IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов глобален производител се появи... във Виетнам

Vingroup тръгна с 1.5 милиарда долара начална инвестиция и иска да се мери с Mazda и Subaru

Нов глобален производител се появи... във Виетнам

Виетнамска компания за недвижими имоти започва производство на автомобили в азиатската държава с амбицията да се мери с конкуренти като Subaru и Mazda до 2025 година. Подобни заглавия обикновено предизвикват снизходителни усмивки, но в случая с Vingroup става дума за 1.5 милиарда долара начална инвестиция, отбелязва The Financial Times.

Нов глобален производител се появи... във Виетнам

Базираната в Ханой компания има амбиции да се превърне от строителен в машиностроителен гигант. Колкото до автомобилното поделение, планът на Vingroup предвижда до 2025 година то да произвежда минимум 500 000 коли годишно. Това би го поставило приблизително в категорията на по-малките японски производители като Mazda, Subaru и Daihatsu.

Говорител на Vingroup потвърди пред Reuters, че очаква фабриката да бъде построена и да заработи още тази година. Планираната площ на предприятието е 335 хектара. Първата продукция ще е електрически мотоциклети, а до края на 2019 от конвейра трябва да слязат и първите автомобили.

В стартовата фаза на проекта виетнамците ще правят два модела - петместен седан и 7-местен SUV, в приблизителен обем между 100 и 200 хиляди машини годишно. Двигателите и основните компоненти по окачването ще бъдат откупени чрез лиценз от европейски и американски производители, уточняват от компанията.
 

Тагове: vingroup vinfast
0 от 500
  • #13
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В чуждите университети на псувни ли ги учат хората ? Или просто българите където и да отидат се правят на много "знаещи", подобно на теб и отнасят само псувни, следователно научават само псувни. А ти си бляскав пример на заключението ми.
  • #12
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ти на мен ли бе неграмотен *** завършил някое смешно българско университетче. Ще ми говориш ти на мен така ***. Тва е С ПРОДАЖБИТЕ НА КАМИОНИ. Тука говорим за леки коли. Безмозъчен ***.
  • #11
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Рено-Нисан са били на първо място.Я провери пак, ако искаш.И като четеш нещо се опитай и да го разбереш от статията, а не от заглавието.
  • #10
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това ще е далеч по-добро от всяка японска бангия.
  • #9
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мазда поне правят красиви автомобили. Фен съм на ФВ. Имам един, но много са назад от към дизайн. Шкода и Сеат ги бият от към дизайн и то доста.
  • #8
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Рено-Ниссан са на 1во място е. Ти и чичко гугъл не можеш да използваш. Тъжно.
  • #7
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ve4e nqma takava firma vag i takuf varel gouf. dizel geita gi uni6toji! rip.
  • #6
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Да всъщност и голф 4 е същия!Никакви иновации ама никакви най-неиновативната компания е фау ве никакви нововуведения никакво развитие от технологична гледна точка и никакъв потенциал за такива!То и в Европа избраха Пежо 3008 или нещо подобно и кво от това!
  • #5
    5 rate up comment 13 rate down comment
    до Факт! ( преди 6 години )
    Голф 7 бил същия като Голф 5....хахахахахаха!Много си забавен, брато!И кое точно му е същото, ще споделиш ли с нас?!Интересно защо избраха Голф 7 за автомобил на годината дори в Япония, при положение, че имат достатъчно автомобилни представители в този клас...
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Георги ( преди 6 години )
    В Норвегия говорели на немски???? Добре че ме просветли!!!