IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Белите автомобили - отново най-популярни в Европа

Колкото по-малка е колата, толкова по-ярък е нейният цвят

Белите автомобили - отново най-популярни в Европа

Всяка година компания  BASF Coatings, подразделение на германския химически концерн BASF, публискува книгата "Цветовите тенденции на автомобилите" за 65-те най-популярни цветове на европейския пазар.

Белите автомобили - отново най-популярни в Европа

И тази година номер 1 сред любимите цветове на автомобилните собственици е белият - 40%. Като цяло, така наречените "ахроматични цветове", сред които влизат още черният, сивият и сребристият, си остават сред най-търсените. Що се отнася до "хроматичните", то популярността на синия и червения е почти еднаква, следвани от кафявия.

"Сивият е цветът на града. Делът му сред автомобилите значително се увеличава в последните години. Отенъците му - от светло сивото до тъмно сивото, осигуряват огромен избор и благодарение на това си извоюваха силни позиции на пазра", коментира Марк Гутяр, шеф на подразделението за автомобилния дизайн на цветовете за страните от EMEA в състава на BASF Coatings.

Белите автомобили - отново най-популярни в Европа

Данните от изследването показват, че миналата година около 78% от всички продадени автомобили са били бели, черни, сиви и сребристи. Делът на сивите се е увеличил до 19% - днес "цветът на града" е достигнал същата популярност като и на класическия черен. Това се обяснява най-вече с факта, че в автомобилната индустрия се използват над 100 отенъци на сивия цвят, посочва Гутяр.

Белите автомобили - отново най-популярни в Европа

Синият цвят продължава да затвърждава първата си позиция си сред "хроматичните". Общият му дял от 10% остава стабилен. Популярността му обаче значително се увеличава - почти всеки втори автомобил в тази категория, произведен в европейските заводи през 2017 г., е бил боядисан в един от 130-те отенъци на синьото.

Експертите от BASF посочват, че по правило колкото е по-малък автомобилът, толкова по-ярък е цветът му. Освен това сред собствениците на коли все повече започват да се открояват купувачите на кросоувъри. Белият, черният и сивият цвят са предпочитани и за този сегмент, но червеният, синият и особено кафявият стават все по-популярни.

Тагове: basf
0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Освен че в повечето случаи белия цвят не се доплаща е и най-удобен за брандиране на служебни коли.
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Старшина ( преди 6 години )
    За сметка пък на белите хора...
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Учуден ( преди 6 години )
    При някои производители безплатният цвят е едно много гадно тъмно сиво и за бяло пак се доплаща за съжаление.
  • #5
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Roadrunner ( преди 6 години )
    Сиво най-носия на мръсотия, също така е добре на драскотини, защото перлите правят отблясъци , които прикриват дефектите малко А бялото е най-добро за прикриване на драскотини, защото те са бели, като се претърка лака или се одере е именно бяло. Но има бял цвят перла - плаща се към 1000 лв на много марки. Има и постно бяло, което е без пари
  • #4
    11 rate up comment 2 rate down comment
    zoom in ( преди 6 години )
    И да, и не!Ако са разни там дачии - ясно що са бели като хладилници.Но има и доста скъпички бели цветове. Аз също мисля следващата ми лична кола да е бяла, защото така се открояват някои по-дребни линии в дизайна, които иначе при тъмни цветове изчезват. При сребристото също се виждат някой линии, които при черни коли все едно ги няма и колата не е чак толкова вълнуваща.
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Голяма част от служебните автомобили са бели. При т.нар. "флийт" автомобили, служителят може да си избира цвета, но понеже има макс. бюджет, хората предпочитат да похарчат парите за нещо по-смислено.
  • #2
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не е любим цвят повярвайте!Купува се от бедните евроГейци само поради една единствена причина, че е основен цвят в базовите модели, който не се доплаща. Ето това е ключът за бараката, а не някакви измислици, че бялото бил любим цвят. Само погледнете кои са най-продаваните коли на континента и ще ви стане ясно за какви скъсаняци става на въпрос, нищо,че политиците ви лъжат колко било хубаво в гАйропа, колко сме били богати,добре и др.подобни лъжи.Бачкаме за едните занъци,застраховки и осигуровки
  • #1
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Да ( преди 6 години )
    Най-популярни, защото не се плаща за цвят!