IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Космическата Tesla вероятно ще се разбие върху Земята

Малка грешка при извеждането осуетила първоначално планираната орбита

Космическата Tesla вероятно ще се разбие върху Земята

Вместо да завърши пътя си на Марс, прословутата "космическа" Tesla на Илон Мъск може да се разбие върху Земята, предвижда астрономът Хано Рейн от Университета на Торонто.

Космическата Tesla вероятно ще падне обратно на Земята

Мъск изстреля червения Tesla Roadster преди две седмици с идеята да го вкара в хелиоцентрична орбита, така че колата да се носи из Слънчевата система стотици милиони години и накрая евентуално да се срещне с Марс. При извеждането й обаче втората степен на ракетата-носител Falcon Heay е работила малко по-дълго от очакваното.

Рейн и колегите му са направили компютърна симулация на орбиталното движение на Tesla-та и смятат, че тя има голям шанс да падне обратно на Земята. "Автомобилът вероятно ще се сблъска със Земята в рамките на няколко десетки милиона години".

Роудстърът вече официално фигурира като "обект от Слънчевата система" в регистрите на Лабораторията по реактивно движение към NASA. Следващата му близка среща със Земята ще е през 2091, когато ще прелети на няколкостотин хиляди километра от планетатата.

Космическата Tesla вероятно ще падне обратно на Земята

По-нататък колата ще има и близки срещи с Венера и Марс, всяка от които ще променя леко орбитата й заради гравитационното влияние на планетите. Според Рейн шансът Tesla да се разбие върху Земята още през следващия един милион години е 6 процента, а има и 2.5% шанс тя да се удари във Венера.

Изчисленията на Рейн бяха потвърдени и от независими експерти по планетарна динамика от Аризонския университет. Те подчертават, че евентуалното падане на колата върху Земята няма да е опасно - всяка година около половин дузина метеорити със същите размери се сблъскват с планетата и изгарят в атмосферата. Лидерът на екипа Рену Малотра обаче смята, че най-голяма е вероятността колата да свърши пътя си в Слънцето.
 

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не съм съгласен с изчислената в проценти вероятност от този чичко!Моето по точно изчисление е ,че 50% ще се рабие на наща планета или 50 % няма да се рабие.
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е то не остана,две седмици минаха,останаха няколко милиона години ама те като утре ще се изнижат.
  • #3
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като ги изброят всичките все ще познаят!Ако не падне на Марс, може да падне на Венера, Слънцето, Юпитер, Сатурн, Нептун, Плутон и т.н. всичките планети , със всичките им луни. Може и да се върне на Земята! Все едно да играеш тото 49 от 49! Цялата им работа такава!
  • #2
    11 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    След няколко милиона години, наследниците ни на Земята, ще се дивят с какво са се придвижвали древните като гледат роудстъра на г-н Мъск (какво ли ще си помислят ако видят ДВГ ;))), освен ако не стрелят по него със стрели/копия ;))).
  • #1
    4 rate up comment 8 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    "...и смятат, че тя има голям шанс да падне обратно на Земята."Ами ако не падне ами кацне...е те тогава какво ще стане с акциите на чича ви Мъск...