IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Започна най-страшното пътно преселение в историята

Задръстванията около китайската Нова година са като от апокалиптичен филм

Започна най-страшното пътно преселение в историята

Софиянци отдавна вече изтръпват, когато наближат четиридневни празници и половината население на града се опита едновременно да излезе с колите си от трите му основни изхода.

Но представете си какви са мащабите на бедствието, когато пътуващите са не няколко стотин хиляди, а няколкостотин милиона.

Започна най-страшното пътно преселение в историята
На пропускателните пунктове на големите магистрали се чака с часове, а понякога - и с дни

Най-голямото масово пътно преселение се случва всяка година в Китай за местната Нова година. Наричана още Пролетния фестивал, през 2018 тя се пада на 15 февруари, четвъртък. И според статистиката включва приблизително 2.9 милиарда отделни пътувания с автомобил или с обществения транспорт за периода около празника (тук се включват и прекачванията).

В реалния живот тази статистика изглежда като филм на ужасите. По гарите се образуват многочасови опашки. Влаковете са толкова претъпкани, че хора масово висят по прозорците или пътуват в тоалетните. А магистралитне се задръстват до степен хора да нощуват на опашката през пропусквателните пунктове.

Започна най-страшното пътно преселение в историята
Кадър от наблюдателните камери на централната жп гара в Гуанджоу

В основата на преселението, наричано на китайски chunyun (пролетно пътуване), са около 300 милиона китайци, мигрирали от селата към големите градове в последните десетилетия. Повечето от тях гледат да се върнат у дома поне за празника и да видят роднините. Познатата у нас схема с пълния багажник с буркани е типична и за Китай. Само за ден след китайската Нова година в град като Пекин влизат хранителни продукти, колкото да изхранят страна като България за близо два месеца.

Започна най-страшното пътно преселение в историята
Във влаковете често се влиза само по този начин

В последните няколко години тази трудова миграция от селото към големия град започва да отслабва. Но това се компенсира от нарастващата като брой средна класа в градовете, която път използва празниците за туризъм из провинцията.

Всъщност празничният трафик е такова бедствие, че напоследък Alibaba (по съвместителство и най-големият продавач на жп билети в страната) отчита обратната тенденция - хората от селата да посещават градските си роднини за празника, като така реално се движат обратно на основния поток от хора.

Още кадри от най-колосалното задръстване в историята вижте в галерията.

0 от 500