IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пет устройства, който са на път да изчезнат от автомобила

Развитието на технологиите може да остави колата без основни компоненти

Пет устройства, който са на път да изчезнат от автомобила

Фразата „светът никога няма да бъде предишният” е напълно справедлива за автомобилната промишленост, която смело и решително се променя и въвежда нови технологии. Постепенно старите решения отиват в историята и така рискуваме един ден да се събудим и да видим, че автомобилите не са това, което бяха. 

Пет устройства, който са на път да изчезнат от автомобила

От тях постепенно изчезват някои системи и устройства, с който сме свикнали. Тези 5 устройства или компонента все още ги има, но все повече експерти са категорични, че в близко и по-далечно бъдеще и те ще бъдат премахнати от превозните средства.

Физически клавиши


Бутоните и клавишите, с които сме свикнали постепенно биват изместени от сензорните панели. При масовите и достъпни модели тях все още ги има, но при премиум-автомобилите в момента се случва ревюлоция. Пример за това е новото Audi A8, където предният панел е напълно различен. В неговата горна част е поставен 8,6-инчов сензорен монитор, а под него има втория – 10,1 инчов, който управлява част от системите.

Пет устройства, който са на път да изчезнат от автомобила

Функциите, които преди се управляваха с бутони и превключватели, вече са поверени на системи за „единно управление”. Например, при новите модели на Volvo климатикът се регулира от мултимедийната система. Всичко това позволява да се „разчисти” предния панел, който става минималистичен и футуристичен. Все още със стандартни копчета се отварят и затварят прозорците, но вероятно и това ще се промени скоро.

Огледала

В един прекрасен момент огледалата, без които управлението е истинско мъчение, ще бъдат заместени от камери, следящи за пространството зад автомобила. Крачка в тази посока направи BMW при спортния си хибрид i8, чиято версия с камери вместо огледала беше показана на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас през 2016 г.

Пет устройства, който са на път да изчезнат от автомобила

Системата разполага и с трето „око” – камера, поставена на задното стъкло. Изображенията се прожектират на монитор с дължина 300 мм и височиа 75 мм, поставен на мястото на огледалото в салона. Засега това изглежда като фантастика, но явно тази технология е съвсем близо.

Крушки на фаровете

Едно време видео-плейърът и цветният телевизор бяха считани за разкош, сега историята се повтаря и с крушките във фаровете на авточобилите. Те вече се броят за остаряла технология. Новите тенденции бяха представени през миналата година от Range Rover, чиято главна оптика разполага с 12 светодиода. Следващото ниво са 26 „умни” светодиода във фара, които гаснат, за да не заслепяват водача на идващата отсреща кола.

Пет устройства, който са на път да изчезнат от автомобила

А какво да кажем за матрични светлини със 71 светодиода, разположени във всеки фар. Или пък за върха на еволюцията в това направелние – лазерни дълги светлини, които осветават на разстояние от 500 метра при скорост над 80 км/ч. Засега тази технология е предвидена за елитни авточобили, но след 2-3 години и това ще се промени.

Волан

Пет устройства, който са на път да изчезнат от автомобила

Появата на машини без волан вече не предизвиква съмнения. В General Motors, например, планират още през 2019 г. да пуснат безпилотен Chevy Bolt, който да не разполага с кормило и педали. Звучи налудничаво, но явно един ден шофьорите ще изчезнат напълно и хората ще трябва да се доверят на машините за придвижването си.

Двигател

Тук определението „устройство” не е най-точното, къй като моторът е най-важният компонент за всеки автомобил. Но и той рискува да се превърне в изчезващ вид. Разбира се, това няма да стане днес или дори през следващите 10-20 години, въпреки че вече тази тенденция вече е обусловена и със закон.

Пет устройства, който са на път да изчезнат от автомобила

През 2040 г. Великобритания и Франция ще забранят продажбата на автомобили с двигател с вътрешно горене. Държави като Холандия, Норвегия и Индия смятат да сторят също дори 10 години по-рано. Традиционните автомобили са заплашени от изчезване и това вероятно ще се случи до края на века.

 

0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 2 rate down comment
    бъчваря ( преди 6 години )
    Е то пък точно Фолксваген залитнаха към тъча. Примерът ти е немеродавен. Но ако говориш за 25 годишна Голф тройка, разбирам те. Каквото ни продадат, това ще пипаме. Сензори, сензори. Отдавна свикнах без ключ и изобщо не искам да се връща тая аналогова джаджа. Свикнах и с гласови команди да си управлявам телефона, музиката, че и климатика, та нито сензорни бутони ми трябват, нито аналогови. Нещо в грешна посока е статията.
  • #12
    4 rate up comment 0 rate down comment
    tt ( преди 6 години )
    особено за включване на фаровете, било много интуитивно. Тия коментари ги слушам незнам колко десетилетия.........
  • #11
    4 rate up comment 2 rate down comment
    tt ( преди 6 години )
    Много е бавен тоя процес, една от основните причини да не се качван във WV е че още ползват врътки като в печка "Раховец"
  • #10
    3 rate up comment 5 rate down comment
    До джендърчо ( преди 6 години )
    По спокойно, мойче, не се вълнувай. Това е статия за автомобили. Комплексарските си, неконтрулируеми изказвания ги споделяй в някой "патриотичен", истински, мъжки и какъвто искаш сайт, дъртьо ;)
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 6 години )
    като накрая изчезне и самия автомобил.
  • #8
    8 rate up comment 7 rate down comment
    do: джендъра 999 ( преди 6 години )
    Виждам, че си от поколението на демокрацията и искаш каквото ти зададат това да бъде. Зададени били тенденции?! От кого бе безмозъчно т-0лерастче? от тези, които задават тенденциите за третия пол ли? Аман от джендерасти. И в този форум са напъплили. На теб, ако ти е кеф си вземай коли с тъчове и карай, карай, карай на телефона и на таблета виртуалните коли! Тези които караме реални по-добре от джендърите, като теб знаем кое е по-добро и по-практично и по-безопасно. Аре сега ходи се джендъросай!
  • #7
    12 rate up comment 0 rate down comment
    zoom in ( преди 6 години )
    Не ме разбирайте погрешно. Нямам никаква сантименталност към копчета и врътки. Те със сигурност ще изчезнат, но едва когато софтуеърът за гласови команди и шофьорския интерфейс се развият достатъчно и масово. Тогава няма да има нужда да се пипа много, много. Но това, което в момента правят производителите с екраните е изгъзица- вдигат цената и си гарантират, че ще се виждат вече по-често в сервиза с клиента. Преди можеше да караш ако не можеш да завъртиш климатик, ама сега на един екран е всичко
  • #6
    17 rate up comment 0 rate down comment
    zoom in ( преди 6 години )
    Напълно съм съгласен с мнението по-долу. Точно това си помислих, като прочетох за сензорните екрани - при движение с над 80 км/ч има вибрации и е кмного трудно да задържиш пръста на екрана, друго си е да напипаш бутона и да си сигурен, че си го натиснал защото си искал, а не защото, колата е минала през дупка в този момент. Освен това, тъч скрийна изглежда супер, само ако не е омазан от пръсти - т.е. никога.
  • #5
    31 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Всичко е ок ама да се прави с цел удобство на шофьора, а не да изглежда по-футуристично. Това с тъч скрийна за някои функции е неудобно. Говоря от личен опит. Например трябва да целя бутона за силата на вентилатора например като си отклонявам вниманието от пътя. Мн по практично е да е с врътка която мога да напипам без да е нужно да я гледам къде е и на каква позиция е защото като я хванеш разбираш без да гледаш. Според мен някои функции винаги ще е по-добре да са на хардуерен бутон.
  • #4
    5 rate up comment 13 rate down comment
    999 ( преди 6 години )
    *** пак е под пара..Кое не разбра бе ***? Зададени са тенденциите.Тендетция е след време да няма копчета и само серзорни прибори с които да се работи.След като вече има коли в които е така,кое те кара да смяташ,че няма да се случи?*** си иска врътките на парното.Огледалата,фаровете, двигателите всичко ще претърпи промяна,а тя впрочем вече е факт,просто с времето ще се разпространява в по-голям мащаб.Та не разбирам,какво не разбира *** и се пули? Ладата няма да е със сензори спокойно..