IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: Електромобилите и автономните системи все още са далеч

Центърът за автомобилни изследвания в Мичиган не очаква промени през следващите 10-15 години

Прогноза: Електромобилите и автономните системи все още са далеч

Повечето големи автомобилни производители наливат милиарди в електромобили и системи за автономно придвижване, но засега това не дава никакви резултати. Това съобщава в свое изследване Центърът за автомобилни изследвания в Мичиган (САЩ), цитирано от Automotive News.

Прогноза: Електромобилите и автономните системи все още са далеч

Експертите са на мнение, че инвестициите в електромобили и автономни автомобили ще започнат да намаляват, като дори след 10 години тези видове превозни средства ще продължат да заемат минимална част от продажбите на световните пазари.

Очакванията са през 2030 г. автомобилите с автономни системи от 4-о и 5-о ниво да бъдат по-малко от 4% от общия брой продажби. На свой ред електромобилите ще заемат не повече от 8% от пазара. Американските експерти са категорични, че на тези цифри няма да окаже влияние дори предстоящата забрана на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене в някои европейски държаи.

Според резултати от изследването, безпилотните и електрическите автомобили ще намерят по-широко приложение в обществения транспорт. Тяхното настъпление в сферата на личните автомобили, както и на търговските превози, обаче ще бъде спряно по икономически причини, както и заради липсата на единно мнение в обществото по тези въпроси.

Прогноза: Електромобилите и автономните системи все още са далеч

„Докато приходите на компаниите са устойчиви, те ще продължат да инвестират в тези направления. Когато обаче продажбите започнат да намаляват, производителите ще намалят инвестициите и сегашните темпове на развитие ще спаднат”, заяви шефът на Центъра Карла Бейло.

Най-големият проблем, според анализаторите на Центъра, е негатиното възприемане и очаканията на клиентите. Значителна част от американците категорично не приемат предлаганите им алтернативи на личната собственост на автомобилите. Те са по-склонни да използват автобуси и метро, вместо услуги като каршеринг (споделено порзване на автомобиле), например.

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    lowrage ( преди 6 години )
    Нали щата Калифорния ги разреши преди няколко дни?Кой ги пише тези статии?10-15 години?ХАХАХА
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Кое е далечното отиваш в представителството на Рено и поръчваш Зои което си е Клио на ток!
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Jiko ( преди 6 години )
    Те се карат в Норвегия и ти правят сауна,но батериите им падат 2 пъти по-бързо
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Jiko ( преди 6 години )
    Ел.транспорта ще го има,но ще си остане алтернативен на ДВГ дъъъълго време,може би докато свърши нефта,за мен най-добрия вариант са плуг-ин хибридите,в града ми стигат 30-40км на ток а извън двг-то,в тая зима,ако се наложи да караме чист ел.какво правим