IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китаец купи почти 10% от Daimler

Босът на Geely инвестира 9 милиарда долара в сделката

Китаец купи почти 10% от Daimler

Ли Шуфу, президент и основен акционер в китайския автомобилен гигант Geely, вече притежава 9,56% от акциите на Daimler, като информацията беше потвърдена вчера от германската компания. Цената на пакета акции е почти 9 милиарда долара, според настоящия курс на акциите на Daimler, който е собственик на марката Mercedes.

Китаец купи почти 10% от Daimler

С тази сделка Шуфу стана най-големият самостоятелен акционер в компанията. А пакетът акции на Ли Шуфу беше събиран в последните седмици с поредица покупки на ценни книжа, като крайната цел беше изпълнена – дял от малко под 10 процента.

Факт е, че още от миналата година Geely иска да сключи съюз с Daimler за развитие на технологии за електромобили и съответно съвместно производство. През ноември източници от компанията заявиха пред агенция Reuters, че босовете на Daimler са отказали оферта от Geely за размяна на акции, като китайците са искали да придобият 5% от германската компания. По това време в Daimler решават, че компанията няма да емитира нови акции, за да не намалее стойността на вече съществуващите акции.

Според говорител на Daimler покупката на пакета акции е частна инвестиция на Ли Шуфу, а не на Geely. Досега най-големият самостоятелен акционер в Daimler беше Кувейтският държавен инвестиционен фонд с 6,8%, като информацията е от 30 септември.

Под шапката на Geely са автомобилните компании Volvo Cars и Geely Automobile. През декември Geely инвестира 3,9 милиарда долара, за да стане най-големият акционер в Volvo AB – вторият по големина производител на камиони в света. Освен това Geely контролира от миналата година и британската компания за спортни модели Lotus, а от 2013 притежава и компанията Manganese Bronze Holding – компанията, която произвежда лондонските таксита.

Следващата стъпка на Geely се очаква да е лансирането в Европа на луксозната марка на китайците Lynk & Co, която излезе на китайските пазар миналата година.

Тагове: daimler geely
0 от 500
  • #11
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Гъзарян ( преди 6 години )
    Цяла европа ще са роби на дръпнатите!Китайци ще го слкагат на русокоси немкини за радость на нацизтите
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    яа ( преди 6 години )
    Днес 10% - утре 100%. Немския балон скоро ще се спука.
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Nev ( преди 6 години )
    "В Даймлер, най-скъпата автомобилна фирма в света, се натискат да купуват акции на едро по цени на дребно - общо китайци и араби към 16%."Мерц, може да те шокирам малко, но Мерц са доста по-назад от Тойота например, в класацията за най-скъпи автомобилни марки!
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Много ви здраве ( преди 6 години )
    Което не е вярно семейство Пежо заедно с френската държава са най-големите акционери в Пежо!Алкател нямаха шанс въпроса е къде отидоха телефоните на Сименс както и компютрите им с Фуджицу или телефоните Бош май ги няма на пазара!
  • #7
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Държавата може налива немците кат немогат ги наливат турците не тях а жените им ко да прайш!
  • #6
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Мерц ( преди 6 години )
    В Даймлер, най-скъпата автомобилна фирма в света, се натискат да купуват акции на едро по цени на дребно - общо китайци и араби към 16%.Обратното, например франсетата от рено никой не ги иска та затова държавата яко налива средства за да купуват японски марки които ги държат като коркови тапи за да не потънат.Та кой каквото си може ...
  • #5
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Факт-ическия ... ( преди 6 години )
    за пореден път доказа доколко може да се увредиш от каране/притежаване на рено!
  • #4
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Какво Франция, най-големия акционер в Пежо-Ситроен е китайстака корпорация Донфенг. Телефоните на Алкател ги купиха TCL. В цяла Европа е така. Докато на власт в ЕС са бюрократи и дребни тарикати, кат наш Бойко, ще дишаме прахта на САЩ и Китай.
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Африка велика ке биеме дръпнатите как си знаеме!
  • #2
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    ахахахах великите немци биват изкупени като бананова държава все едно са роби!Франция е Велика!