IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model X се справи и с пустинята Сахара

Електромобилът записа още едно забележително постижение - но не без помощта на Dacia Dokker

Tesla Model X се справи и с пустинята Сахара

Кросоувърът Tesla Model X стана първият електромобил, който успява да прекоси пустинята Сахара. Той стори това по време на ралито „Будапеща – Бамако”, което стартира в столицата на Унгария и завърши в главния град на Мали.

Tesla Model X се справи и с пустинята Сахара

Постижението бе записано от екипаж на  Team Tesla Powered by RWE. Електромобилът, с който пътуваха двама хървати – Саша Цветоевич и Олег Маштруко - успя да преодолее над 8600 км. За това бяха нужни 16 дни, през които запасът на акумулаторите на Model X бе попълван от бензинов генератор, превозван от Dacia Dokker. Зад волана на румънската машина беше чехът Томаш Ковицка.

Tesla Model X се справи и с пустинята Сахара

Отборът се е опитвал да зарежда електромобила си от местната електрическа мрежа, когато има такава възможност, но инфраструктурата невинаги позволява това. Все пак при преминаването през Мароко екипажът е успял да намери дори истинска зарядна станция, построена от местни фенове на Tesla, и да зареди колапа си от нея.

Tesla Model X се справи и с пустинята Сахара

Не се съобщава коя версия на Model X са карали двамата хървати през Сахара. Кросоувърът е достъпен в 3 различни модификации - P75, P100 и P100D, като пробегът им е съответно 380, 470 и 460 км.

Снмики: Facebook

 

Тагове: tesla model x
0 от 500
  • #14
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тук бравото е за Дачия, хубави автомобили на достъпни цени.
  • #13
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Браво на Дачията за 17 хиляди лева с ДДС. За теслата за 250000 хиляди какво да кажем, ако я нямаше Дачиата до никъде нямаше да стигне. Голям смях!
  • #12
    4 rate up comment 2 rate down comment
    0 ( преди 6 години )
    Сега Мъск ще прати една Дачия да му върне забравения портфейл в космическия Родстър........
  • #11
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Илон Мъск ( преди 6 години )
    За да не се излагат собствениците на Тесла повторно,поемам ангажимент да опъна кабели и стълбове от Будапеща до Бамако, на стойност 1 млрд.долара, които ще продам на състезателите за 20 млрд. долара, ако предплатят авансово 40%. А да видите какъв съм пич!
  • #10
    13 rate up comment 2 rate down comment
    567 ( преди 6 години )
    От снимката се вижда, че Dacia-та носи и гуми, резервни части и инструменти за ремонт на Tesla - направо сервизен автомобил.
  • #9
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вярно чудна скрита реклама на Дачия се е получило... Аз съм много за електрическите коли, ама в тва двутонно чудовище с 600 кила батерии няма нищо екологично
  • #8
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Никола ( преди 6 години )
    Да обобщим - кола с ДВГ,носи генератор с ДВГ и бензин за него, да зареждат кола с ел. двигател, за да може тя да се отдалечи на 300км от последния ел. контакт.....как да не се радваш,че бъдещето е на ел. автомобилите ....
  • #7
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Миро ( преди 6 години )
    Да бяха казали колко бензин е изразходвал генератора да зарежда теслата и щеше да стане ясно колко са екологични реално!Голямо постижение - дизелова дачия навърта 8600км мъкнейки генератор,който харчи калкото още един автомобил с ДВГ,само и само една електричка да мина 8600км ...за 16 дни!Да бяха взели един Дъстър за 20 000лв - по евтино,по икономично,по екологично,по бързо!!!
  • #6
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Dido ( преди 6 години )
    Онзи ден Мъск направи най-скъпата реклама в историята на автомобилостроенето като изтреля Тесла в космоса (е, за чужда сметка) а сега - най-евтината реклама в историята на Дачия, за сметка на Тесла .... каква ирония ...
  • #5
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Дедо ( преди 6 години )
    И Теслата като стигне до Марс, там ще я чака една Дачия с генератор, че иначе ще стои като паметник. За какво мислите, че Мъск качи кола в ракетата? Да тества дали може да прекара Дачии до там.