IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето я летящата кола, която можете да си купите още утре

Този двуместен дрон се управлява с прост таблет и ще струва колкото градски автомобил

Ето я летящата кола, която можете да си купите още утре

От години се говори за летящи автомобили, но винаги в бъдеще време - и винаги в компанията на шест- и дори седемцифрени суми. Сега обаче една слабо известна китайска компания е готова да представи на пазара летящо превозно средство, което ще струва колкото градска кола - и дори няма да се налага да карате пилотски курсове.

Ето я летящата кола, която можете да си купите още утре

Еhang 184 не е точно кола, разбира се - това е пътнически дрон с максимум две места и напълно автономно управление (макар че може да се управлява и ръчно, с най-обикновен таблет). Не са необходими никакви специални умения, по-различни от тези при подкарването на нормален снимачен дрон. Макар че при перспективата подобни неща да летят над градовете, властите вероятно ще изискат от пилотите им да имат поне някаква представа от правилата за въздушно движение.

Ehang 184 вече е завършен проект и в момента се подлага на най-различни изпитания в реални условия - от нормални градски полети (на височина до 100 метра) до излитане в условията на ураган седма степен. Компактната машинка до момента се справя успешно с всички изпитания.


Ето я летящата кола, която можете да си купите още утре

"Това, което правим, не е екстремен спорт, затова безопасността на пасажерите ни винаги е на първо място", обяснява Хуаджъ Ху, изпълнителен директор на компанията Ehang. Той не се наема с точна дата за пазарния дебют - освен че ще е "много скоро" - и е категоричен, че щом фирмата започне по-масово производство, цената ще се изравни с тази на автомобил.

184 се задвижва от батерия и осем пропелера. Обхватът му е около 16-20 километра, или до 23 минути непрекъснат полет. Теоретично това би било достатъчно да преодолеете всяко градско задръстване и да стигнете до работа.
 

Тагове: ehang ehang 184
0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Естествено, че дронът е хеликоптер /вертолет/ - определението от уикипедия:Вертолетът (от руски: вертолт; на български свързвано с вертикално излитане), понякога въртолет (свързвано с въртене) или хеликоптер, е вид летателен апарат.Той е по-тежък от въздуха, може да излита и каца вертикално, да увисва във въздуха, да се движи във всички посоки. Необходимите за полет подемна сила и тяга се създават от един или няколко носещи винта задвижвани от двигател (двигатели). Опашният винт служи за уравновесяване на въртящия момент на носещия винт и за управление на летателния апарат.
  • #7
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    хеликоптер било муахахахаха - има си дума "дрон" ама по казанлъшките села явно не е популярна. с нетърпение очаквам ваг да пуснат такава колица ама на нафта - ще пуска яки димни завеси от небето :)
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    мр. бигпляс, казал ти е човека "много скоро". потърпи малко :D
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До номер 1 ( преди 6 години )
    И по-добре , че не можеш да си го купиш още утре, защото представи си в София ако има 1000 такива какъв хаус ще настане...отделно ок преодоляваш задръстването и си някакъв софийски магнат който има хеликоптерна площадка на административната сграда ...спираш го това там , ама след 10 мин идва зам.управителя и няма къде да го спре неговото щото имаш само 1 площадка....и кво праим ?
  • #4
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И можеш да се доближиш до него само като е с изключени двигатели, иначе току виж си се разлетял на парчета.
  • #3
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Всъщност не е кола, а малък хеликоптер с много перки и реално заема доста площ заради тях. И май като има вятър не е особено стабилен.
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Още по темата: ( преди 6 години )
    Опитите за летящ автомобил на Toyota засега предизвикват само смях (ВИДЕО)
  • #1
    5 rate up comment 4 rate down comment
    MrBigflap ( преди 6 години )
    "Ето я летящата кола, която можете да си купите още утре" Бях готов да я купя утре летящата кола, но после в статията стана ясно, че не се знае още кога ще бъде пусната на пазара. Поредното разочарование от поредното погрешно заглавие.