IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Rolls-Royce никога не може да е SUV (ВИДЕО)

Франк Тийман пред "КОЛЕЛА" за плановете на най-луксозния производител в света и ролята на България в тях

Защо Rolls-Royce никога не може да е SUV (ВИДЕО)

Когато си лишен от най-популярния си продукт, обикновено продажбите се сгромолясват. Не и в случая с Rolls-Royce обаче: макар да прекара 2017 година без ключовия си модел Phantom, който чакаше ново поколение, компанията успя да пласира 3 362 автомобила по цял свят - един от най-добрите резултати в историята й. Малко преди оповестяването на данните "КОЛЕЛА" разговаря с Франк Тийман, шефа по корпоративните комуникации на марката за Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз.



Г-н Тийман, 2016 бе втората най-силна година в 113-годишната история на Rolls-Royce, с 6 процента ръст на продажбите. Успяхте също да разширите дилърската си мрежа, която вече обхваща над 50 държави. Колко важно бе това за успеха?
- Едно от ключовите неща за нас е да имаме устойчиво, дългосрочно ориентирано развитие на бизнеса си. А за да имаме устойчиво развитие, трябва да се развиваме балансирано по цял свят. Когато се присъединих към Rolls-Royce преди много, много години, ние продавахме почти всяка втора кола в Америка. Днес продажбите ни са много по-балансирани. Затова навлизането на нови пазари и оторизирането на нови дилърства е ключово за нашия бизнес модел в дългосрочна перспектива.

Защо Rolls-Royce никога не може да е SUV
Новото поколение на флагмана Phantom ще се появи на пазара през тази година и ще даде допълнителен тласък на продажбите

Каква роля изигра Централна и Източна Европа за силните резултати?
- През миналата година открихме ново дилърство в Чехия, което спомогна за добрите ни продажби в региона. Ако погледнем близкото бъдеще, Централна и Източна Европа ще става все по-важна, защото растежът в луксозния сегмент, появата на нови заможни хора ще се случва най-вече тук, а не в Западна Европа. Затова тази част на света е толкова важна за нас.

Какъв тип хора карат Rolls-Royce в Източна Европа? Или може би трябва да кажа какви хора се возят в Rolls-Royce?
- Всъщност много от нашите клиенти предпочитат да шофират сами колите си. Трудно е да ги определим с няколко думи, защото говорим за много различни хора. Почти толкова различни, колкото са 44-те хиляди цвята, които ние предлагаме за автомобилите си. Общото между тях е, че в огромната си част, около 80 на сто, те са предприемачи, които управляват свой собствен бизнес. Или различни бизнеси. В един момент тези хора отпразнуват успеха си, като си позволяват Rolls-Royce. Останалите 20 процента са хора от развлекателния бизнес, спортни звезди и, в някои случаи, държавни глави.

Защо Rolls-Royce никога не може да е SUV
Боя от истински диаманти - в Rolls-Royce желанието на клиента е закон

Кои са най-необичайните спецификации, поръчвани от източноевропейски клиенти?
- Трудно е да извадим един отделен клиент от този изключително еклектичен микс, който имаме. Но през миналата година представихме в Женева една кола, която бе поръчана и замислена от клиент - с много специална боя, обогатена с 1000 стрити на прах диаманта. Това бе може би най-забележителната кола през 2017.

В нашия регион интересът към SUV сегмента е дори по-висок, отколкото в Западна Европа. Тази година идва Cullinan, вашият първи високопроходим автомобил, какви са очакванията ви за него?
- SUV буквално означава Sports Utility Vehicle, спортно-практично превозно средство. Ние не сме особено заинтересовани от спорта и никога не сме се вълнували от практичността. Така че SUV вероятно няма да е терминът, който ще използваме за проекта Cullinan. Но един Rolls-Royce трябва да се придвижва без усилие навсякъде, включително и извън пътя, и Cullinan ще е точно това. Специално за Източна Европа, за Русия и за някои страни още по- на изток очакванията ни са много високи. Обратната ни връзка от потенциални клиенти до момента е изключително позитивна.

Защо Rolls-Royce никога не може да е SUV
Cullinan, първият високпроходим модел в историята на Rolls-Royce, е почти готов за дебюта си. Само не го наричайте SUV

Клаус Фрьолих, шефът по развойната дейност на групата BMW, вече потвърди пред "КОЛЕЛА", че ще има електрически Rolls-Royce. За кой модел става въпрос?
- Още не сме поставили срокове за този план, но е сигурно, че един ден ще има електрически Rolls-Royce. Не е взето окончателно решение по детайлите. Но един Rolls-Royce по начало е идеален за електрическо задвижване. Дори и сега автомобилите ни са изключително тихи, а електромоторите ще подсилят това усещане. Все пак за момента не мога да потвърдя нито детайли, нито срокове.

Защо Rolls-Royce никога не може да е SUV

Живеем в епоха, в която класическите автомобили са една от най-добрите инвестиции. Как се представя вашата марка в това отношение? Какви са остатъчните стойности за един десетгодишен Rolls, да речем?
- Ако гледате от инвестиционна гледна точка, един нов Rolls-Royce е инвестиция в страстта ви. Един класически, стар Ролс би могъл да е наистина рационална инвестиция, но и той идва в съчетание с много емоции. Колкото до цената, много зависи от конкретния модел, от десетилетието, в което е произведен, и особено от това кои са били предишните му собственици. Можете да си представите, че Phantom VI, който е бил собственост на Омар Шариф, е по-ценен от Phantom VI, притежаван от непознат за нас човек. Така че има много различни фактори, които се комбинират и добавят към стойността на всеки отделен автомобил.
 

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Нев ( преди 6 години )
    Точно за германците основната движеща сила е печалбата! Въобще, целия капиталистичеси производствен механизъм се движи единствено от желанието за натрупване/реализиране на излишък по-голяма печалба! Така че, е просто въпрос на време преди да искарат СУВ, не се хвърля на вятъра току така тази възможност за печалба! :)
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    vai-до ком2 ( преди 6 години )
    Тая марка съществува благодарение на германците!!!!!!!!!Ролс Ройс фалира преди 1000години!!!!!!!!Отдолу всичко е BMW!!!!!!!!!
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    не знаех какво ми е ( преди 6 години )
    Мило и драго давам, от Омар Шериф барем гърне и тасове да притежавам .
  • #2
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сравнени с Ролс-Ройс и Тойота Сенчъри германските ширпотреби от сорта на мерцедес и бмв са като коли за бедни голфаджии от Перник 3-та ръка. Забележете в това число дори не слагам най-изпадналата ширпотреба на Германия Фолксваген,ауди и чешката шкода,която единствена се продава на реална цена предвид,че и трите марки продават една и съща техника на различни цени според някои екстри,но не екстрите карат колата и не те главно правят цената й.Но има доста едноклетъчни,щом до вчера купуваха дизели.
  • #1
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе баш си е SUV тоя Кулинан, пък те както ще да му викат. Шейховете ше пощръклеят :)