката - едното е за асфалт и бързо придвижване, другото е за офроуд и малко по-бавно придвижване. Всеки си взема каквото му трябва.
  • #16
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нещо усложнихме с неправилни сравнения.Аз мисля,че трябва да коментираме какво бихте си взели: Audi Q7 или Allroad, Subaru Forester или Outback, Tiguan Allspace или Passat Alltrack.Не може да се говори за случаи, в които няма такъв избор.Ford, Toyota или др. взимаш или Focus или Kuga, или Corolla или RAV4.Но тук няма място изобщо за сравнение дори и SUV да е версия 4х2.
  • #15
    8 rate up comment 0 rate down comment
    9! ( преди 6 години )
    Джипа ми си харчи презадоволително малко за бензин,автоматик и 4х4.Живея в Бояна и зимата да ти кажа,не се чистят уличките,на коловозите постоянно буксуват коли,с джипа проблеми нямам, скороста в завой грам не ме грее,държи се добре,с две деца съм,не съм тръгнал да се състезавам,важно ми е да е сигурно,от спирачките също съм доволен макар да не спира като лека кола.За потдръжката.. не ми хвали комбита с по 4 носача отпред и въздушни възглавници отзад,че са цифра, джипа е направен доста по-здрав.
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    х ( преди 6 години )
    ZF имат 9-степенен автомат за напречен двигател.
  • #13
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Комбито е неприложимо макар и с 4х4 защото няма клирънс а и място за деца.Малка кола е просто.предполагам си искал да кажеш че Мерцедес Е-клас комби е по тесен от Нисан Джук?
  • #12
    1 rate up comment 4 rate down comment
    До Гениалния ( преди 6 години )
    Виждам че ги разбираш - кажи сега колко повече харчи SUV от комби и колко по-дълъг е спирачния му път, и колко по-ниска е скоростта му в завой преди да загуби сцепление. За цената на гумите няма да се обаждам че там всички знаят колко струва една 19-ка спрямо 16-ка. И колко по-шумно и твърдо вози ниската гума.
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    8-степепен Aisin е в X1, ZF няма за напречен двигател май
  • #10
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аз не знам какви критерии за дизайн трябва да има човек, за да нарече тази нелепа кола красива. Интериора й е старовремски,тоест не е модерен.Отвън колата изглежда с доста груб дизайн и прилича на нещо средно между тулумбичка и поничка. Колата просто изглежда дебела,с наднормено тегло и съответно не изглежда динамично.Колата прилича на парче бетон или парче скала и това не изглежда динамично.
  • #9
    16 rate up comment 3 rate down comment
    9! ( преди 6 години )
    Честно казано не познавам някой който си е взел сув,сав, кросоувър или джип и да е казал - абе комбито си беше по-добре.Тук повечето коментирате при положение,че не сте имали.А едно такова има своите плюсове,като високата повиция на седене е огромен такъв,свикнеш ли един път няма връщане назад.Не те притесняват коловози или бордюри, спокойно си ги катериш.Минусите са свързани с малко по-скъпо обслужване включващо най-вече гуми и накладки,другото е доста здраво, но като цяло не е по всеки джоб.
  • #8
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Никои не ви кара да си давате 120-те хиляди които безсъмнено притежавате за това бмв,има и други възможности.Като притежатели на такава сума за автомобил,или поне като възможност за лизинг на такова,имате възможност за богат избор,това бмв е само опция за видни меценати като пишещите в този сайт видни проспериращи хора.