IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производители плащат 130 млн. долара заради дефектните въздушни възглавници на Takata

Има съмнения, че компаниите са знаели за проблема, но са укрили информацията

Производители плащат 130 млн. долара заради дефектните въздушни възглавници на Takata

13 автомобилни производителя, сред които Honda, GM, Ford, Toyota и VW, ще платят около 130 млн. долара на Takata, за да може производителят на въздушни възглавници да компенсира изцяло пострадалите в инциденти, причинени от дефектни компоненти на японската фирма.

13 производителя ще платят 130 млн. долара заради инциденти с еърбеци

Мярката за обезщетение ще бъде в полза и за осъществяването на сделката по цялостното придобиване на Takata от концерна Key Safety Systems, която е на стойност на 1,6 млрд. долара. Ако покупката стане факт, то Takata ще може да произвежда резервни части за въздушни възглавници.

Автомобилният производител, който ще отдели най-много средства, е Honda, тъй като 20 инцидента с модели на марката са били фатални. Предполага се, че Honda заедно с BMW, Ford, Nissan и Toyota са знаели за дефектните части, но са укривали информация, с цел спестяване на допълнителни разходи. Това от своя страна може да доведе до наказателни мерки за тези производители.

Твърде е вероятно, не всички пострадали да бъдат компенсирани, поради което се очакват нови съдебни дела срещу производителите. Заради това Takata ще използва част от събрания миналата година помощен фонд от 125 млн. долара, за да изплати всички компенсационни суми. Що се отнася до компаниите, те имат срок от 18 месеца, за да се издължат напълно на всеки един пострадал.

Снимка: Takata

Тагове: takata
0 от 500