IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: До 10 години 90% от новите коли в Щатите ще са електрически

Вицепрезидентът Мит Ромни очаква сериозни промени на пазара в Америка

Прогноза: До 10 години 90% от новите коли в Щатите ще са електрически

Мит Ромни стана първият високопоставен политик от Републиканската партия в Щатите, който прогнозира сериозно развитие на пазара на електромобили в Америка. Досега партията на президента Доналд Тръмп страни от тази тема, а някои от най-влиятелните й спонсори са от петролната индустрия.

Прогноза: До 10 години 90% от новите коли в Щатите ще са електрически

Ромни беше губернатор на Масачузетс от 2003 до 2007 г., а през 2012 беше номиниран от партията си за съперник на Барак Обама на президентските избори, които донесоха на Обама втори мандат. Исторически Ромни е свързан с автомобилната индустрия, и то не само защото баща му е бил главен изпълнителен директор на вече несъществуващата автомобилна компания AMC (Americam Motor Company).

„Според мен, в следващите 10 години 90% от продажбите на нови коли в Щатите ще са електрически - заяви Ромни на търговския панаир в Юта – щатът, където той живее. – Уверен съм, че Юта може да бъде модел за цялата страна по отношение на налагането и популяризирането на електромобилите.”

Настоящият губернатор на Юта полага сериозни усилия за агресивно разрастване на мрежата зарядни станции за електромобили на територията на щата и Ромни декларира подкрепата си и за тази инициатива.

В изказването си Ромни, който наскоро обяви, че ще се бори за място в Сената, обясни, че Юта се отличава от другите щати с ниските си публични задължения, високи нива на заетост и минимални федерални разходи. Освен това, Юта е и сред щатите, които отделят най-малко емисии въглероден двуокис.

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    До сега копахме нефт, сега ще копаем още повече въглища за ток и много кобалт и литий. И тва ся някво решение на проблема със замърсяването ли трябва да е ?
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Глупости! Ще имат късмет ако постигнат 50% дял! САЩ и в момента се задъхва с недостиг на електроенергия - просто няма да имат нужния ресурс дори да предположим, че искат да изоставят любимите си пикапи с огромни двигатели за което нямат стимул при настоящите а и бъдещи цени на петрола. Пича пробутва неква полит пропаганда за абдали щот знае че никой няма да му търси сметка :)
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Чак 90% ме съмнява. Има още много неща за решаване технологично това са пробега и скоростта на зареждане. Инфраструктура достатъчно зарядни станции така че и хората които нямат гараж да могат да зареждат. Логистично засега голяма спирачка за ел колите е недостига на батерии а % ел коли към тези с ДВГ сега е нищожен. При едни 90% за електричките ще трябва огромно количество батерии.
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да бе, тоя демамгог екс сенатора ги разбира повече от шефа на БМВ по развойна дейност...
  • #1
    6 rate up comment 4 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Автомобилната революция в началото на 20-ти век в САЩ, при която двигателя с вътрешно горена е заменил конете е отнела 15-20 години. Нищо чудно и с електричките да стане същото.