IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

7 технологии, които ще преобърнат автомобилния свят

Някои от тях изглеждат като фантастика, но вече съществуват

7 технологии, които ще преобърнат автомобилния свят

В обозримо бъдеще някои технически решения, които доскоро бяха определяни като фантастика, ще навлязат в живота на автомобилистите. Прогресът продължава, а човек бързо свиква с добрите решения. Сензорни монитори, автоматично паркиране, адаптивен круиз-контрол – всички тези неща вече са широко разпространени. Та в новото Audi A8 има лазарен скенер, 12 сонара, 4 камери, 4 радара, инфрачервена камера и 41 асистента на водача.

7 технологии, които ще преобърнат автомобилния свят

Една от функциите на системите за активна безопасност направо изумява – автомобилът вижда неминуем сблъсък и за половин секунда сваля каросерията си надолу, за да може конструкция да поеме силата на удара и така да намали щетите по автомобила, както и да предпази хората в него. Има обаче още по-невероятни технологии, които в скоро време забележимо ще подобрят живота на собствениците на автомобили.

Автопилот

7 технологии, които ще преобърнат автомобилния свят

Автомобилите се учат да се придвижват самостоятелно и постигат успехи. Моделите на Tesla разполагат с такава система, тя е налице и при Nissan Qashqai с функцията ProPilot 1.0, при вече споменатото Audi A8 и при много други. Някои модели вече имат трето ниво на автономност, което позволява тръгване, придвижване, маневриране и спиране без участие на водача. Вярно, засега това е възможно при скорост до 60 км/ч, както и при добра маркировка, но нещата се развиват много бързо.

Каросерия, събираща енергия


7 технологии, които ще преобърнат автомобилния свят

Звучи невероятно, но тази технология е продиктувана от все по-масовата електрификация на автомобилите. Дори децата вече не се съмняват, че бъдещето принадлежи именно на „зелените” технологии. Законодателството в някои европейски държави вече предвижда забраната на коли с двигатели с вътрешно горене, което принуждава производителите да търсят нови решения. Тежките литиево-йонни батерии са проблем, който все още не е решен. И затова конструкция, която събира електроенергия и я използва за придвижване, е един от вариантите за развитие.

Разбира се, подобна технология си има и минуси. Основният е цената – представете си колко ще струва възстановяването на подобна каросерия, участнала в катастрофа. Прогресът обаче е скъпо нещо. Компании като Volvo вече разработват такава конструкция, която ще позволи теглото на автомобилите да намелее с 15%. Каросерията ще „събира” изработваната при спиране енергия, за да я използва след това. Стъпки в тази посока прави и Toyota, но там става дума за елементи, които играят ролята на слънчеви батерии.

Вълшебни стъкла

7 технологии, които ще преобърнат автомобилния свят

В края на 80-те години дисплеят на стъклото, показващ на водача данни от системите на автомобила, беше нещо нереално, но вече го има при много производители. Скоро същото ще се случа и на останалите стъкла на колата и това не е фантастика. Достатъчно е да спомним концептуалния Land Rover Discovery Vision, който разполагаше с такима „умни” стъкло, на които се прожектираха големи изображения.

Вълшебното стъко може да сменя степента на затъмняване след команда с жест от водача, както и да показва данни от навигацията или пък други интересни сведения. Като например, наличието на ресторант или на друго заведение наблизо.

Общуване между автомобилите


7 технологии, които ще преобърнат автомобилния свят

Става дума за система за комуникация „автомобил-автомобил” (V2V, vehicle-to-vehicle). Създаването на нещо като социална мрежа за транспорт е продиктувано най-вече от съобръжения за безопасност – колите ще могат да обменят информация за опасностите на пътя като използват специална мрежа за общуване на близки разстояние DSRC (Dedicated Short-Range Communications) и GPS. Подобна технологи вече влиза в стандартното оборудване на Cadillac CTS, като тя може да обработва до 1000 съобщения в секунда и оперира на разстояние от 300 метра.

Що се касае до серийното навлизане на тази технология, тук също най-напред са именно американците. Планира се още в началото на следващото десетилетие задокеанските модели задължително да получат система V2V. Предложението е на Националното управление за бесопасност на движението (NHTSA). Технологията ще бъде направо безценна, особено при лоши условия на пътя, тъй като ще предупреждава останалите участници за инциденти и така ще намали катастрофите с голям брой превозни средства. Самата система не е скъпа – около 350 долара, така че няма да повиши сериозно цената на автомобила. 

Летящи автомобили

7 технологии, които ще преобърнат автомобилния свят

Превозно средство, което може да се движи не само по земята, но и във въздуха е една от най-старите мечти на човечеството. Подобни машини вече са реалност. Холандската компания PAL-V още преди година предложи на всички желаещи летяща кола, напомняща малък въртолет. Тиражът на лимитираната серия Pioneer Edition е 90 бройки, цената – 499 000 евро. Има и по-достъпен вариант, струващ 299 000 евро.

На земята PAL-V използва двигател с мощост 100 к.с., а в небето се издига с помощта на мотор, развиващ 200 к.с. За излитане машината се нуждае от полоса с дължина 330 метра. А шофьорът трябва да разпоага с лиценз за пилот.

Лекар на борда

7 технологии, които ще преобърнат автомобилния свят

Грижата за здравето на водача може да бъде различна. Във Ford, например, подходиха от доста интересна страна, като разработиха система за следене на физическото състояние на шофьора. С помощта на датчици технологията измерва температурата, след пулса и анализира маниерите на шофиране на човеща – ъгъл на завиване, интензивност на натискането на педалите, както и други фактори. Ако системата отчете необичайни промени, то автомобилът сам поема управлението.

Всъщност този асистент е доста полезен, защото някои шофьори сядат зад волана болни или уморени. Те пътуват на свой риск, но излагат на опасност не само себе си и возещите се в колата, но и други участници в движението.

Боя, която не се цапа

7 технологии, които ще преобърнат автомобилния свят

Средностатистическият собственик на автомобил губи доста време, а и финансови средства, за да поддържа превозното си средство чисто. В бъдеще това може да бъде забравено, което ще доведе до фалит на автомивките. Идеята за винаги чист автомобил съвсем не е фантастика – още през 2014 г. Nissan представи експерименталния хечбек Note, чиято боя директно отблъсква мръсотията. Подобна технология струва около 1000 евро на автомобил. Поне засега!

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Pro-Pilot на Nissan, който излиза тази година с Leaf и Inifinity QX50 е с трето ниво на автономност до 130 км/ч. и се очертава като най-иновативният към момента. А8 е с трето ниво на автономност до 60 км/ч, но предвид цената на колата няма да се използва от широк кръг хора. Тесла са все още на 2-ро ниво, но ще се ъпгрейднат скоро най-вероятно. Форд готвят 4-то ниво на автономност 2020 г.
  • #1
    15 rate up comment 0 rate down comment
    малеййй ( преди 6 години )
    наскоро си взех нов телефон обаче исках да си преместя нещата от стария на новия. Това, което направиха те ме убеди, че роботите и изкуствения интелект може да е доста опасен за нас... Те, САМИ, си направиха wi-fi мрежа, свързаха се и си обмениха всички данни от стария на новия.. Просто гледах като теле в железница